bureau stoel herstofferen
Meubels

Bureaustoel stofferen omdat de bekleding versleten is.

Waarom weg doen als het nog makkelijk jaren mee kan? Bovendien zit deze bureaustoel nog prima! De stof is versleten maar verder mankeert deze bureaustoel niets. Met een lapje meubelstof van 2 euro hoefde ik er niet lang over na te denken. Ophalen die stoel en fiksen die boel!


Nodig:

 • De bureaustoel
 • Passende meubelstof (te koop bij de meubelstoffeerder)
 • Gereedschap om de stoel uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten
 • Tacker en nietjes
 • Dacron/fiberfill

Stap 1: Foto’s maken en stoel slopen.

Voor de stoel gesloopt wordt is het verstandig foto’s te maken van de voor-, achter-, zij- en onderkant van de stoel.

Zo is altijd terug te vinden hoe het ook al weer in elkaar zat allemaal.

Sloop de stoel en bewaar alle onderdelen goed. Merk de onderdelen indien nodig en bewaar de schroeven op de juiste volgorde zoals ze er uit gehaald zijn.


Stap 2: Knippen van de stof en fiberfill.

Bepaal wat de goede kant van de stof is. In dit geval heeft de stof een vleug. Dit werd eerst gemerkt zodat duidelijk is hoe de stof op de zitting en rug moet. Bij meubels kijk je met de vleug mee. Dit betekent dat de haartjes van de vleug naar onderen lopen als je vanaf de bovenkant van de rug naar beneden kijkt. Voor de zitting geldt hetzelfde. De haartjes van de stof lopen van de achterkant van de zitting naar de voorkant. Knip de stof en fiberfill ruim uit. Leg hiervoor de zitting en de voorrug recht op de stof.


Stap 3: Stofferen.

Als het frame en de schalen van de zitting en rug erg vies zijn neem ik eerste een sopje om alles schoon te maken. Het werkt prettiger met schoon materiaal!

Begin in beide gevallen met het stofferen in het midden van de zitting of de rug. Werk steeds tegen over elkaar. Van uit het midden naar de zijkant. Werk de hoeken netjes weg. De rug mag strak maar ontspannen gestoffeerd. De zitting mag strak. Soms zet ik één van mijn kinderen op de zitting zodat het polyether ingedrukt wordt. Op deze manier kan ik makkelijk strak en aansluitend stofferen.


Stap 4: In elkaar zetten en klaar.

Zet alles weer in elkaar zoals het ook uit elkaar is gehaald. Let op vette onderdelen! Maak deze eerst schoon voordat ze gebruikt worden. Het zou zonde zijn dat door de vette/vieze schroeven de mooie nieuwe stof vies wordt. Ik spreek uit ervaring! Alles moest er toen weer af 🙁


Tips:

 • Bureaustoelen zijn soms erg lastig uit elkaar te halen! De schaal van deze rug had geen verborgen schroeven waarmee de schaal van de achterrug en de gestoffeerde voorrrug uit elkaar gehaald konden worden. Het is los gebroken door buurman (eigenaar van de stoel) en mij. We hadden geluk, de 2 onderdelen konden na het stofferen weer netjes in elkaar geklikt.
 • Ik heb dus geleerd dat in dit geval de stof en het polyether kapot gemaakt moesten worden om bij de “klikdingen” te komen om de schaal van de achterrug van de voorrug te halen.
 • Was dit niet gelukt dan hadden we door de schaal van de achterrug wat schroeven moeten draaien om deze weer aan de voorrug te maken.
 • Werk schoon en netjes, dat voorkomt teleurstelling i.v.m. vieze vinger op de nieuwe stof.
 • Maak foto’s als er veel schroeven zitten aan de onderkant. Er zijn veel onderdelen die apart bevestigd moeten worden. Maak, indien nodig, foto’s van elke stap.
 • Bij deze stoel zaten de leuningen apart. De rug ook en de zitting had weer andere schroeven. Deze schroeven waren verschillend van lengte. De gemaakte foto’s waren handig!
 • Een hele andere manier van herstofferen laat ik hier zien.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie