free form naaien vrije vorm naaien
Spijkerbroeken

Zelf een tas maken (voor je e-spinner) van spijkerbroeken met Freeform (Crazypatchwork) naaien.

Vroeger kon ik spinnen op een gewoon spinnewiel. Ik leerde het op een Louet. Veel deed ik er niet mee maar het lukte en dat idee liet me niet los nu een vriendin bleek te kunnen spinnen.

Ik leende een Louet spinnewiel en oefende samen met vriendin. Het lukte voor geen meter dus kocht ik zelf op marktplaats een spinnewiel. Afijn een lang verhaal kort. Het lukte echt niet meer…..

Op de handwerkbeurs maakte ik een paar jaar later kennis met de e-spinner bij Wol-lokaal. Ik mocht het terplekke uitproberen en spon er zo op weg! Hatseflats ik kon toch weer spinnen!

Samen met vriendin kocht ik de e-spinner en kon ik thuis aan de slag en het ging als een malle! Het originele doosje is wat klein en omdat ik barst van de spijkerbroeken maakte ik een tas voor de e-spinner. Eentje waar alles (inclusief een flinke dot wol) in kan zodat je niets vergeet als je ergens anders wilt gaan spinnen.

zelf gemaakte tas voor e-spinner
zelf tas maken van spijkerbroeken

Ik zal proberen zo goed mogelijk uit te leggen en met foto’s te laten zien wat en hoe ik deze tas maakte.


Nodig:

 • Goede naaimachine en alles wat je nodig hebt om te naaien
 • Genoeg spijkerbroeken
 • Plaatje triplex voor de bodem
 • Blauwe watten voor de bodem had ik nog liggen maar dit kan ook andere zachte stof zijn. BV gewatteerde stof, gelamineerd dek of 2 lagen fleece
 • Rits voor de klep
 • Dunne polyether of gelamineerd dek (verkrijgbaar bij de meubelstoffeerder) maar gewatteerde stof zou ook prima kunnen voor de 4 zijkanten van de tas. Ik had ongeveer 1.70 m nodig, maar dat ligt aan het formaat van je tas
 • Versierselen voor de klep (als je deze Free-Form wilt gaan naaien)
 • Rits met 2 runnertjes (te koop aan de meter bij de meubelstoffeerder)

Stap 1: Alles op maat knippen.

De onderdelen bepalen het formaat. Wat heb ik nodig op te spinnen met de e-spinner en wat moet ik in de tas op kunnen bergen. Dit vergde wat denkwerk want de spinner heeft standaard 6 klossen en wat onderdelen, een schaar is handig net als een bolletje garen van katoen. De handleiding moest een plekje en alle snoeren ook. De e-spinner zelf moest in een aparte ‘kamer’ in de tas en dan zou het ook wel handig zijn dat ik ook nog een flinke dot wol dat gesponnen moet worden erin kwijt zou kunnen. Ik kwam uit op een grondplaatje van triplex van 0.60 m x 0.23 m. Deze bekleedde ik met blauwe watten maar dit kan ook met gewatteerde stof, fleece of iets anders zijn wat zacht en niet te dun is. Ik legde het triplex tussen de stof en naaide er omheen.

Er zijn 4 zijkanten, een bodem van jeans en een bodem van de triplex met het zachte spul er omheen.

Deze 4 zijkanten en de bodem knipte ik ook voor de binnenkant (voering) uit oude jeans.


Stap 2: In elkaar naaien van de tas.

Naai de zijkanten van de buitenkant van de tas aan elkaar. Nu heb je een lange lap. Leg dit op het gelamineerde dek om te bepalen hoeveel je nodig hebt. Stik de zijnaden door en stik hiermee meteen het gelamineerde dek vast. Nu kan de laatste naad van de zijkant ook dicht gestikt en de jeansbodem kan erin. Als het goed is past de triplex bodem nu makkelijk in de tas. Zie onderstaande foto.


Stap 3: De binnenkant naaien.

De binnenkant naaide ik ook van jeans. Verschillende zakken voor snoeren, bolletje katoen, de gebruiksaanwijzing enzomeer naaide ik in de tas. De zakken waren kontzakken van andere spijkerbroeken die ik en netjes uitknipte. Ik wilde een aparte kamer in de tas voor de e-spinner en maakte een tussenschot van jeans en wat zachte vulling (restje fiberfill of fleece oid).

Op onderstaande foto’s is te zien wat ik bedoel.

De kontzakken die ik erin naaide zijn hier goed te zien net als de aparte kamer in de tas voor de e-spinner.

Alles wat ik nodig heb past erin.


Stap 4: De klep met rits naaien.

Van de klep maakte ik iets speciaals. FreeForm naaien noem ik het!

Ik nam een stuk gelamineerd dek dat een centimeter of 5 rondom groter is dan de klep moet zijn (groter dus dan de bodem). Daar naaide ik allemaal verschillende lapjes stof op en een paar snoepfoliestukjes. Zie onderstaande foto.

Daarna knipte ik foto’s uit van mij en de vriendin met wie ik deze e-spinner kocht en lamineerde deze. Deze naaide ik ook op de klep. Verder versierde ik de klep met allerlei sierstiksels in verschillende kleuren garen. Zie onderstaande foto.

De basis is klaar en nu kon ik lekker los gaan met allerlei kantjes, bandjes en randjes. Deze werden er allemaal opgestikt met diverse soorten steken.

De onderkant van de klep werd weer van een spijkerbroek geknipt. Met de goede kanten op elkaar knipte ik de klep op de juiste maat en zette de rits erin. De rits gaf ik 2 runnertjes die beiden de rits dicht kunnen ritsen.

De achterkant van de klep bleef open, zo kon ik de klep goed keren. Dit stikte ik in de achterkant van de tas. Aan de bovenkant heb ik de klep een paar keer helemaal kriskras doorgestikt zodat de goede en de onderkant van de klep 1 geheel vormen. Als je goed kijkt naar bovenstaande foto zie je het. De rand is ook doorgestikt op de rand. Zie ook onderstaande foto.

Over het maken van de klep deed ik trouwens ongeveer 5 uur. Mensen die me kennen vragen vaak hoe lang ik over iets doe en nu heb ik er zowaar aan gedacht om dit op te nemen.


Stap 5: Hengsels maken.

Vouw een strook jeans dubbel en naai deze dicht. Keer het om en strijk de band mooi plat. Stik door op de kant.


Stap 6: Klep in de achterkant van de tas stikken.

Zet de klep in de achterkant van de tas eerst vast met spelden. Zet het hengsel aan op de juiste plaats. Naai de klep en het hengsel tussen de voering en buitenkant van de tas. Stik de uiteinden van de rits niet mee. Zie onderstaande foto.


Stap 7. De rits in de tas zetten.

Naai het onderste gedeelte van de rits tussen de voering en de buitenkant van de tas. Naai ook hier het hengsel op de juiste plek.

Ik vond dit een heel gepruts maar het is best mooi gelukt. Misschien vind jij een andere en betere manier dan zou ik het op je eigen manier doen!

Als alles goed zit kunnen de rits-uiteinden ook vast gestikt.


Stap 8: Als de tas helemaal klaar is kun je inrichten!

Het maken van de hele tas duurde ongeveer 9 uur en ik ben er super blij mee want alles past erin en de tas ziet er ook nog eens heel mooi en origineel uit!

zelf gemaakte tas voor e-spinner
free form naaien vrije vorm naaien

Maar ik waarschuw je wel alvast, zowel het naaien als het spinnen zijn zeer verslavend!


Tips:

 • De e-spinner kocht ik bij Wol-lokaal in Wormer op de Handwerkbeurs in Zwolle
 • Daar verkopen ze alles wat je maar bedenken kunt om zelf te spinnen
 • Je naaimachine moet wel goed zijn want hij moet soms door dikke lagen stof. Vooral de spijkerbroeklusjes en de hengsels zijn samen wel erg dik. Een hengsel heb ik hierom iets moeten verplaatsen zodat het wel ging
 • Tjongejonge weer zoiets leuks om te doen!
 • Nog meer FreeForm naaien zien? Kijk hier of hier
 • Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.
Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie