tas van spijkerbroeken zelf gemaakt
Spijkerbroeken

Zelf een bijzondere tas maken van spijkerbroeken met Freeform (crazypatchwork) naaien.

Al jaren ben ik gegrepen door spijkerbroeken, ik bedacht en maakte heel veel verschillende dingen. Omdat ik dol op tassen ben maakte ik ook een tas van jeans met Freeform naaien.

Alles wat ik leuk vind van spijkerbroeken en spijkerjasjes plempte ik op een ondergrond van jeans en daarna maakte ik er een tas van. Simpel en leuk!


Nodig:

 • Naaimachine en alles wat je nodig hebt om te naaien
 • Oude spijkerbroeken, -jasjes en en leuke jeans dingen
 • Ritsen
 • Knopen
 • Verschillende garens om de boel te versieren met borduurwerk
 • Gelamineerd dek (te koop bij de meubelstoffeerder) of andere ondergrond die je kunt gebruiken als fluffy basislap waarop je aan de slag gaat
 • Garneer stof voor voering en binnenkant van de zakken
 • Eventueel opstrijkbare dingen die je leuk vindt, mooie knopen of geinige dingetjes.

Stap 1: Denkwerk voor de buitenkant van de tas!

Bedenk hoe groot je de tas wilt maken en wat er in moet kunnen. Knip het gelamineerd dek in het juiste formaat. Mijn formaat was ongeveer 50 x 40 cm. Dit nam ik 2x. Een stuk voor de voorkant en een stuk voor de achterkant.

Bedenk hoe je de zakken wilt maken en waar die moeten komen aan de buitenkant van de tas.

Bedek het gelamineerd dek met alle jeans dingen die je leuk vindt en de zakken die je maakte. Houd er rekening mee dat er geen dikke stukken, knopen of ritsen in de naden komen van de tas. Daar kun je niet met de machine overheen naaien. Borduur er dingen op die je leuk vindt. Ik had nog opstrijkbare glimmende dingetjes die ik erop gestreken heb. Maakte met gouddraad allemaal kusjes (kruisjes) verdeeld over de tas en zette verschillende knopen aan.

Onderstaand schaap stempelde ik erop en versierde die met de machine met verschillende soorten naaigarens.

Bekijk hier hoe ik de basislap maakte voor de boekomslagen die ik Freeform naaide. Op deze manier ging ik ook aan de slag voor deze jeans tas.


Stap 2: Naaien van de onderdelen.

Als de buitenkant van de tas klaar is met alles wat je erop of eraan wilt hebben kun je de onderdelen voor de binnenkant maken. Een vintage lapje werd de binnenkant en knipte ik op maat. Daar maakte ik ook de binnenzakken op. Ik wilde graag een binnenzak met rits en zakjes zonder rits. De tas wilde ik sluiten met een opvallende rode rits aan de bovenkant. Bedenk zelf wat jij handig vindt.

Zie onderstaande foto om te zien wat ik maakte.

Beide stukken met jeans zijn de voor- en achterkant van de tas. Beide kanten hebben een zak met rits. De blauwe stof met kleine roosjes is de binnenkant. Hierop zitten ook zakken genaaid. Het stuk jeans met grote rode rits komt in de bovenkant van de tas. Daarmee sluit ik de tas.


Stap 3: In elkaar zetten van de tas.

Alle onderdelen zijn klaar dus nu kan de tas in elkaar gezet worden. Ik maakte aan de bovenkant van de voering nog een stukje jeans zodat de voering niet zichtbaar is aan de bovenkant van de tas als de tas dicht is. (Dit zag ik toen ik de voering als proef in de tas spelde. Ik vond het niet mooi dat de voering zichtbaar zou zijn als de tas dicht is dus veranderde ik dat.)

Daarna stikte ik de buitenkant met de goede kant tegen elkaar op elkaar. De bovenkant liet ik natuurlijk open. Ook de voering naaide ik tegen elkaar. Zie onderstaande foto. Hierop is ook te zien dat de voering een stukje jeans aan de bovenkant kreeg en dat de naden van de zakken verstevigd zijn met band zodat het niet zo makkelijk uitscheurt.

Links op de foto is de binnenkant van de tas te zien. Hiervan naaide ik de zijnaden dicht maar aan de onderkant liet ik een stukje open zodat ik hierdoor de tas kan omkeren. Rechts is het gelamineerde dek te zien waar ik alle zaken voor de buitenkant van de tas opstikte.

De hoeken van beide onderdelen stikte ik af zodat er een bodem en zijkanten ontstaan. Zie onderstaande foto’s.

Dit deed ik ook bij de voering.

(Mocht je de hengsels tussen de voering en de buitenkant willen, dan is dit nu het moment de hengsels te maken en er tussen te doen. Ik maakte de hengsels als laatste op de tas.)

Nu is het tijd om de bovenkant van de voering en de buitenkant aan elkaar te stikken. Houd hierbij de goede kant van de voering tegen de goede kant van de buitenkant. Als je de voering eruit haalt ziet het er zo uit.

Keer de tas nu andersom door de opening aan de onderkant van de voering. Het begint al echt op een tas te lijken! Ga lekker zo door, je bent er bijna!

Naai nu de opening voor het keren van de tas aan de onderkant van de voering dicht. Vouw de voering in de tas en stik de rand aan de bovenkant van de tas door.

Je tas is nu bijna klaar.

Het maken van de buitenkant vond ik leuk maar kost veel tijd, ik zeg het maar vast. De voering was zo gepiept, daar zit niet veel extra’s aan.


Stap 4: Foto’s van details.

Ik probeer het allemaal zo goed mogelijk uit te leggen en te laten zien maar dat is best lastig. Daarom maakte ik nog wat foto’s van details zodat je misschien op ideeën komt om het zelf anders te kunnen doen.

Kijk maar even, hopelijk helpt het je!


Stap 5: Hengsels aanzetten en klaar is je tas!

Mijn tas was bijna klaar, alleen de hengsels moesten er nog aan. Het was allemaal erg dik geworden maar gelukkig kon mijn naaimachine het net aan om tas en hengsels vast te naaien. De knopen en sluitingen heb ik allemaal door de tas geslagen of met de hand extra vast genaaid. Nu weet ik zeker dat het allemaal op de juiste plaats op de tas blijft zitten en de hengsels er niet af kunnen vallen.

Ik ben helemaal blij met deze creatieve tas!

tas van jeans Freeform naaien
tas van spijkerbroeken zelf gemaakt

Tips:

 • De afbeeldingen heb ik erop gestempeld met inkt die uitwasbaar is. Dat is niet zo slim want de tas kan ik nu niet wassen want dan is de afbeelding eraf
 • Nog meer Freeform naaien van mijn hand zien? Kijk hier! Ook heel mooi als tas natuurlijk met allemaal kleuren naar wens!
 • Het kan dik worden dus je hebt een goede naaimachine nodig. Houd rekening met het kunnen van je eigen machine
 • Google ook eens op Crazy Patchwork, mega veel inspiratie in alle kleuren van de regenboog
 • Wat ik allemaal nog meer deed met oude spijkerbroeken? Kijk hier maar eens als je even tijd hebt, hopelijk vind je het net zo leuk als ik!
 • Ben je enthousiast? Heb je een vraag over deze tas? Reageer hieronder, dan hebben we alle vragen en antwoorden bij elkaar

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie