free form breien dames trui
Breien

Zelf een FreeForm trui breien en naaien met fantasiegarens en tshirt-stof.

Fantasie garens zijn leuk! Vaak vol bobbels, pluisjes en franjes. Sommige wollig en zacht, andere wat stijfjes en stug. Omdat ik nog heel veel restjes had van mijn bruine col maakte ik dit shirt.

Het enige dat je hoeft te breien is een een lange sjaal van 14 of 15 steken met allerlei garens die bij elkaar passen. Lekker voor de tv meters maken.

free form breien dames trui

Doordat ik de mouwen en het achterpand naaide van een stevige rekbare stof (met een glimmertje) is het een heerlijk shirt om te dragen. Kan bovendien fijn onder een vest of jasje.


Nodig om dit shirt te maken:

 • Een patroon van het shirt (dit kan ook een oud shirt zijn die je uit elkaar knipt)
 • 1.50 m stevige rekbare stof
 • Verschillende fantasie garens
 • Breinaalden 5 mm
 • Haaknaald 5 mm
 • Naaimachine (alles wat je nodig hebt om te naaien)
 • Jersey naalden voor je naaimachine (Ball point, kugelspitze, stretch wordt het ook genoemd)
 • Stopnaald

Stap 1: Breien van het voorpand.

Zet 14 of 15 steken op en brei een lange sjaal van alle fantasie garens die je hebt. Brei afwisselend recht en averecht, kabels, bobbels of ajour. Alles is goed zolang er maar afwisseling is in je breiwerk. Maak de smalle sjaal net zolang totdat je er het hele voorpand mee kunt bekleden. Kijk en lees verder bij stap 2.


Stap 2: Voorpand maken.

Knip je shirt uit de stof die je gekozen hebt. Neem het voorpand en leg daar je sjaal overheen zodat het hele voorpand bedekt wordt en haak de delen in de lengte aan elkaar. Dit aan elkaar haken deed ik met goudkleurig garen dat wat stug en stekelig is. Nu voel ik er niks van als ik het draag maar op de blote huid is het niet prettig.

Van links naar rechts liggen op de foto hierboven eerst de mouwen, daarna het rugpand en rechts het voorpand.


Stap 3: Shirt in elkaar naaien.

Naai je shirt in elkaar met de naaimachine. Gebruik in je naaimachine goede naalden voor rekbare stoffen. (Stretch-naalden of Jersey-naalden)

Als afwerking onder aan het shirt naaide ik een brede band van dezelfde tshirtstof (ongeveer 8 cm breed).

De halsopening heb ik afgewerkt met de lockmachine maar dit kan ook met een zigzagsteek als je geen lockmachine hebt.


Stap 4: Col breien.

Met de stopnaald en haaknaald haalde ik steken op in de halsopening. Met 4 breinaalden breide ik er een lekkere col op van zacht pluizig garen dat lekker aanvoelt.

Omdat ik zeker wilde weten of het paste heb ik het shirt even aangetrokken ­čÖé

Als de col hoog genoeg is kun je de col afkanten en de draadjes wegwerken met de stopnaald.


Stap 5: Klaar is je fantasie shirt!

free form breien dames trui


Tips:

 • Gebruik losse en soepel steken bijvoorbeeld luie wijvensteek en ajour
 • Voor het hele dikke, pluizige velvet/chenille garen breide ik minder steken. Het werd anders veel te breed. Dus ipv 14 of 15 steken breide ik 8 tot 10 steken steken. Dit garen breide ik met luie wijven steek zodat het helemaal soepel en los werd
 • Een warme col breide ik ook met deze fantasie garens. De col is hier te bewonderen
 • Al het andere dat ik breide is hier te zien
 • Heb je vragen of wil je reageren? Erg leuk, stel je vraag hieronder, dan hebben we alle vragen en opmerkingen over dit shirt bij elkaar en weet iedereen waarover het gaat
 • Door de reacties wordt de beschrijving steeds beter en dat is voor iedereen weer fijn!

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie