zitzak van oude spijkerbroeken
Kids, Spijkerbroeken

Zelf een zitzak maken voor kinderen van spijkerbroeken.

Lekker lezen of plaatjes kijken in je eigen zitzak. Natuurlijk gemaakt van spijkerbroeken. Het voordeel van de korrels die er in zitten is dat ze je lichaamstemperatuur aannemen en dat is helemaal lekker weet ik uit ervaring!

zitzak van oude spijkerbroeken gemaakt
Lekker spelen met je pop-it kan natuurlijk ook heel fijn in de zitzak!

Nodig:

 • Goede spijkerbroeken die nog niet zo versleten zijn (minimaal 6 in een volwassen maat)
 • Naaimachine (en alles wat nodig is om te naaien)
 • 35 cm klittenband
 • 2,5 m stevige stof voor de binnenzak
 • Een fijne rits van 50 cm (geen grove rits)
 • 4 zakken isolatieparels (piepschuim bolletjes). Deze zijn te koop bij de bouwmarkt.

Stap 1: Patroon tekenen.

Op de foto staan de patroon onderdelen die ik gebruikte. De maten staan er in. Ik hoop dat het duidelijk genoeg is om mee uit de voeten te kunnen. Knip dit eerst uit patroonpapier of een oude krant en daarna van de stof voor de binnenzak en dan pas van spijkerbroeken.


Stap 2: Binnenzak maken.

Knip de onderdelen uit stevige stof voor de binnenzak.
Pand nummer 1 heb ik 6 x geknipt, dit zijn de zijpanden
Houdt voor de bodem (nummer 2) rekening met extra ruimte om de rits in het midden in te zetten. Door deze opening wordt de zak gevuld met de (piepschuim)isolatiekorrels.
Onderdeel nummer 3 is de bovenkant. Van de binnenstof hoeft er geen handvat aan gemaakt te worden.

Werk eerst alle naden af met een Lock machine of zigzagsteek. Dit zorgt er voor dat het niet gaat rafelen. Stik daarna alle panden in de lengte aan elkaar. Speld de bovenkant in, zo kun je zien of het allemaal past. Naai nu de ronde bovenkant op zijn plek.

De rits, voor de opening waardoor de zak gevuld kan worden, kan in het midden van de bodem worden gezet. Houd met het knippen rekening met voldoende naad om de rits in te zetten. Speld de bodem eerst in zodat je kunt zien of alles past. Stik de bodem ook in de binnenzak. De binnenzak is nu klaar.

(vul de binnenzak nog niet! Dit doen we pas aan het einde)


Stap 3: Spijkerbroek buitenzak maken.

Knip de spijkerbroeken door via de binnenbeennaden en de voor- en achternaad. Op onderstaande manier.

Knip 6 x het pand nummer 1 uit de broeken. Werk alle onderdelen af met een Lock machine of zigzag! Dit voorkomt rafelen. Ik koos er voor in alle panden een broekboord te laten zien. Aan de boven- en onderkant naaide ik stukken spijkerbroek aan. Zie foto stap 1. Wel even opletten dat de dikke stukken van verschillende panden niet tegen elkaar aan komen. Dan wordt het misschien te dik voor de naaimachine! Stik alle grote panden aan elkaar. Zie onderstaande foto. Hier moet het laatste stuk nog tussen gezet worden.

Houd voor de bodem rekening met een brede omslag voor het klittenband. De bodem is nummer 2 op de foto in stap 1. Speld de bodem eerst in de zitzak. Zo kun je precies zien of de bodem de goede maat heeft.

Knip voor de bovenkant het rondje 2 x uit. Dan is het extra stevig. Ik zette er tevens een handvat aan. Zie foto stap 1. Speld ook de bovenkant in voor je deze vast stikt. Daar waar het handvat zit ben ik even heen en weer gegaan met stikken zodat dit extra stevig vast zit.

De binnenzak kan nu in de buitenzak geschoven worden. Als dit goed zit kun je de binnenzak aan de bovenkant van de zitzak (in het rondje) aan de buitenzak stikken zoals ik deed. Dan kan de binnenzak niet naar beneden zakken in gebruik. Zie onderstaande foto


Stap 4: Zitzak vullen met isolatiekorrels.

Houd de stofzuiger bij de hand want de bolletjes kunnen een eigen leven gaan leiden.

Onderstaande bolletjes deed ik in mijn zitzak.

Schud de zakken korrels leeg in de binnenzak. Kijk of je 3 of 4 zakken nodig hebt! Ik gebruikte 4 zakken. Misschien is het handig dit met 2 personen te doen.


Stap 5: Klaar!

spijkerbroek zitzak

Helaas voor mij te klein maar voor kinderen perfect!


Tips:

 • Gebruik goede spijkerbroeken. Versleten spijkerbroeken zijn zo aan flarden als de kinderen de zitzak in gebruik nemen.
 • Werk alle onderdelen af met een Lock machine of zigzag steek. Dit voorkomt rafelen. Niets zo vervelend dat naden gaan rafelen in gebruik!
 • Gebruik goede jeans naalden! (Schmetz naalden zijn heel fijn!)
 • Heb je op- of aanmerkingen? Heb je tips? Erg leuk dus reageer dan hieronder.
 • Alle andere dingen die ik maakte van spijkerbroeken zijn hier te vinden.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie