Zelf gemaakte body warmer van wollen deken
Haken, Ook leuk!

Zelf een bodywarmer maken van een oude wollen deken.

Van mijn tante kreeg ik een prachtige wollen deken. Hier kon ik vast iets mee was haar gedachte. Dat is natuurlijk ook zo en het idee voor een bodywarmer was er snel.

Het is eigenlijk niet eens zoveel werk en moeilijk is het ook niet. Eerder maakte ik van oude wollen dekens al nieuwe dekens een kussen en een (weekend) tas. Dit keer dus een bodywarmer.

Zelf gemaakte body warmer van wollen deken

Nodig voor een bodywarmer:

 • Een wollen deken
 • Naaimachine (en alles wat je nodig hebt om te naaien)
 • Haaknaald (ongeveer nummer 2)
 • Garen in bijpassende kleur (ik nam sokken garen met wol en een glimmertje erin maar dit kan natuurlijk allerlei garen zijn, wat je zelf mooi vindt)
 • Stopnaald
 • Plukken losse wol in bijpassende kleur
 • Naaldvilt naalden met onder-kussen (ik nam een blok polyether)
 • Patroontekenpapier of oude kranten en een potlood
 • Strijkijzer
 • Keperband 1.60 m lang 2 cm breed (voor het ceintuur)
 • 2 stukjes elastiek van elk 12 cm
bodywarmer en ceintuur gemaakt van oude wollen deken

Stap 1: Knip de bodywarmer uit de deken

Neem een jasje, gilet, trui of bodywarmer die je goed zit. Neem de voor- en achterkant over op papier en verleng deze tot de gewenste lengte.

Knip de voorpanden en het achterpand uit de deken. Ik moest rekening houden met wat motgaten en gaatjes. Ze moesten niet al te groot zijn en ook niet op onhandige plaatsen zitten.

Omdat ik genoeg deken had knipte ik ook een grote zak. Deze lockte ik eerste af. Daarna haakte ik om de rand en toen naaide ik de zak op de bodywarmer.


Stap 2: Naaien en haken.

Werk alle naden af met een lockmachine of een zigzag zodat het niet kan rafelen. Sluit de schoudernaden en beide zijnaden. Pers deze open met een vochtige doek en het strijkijzer. De naden moeten mooi plat worden.


Stap 3: Randen haken.

Om alle randen netjes af te werken koos ik ervoor over de locksteek of zigzag te haken. De haaknaald is dunner dan ik normaal voor dit garen zou gebruiken omdat deze makkelijker door de stof prikt. Ik haakte telkens een vaste, een losse, een vaste, een losse enzovoort. Als alle randen zijn voorzien van een gehaakte rand kun je de uiteinden wegwerken met de stopnaald.


Stap 4: Motgaatjes repareren en verbergen door naaldvilten.

Omdat deze deken wat motgaatjes had bedacht ik cirkels van wol die erop gemaakt zijn dmv naaldvilten.

De bodywarmer legde ik met het gaatje (of de dunne plek) op een stuk polyether. Daarna nam ik telkens een strengetje wol, draaide dit tot een cirkel groter dan het motgaatje of de dunne plek en prikte het met de naaldvilt naalden vast in de wollen deken.

naaldvilt naalden

Het begin maakte ik telkens met de ene blank houten naaldhouder en als alles al best goed vast zat gebruikte ik de rode naaldhouder met 4 naalden erin.

naaldvilten

Als aan de voorkant alles al best goed vast zit kun je ook de achterkant doen.

naaldvilten

Zo naaldvilt je een paar keer de voor- en achterkant zodat alle wol goed vastzit en één geheel vormt.

Dit is een filmpje die ik maakte om te laten zien wat ik precies deed:


Stap 5: Ceintuur maken.

Omdat ik nog genoeg deken overhad maakte ik een riem bij deze bodywarmer. Hiervoor knipte ik een strook van 14 cm breed en 1.60 m.

Deze strook vouwde ik in de lengte dubbel. Het keperband legde ik in het midden. Daarna lockte ik de korte kanten en de lange kant af met de lockmachine. Vervolgens stikte ik met de naaimachine de ceintuur 3x door in de lengte. Toen kon ik rondom het ceintuur weer een rand haken met een vaste, een losse, een vaste, een losse enzovoort.

bodywarmer en ceintuur gemaakt van oude wollen deken

Om het ceintuur op de plek te houden naaide ik 2 elastiekjes in de zijnaden. Zie onderstaande foto.


Stap 6; Aantrekken en klaar is de wollen bodywarmer.

Lekker warm, helemaal hip en een fijne manier om een mooie wollen deken met wat motgaatjes opnieuw te gebruiken! Ik ben helemaal in mijn sas.

Bodywarmer gemaakt van oude wollen deken met naaldvilt

Tips:

 • Om motten en motteneitjes geen kans meer te geven heb ik de deken eerst gewassen, laten drogen en in de vriezer gelegd.
 • Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.
Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie