gebreide babyslofjes
Breien

Zelf babyslofjes breien, een lief kraamcadeautje dat door de brievenbus past.

Zelf babyslofjes breien voor een pas geboren baby’tje en voor baby’s van ongeveer 6 maanden. Mijn tante van 92 jaar breide ze voor iedereen die maar wilde en leerde het mij ook. Baby slofjes breien! Wat leuk om te doen en wat een schattige slofjes zijn het toch.

Zo leuk om te maken! En altijd handig in huis te hebben als er ergens een baby’tje geboren is. Het past makkelijk door de brievenbus dus opsturen is dan ook heel fijn! Wat vind ik het leuk dat mijn tante me dit leerde ­čÖé

zelf baby slofjes breien

Bovenstaande slofjes zijn wat groter. Op onderstaande foto is het verschil goed te zien.

kleine en grote baby slofjes breien

De slofjes die ik breide van okerkleurig garen zijn wat pluiziger en dikker dan de zandkleurige slofjes. Het principe van het breien van deze babyslofjes is natuurlijk hetzelfde maar the feel is anders. De okerkleurige babyslofjes doen warmer aan dan de zandkleurige katoenen babyslofjes. Beide materialen zijn goed en fijn in gebruik.


Weetje:

 • De grote en kleine slofjes zijn beide met 28 steken gebreid
 • De grote slofjes zijn met ribbels van 3 naalden gebreid. De ribbels van de kleine slofjes zijn gebreid met ribbels van 2 naalden
 • In de beschrijving staat eerst het getal aangegeven voor de kleine slofjes, daarna (tussen haakjes) voor de grote slofjes
 • Af en toe is er dus een kleine aanpassing van het patroon maar ze zijn bijna hetzelfde

Nodig om deze babyslofjes te breien:

 • 40 gram garen voor naald 3 of 3 1/2 mm
 • 4 breinaalden zonder kop passend bij het garen
 • Stopnaald
 • Haaknaald
 • Schaar
 • Ooit leerde ik van mijn moeder rond breien met 4 naalden en dat deed ik hier ook. Dat moet je wel kunnen als je deze slofjes wilt breien.
zelf gebreide babyslofjes


Stap 1: Steken opzetten en het boordje breien.

Zet 28 steken op met dubbele naald.
Brei 2 (3) naalden rond terwijl je recht breit.
Daarna brei je 2 (3) naalden averecht, weer (2) 3 naalden recht en weer (2) 3 naalden averecht.

Je hebt nu hetzelfde gebreid als op onderstaande foto. Onderstaande foto is gemaakt van grote slofjes.

Brei nu nog een naald recht.

Hierna ga je de gaatjes breien om het koord door te rijgen om het slofje om de enkel te kunnen strikken.


Stap 2: Gaatjes breien.

Om te zorgen dat het slofje aan het voetje van de baby blijft zitten doe je een gehaakt koordje door het slofje. Om dit koordje door het slofje te rijgen heb je 6 gaatjes nodig. Een gaatje brei je door een omslag en vervolgens 2 steken samen te breien. Daar waar de omslag zit ontstaat de volgende toer (waarin je de steken met de omslagen breit) een gaatje.

Bij dit slofje gaat het als volgt.

 • Brei 1 steek recht, maak 1 omslag, brei 2 steken samen.
 • Brei 3 steken recht, maak 1 omslag en brei 2 steken samen.
 • Herhaal dit tot je weer bij het begin bent. De laatste 2 steken op de naald brei je ook recht.

Kun of wil je geen gaatjes breien? Dat kan, een lintje kun je zo met de stopnaald door het slofje rijgen zodat het slofje sluit met een lintje ipv een bijpassend gehaakt koord.


Stap 3: Wreef breien

Brei de volgende 7 steken recht en zet de volgende 14 steken op 1 naald. Met deze 14 steken ga je de bovenkant van het voetje (wreef) breien.

Brei afwisselend 2 (3) toeren averecht en recht. Totdat je 3 ribbels averecht en 3 ribbels recht hebt gebreid. De laatste ribbel is recht en daarvoor brei je 1 naald recht extra zodat je links van de neus van het slofje uitkomt. Op bovenstaande foto is te zien waar het garen zit (links bovenaan). Daar moet je eindigen in deze stap en brei je de laatste ribbel 3 (4) naalden recht ipv 2 (3).

Als je hier bent ga je goed hoor! Ik vind dat het moeilijkste geweest is!


Stap 4: De zijkanten van het voetje breien

Neem nu aan de zijkant van de wreef 7 (11) steken op met de haaknaald. Zet deze steken op een breinaald en brei de volgende 8 steken van de hak zodat ze ook op deze naald staan (brei ze recht).

Brei de volgende 7 steken van de hak recht en neem met de haaknaald ook weer 7 (11) steken aan de zijkant van de wreef op. Zet deze steken op dezelfde naald.

Je werk ziet er nu net zo uit als op onderstaande foto als het goed is. Je bent nu aan de rechterkant van de neus van het slofje (zie pijl op onderstaande foto). Ook deze foto is van het grote slofjes.


Stap 5: De zijkanten van het voetje breien

Om hoogte voor het voetje te breien brei je 2 (3) rondes averecht.
Daarna 2 (3) rondes recht en daarna nog 2 (3) rondes averecht.
Als het goed is ziet je slofje er nu net zo uit als hieronder op de foto te zien is.
Let op; deze foto is gemaakt van het grote slofje.

Op bovenstaande foto is het zijaanzicht te zien.


Stap 6: Zooltje breien en sluiten

Brei voor het zooltje eerst een hele ronde recht. (het zooltje wordt helemaal recht gebreid)
We gaan nu minderen zodat het zooltje aan de voor en achterkant schuin naar binnen loopt.

Start met minderen aan de voorkant in het midden. Haal de middelste steek los af en brei de volgende 2 steken samen. Haal de los afgehaalde over de 2 samen gebreide steken.

Brei verder rond en laat midden achter (de hak) de laatste steek op de naald staan. Brei nu de volgende 2 steken samen en haal de los afgehaalde over.

Dit doe je telkens in het midden aan de voor- en achterkant van het zooltje. In totaal 3 maal aan de achterkant en 4x aan de voorkant.

Duw nu het slofje door het midden naar binnen. Kant beide naalden tegelijk af door de eerste steek los af te halen en van beide naalden 1 steek samen te breien en de losse over te halen. Dit doe je net zolang tot alle steken afgekant zijn.

(Op bovenstaande foto is het slofje binnenstebuiten gekeerd en zijn alle steken aan de onderkant afgekant. Hier is goed te zien dat het zooltje van het slofje bij de neus en de hak naar binnen loopt.)

Knip de draad af en werk deze weg met de stopnaald. Je kunt het slofje nu omkeren zodat de goede kant weer zichtbaar is. Werk ook het draadje bij het begin van het slofje weg met de stopnaald.

Het zooltje ziet er aan de onderkant zo uit als het goed is.


Stap 7: Koordje haken en inrijgen

Haak een lossen ketting met de haaknaald voor de kleine slofjes. Haak het koordje lang genoeg om te dienen als sluiting van het slofje. Werk ook hier de draadjes weg met de stopnaald. Rijg het lossenkoordje door de gaatjes van het slofje en dan is je slofje klaar.

Voor bovenstaande foto heb ik even een kartonnetje in de vorm geknipt en in de slofjes geschoven zodat je een duidelijk zijaanzicht hebt van de slofjes.

Op onderstaande foto is het verschil tussen het grote en kleine slofjes goed te zien.

kleine en grote babyslofjes breien

Een lossen ketting is een beetje iel om door de gaatjes te rijgen van het grote slofje daarom doe ik het graag zoals op dit filmpje uitgebreid te zien is van Juf Tessa Haakt


Stap 7: Brei het andere slofje net zoals de eerste.

EN KLAAR!!! zijn de babyslofjes (met katoen breien kan natuurlijk ook prima, fijn voor de zomermaanden).

zelf gebreide baby slofjes zomer en winter


Tips:

 • Hopelijk beleef je er net zoveel plezier aan als ik aan het breien van baby slofjes
 • Als je een grotere (dikkere) breinaalden gebruikt wordt het slofje groter
 • Als je kleinere (dunnere) breinaalden gebruikt wordt het slofje kleiner
 • Gebruik je dikker garen dan wordt het slofje ook groter
 • Gebruik je dunner garen dan wordt het slofje juist kleiner
 • Allerlei andere baby dingen die ik bedacht breide zijn hier te zien
 • Al het andere dat ik breide is hier te zien

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie