Breien, Gebreide baby/kindervestjes

WITJE, een lief gebreid vestje maat 110/116 met bandjesgaren. De bijzondere rand is genaaid met Solufix.

Wit bandjesgaren nodigt uit om iets voor het voorjaar of iets zomers te maken. Ik wilde graag een fijn luchtig vest maken met aparte randen.

Het lijfje is gebreid. De voorpanden en het achterpand aan één stuk zodat er geen zijnaden zijn. De leuke randjes zijn gemaakt met behulp van Solufix en de naaimachine. Een leuk effect voor alle randen en het kraagje van dit vestje. Dit vestje gaf ik de naam WITJE.


Nodig:

 • 320 gram bandjesgaren voor breinaald 4
 • breinaalden 4
 • Haaknaald 4 (hiermee heb ik de schouders en mouwen dicht gehaakt, maar dit kun je ook dicht naaien)
 • Schaar en stopnaald
 • Solufix 1 m. x 0,45 m. (dit is wateroplosbare, zelfklevende vlieseline)
 • Naaimachine (en alles wat je nodig hebt om te naaien) en wit naaigaren
 • 3 knopen

Weetje:

Solufix is wateroplosbare, zelfklevende vlieseline.
Soluvlies is wateroplosbare vlieseline die geen plaklaag heeft.


Stap 1: Steken opzetten en het lijfje breien.

Zet met een dubbele naald losjes 120 steken op. Brei de heengaande toeren recht en de teruggaande toeren averecht. Brei het lijfje 26 cm hoog en splits dan het werk in 3 delen. Ik nam 27 steken voor een voorpand, 66 steken voor het achterpand en weer 27 steken voor het andere voorpand.

Als het armsgat 9 cm hoog is begin je met het minderen van de hals aan de voorpanden. Ik minderde eerst 5 steken, daarna 2 steken en dan nog een keer 2 steken. Voor de schouder zijn er 18 steken over. Brei nog eens 8 toeren. Beide voorpanden zijn in spiegelbeeld hetzelfde.

Brei het rugpand verder tot een hoogte van 36 cm. Kant de middelste 20 steken af en minder voor de ronding van de nek 3 steken, 1 steek en nog een keer 1 steek in de toeren die daarna gebreid worden. Er zijn nog 18 steken over voor de schouder. Brei deze tot dezelfde hoogte als de voorpanden.


Stap 2: Mouwen breien.

Zet met een dubbele naald losjes 55 steken op. Brei de heengaande toeren recht en de teruggaande toeren averecht. Ik breide de mouwen van breed naar smal (van schouder tot de pols).

Minder bij naald 17 aan elke kant 1 steek.
Doe dit ook bij naald 31, 41, 49, 54, 61 en 67. Dit is op de foto genummerd van 1 tot en met 7). Brei nog 12 toeren en kant de mouw af.

Brei de volgende mouw hetzelfde.

Sluit de mouwen door deze dicht te haken of naaien.


Stap 3: De boordjes voor de mouwen maken met Solufix.

Meet hoelang de onderkant (het smalle gedeelte van de mouw) is. Knip een strook Solufix op maat (vergeet de naadtoeslag niet!) en 10 cm breed. Klap de halve rand naar boven zodat je het plakgedeelte voor je hebt liggen. Zie onderstaande foto. Plak het bandjes garen in aansluitende lussen op de Solufix.

Drapeer daarna in lussen het bandjesgaren nog 3x over het te maken boordje. Zie onderstaande foto. Om niet alles op te laten waaien als ik eens diep zuchtte heb ik het even vastgezet met speldjes.

randjes naaien met solufix

Als de draperieën klaar zijn kun je de speldjes eruit halen en de beschermfolie helemaal van de Solufix afhalen. Plak de andere helft van de Solufix over het boordje. Zet dit ook nog even vast met speldjes want op deze manier weet je zeker dat het allemaal goed blijft zitten. Markeer de voorkant met een speldje of kruisje gezet met potlood!


Proefjes maken:

Als proef maakte ik 2 verschillende boordjes.

Bij beide proef-boordjes heb ik het bandjesgaren op dezelfde manier geplakt. Zoals het bovenste boordje, waar de speldjes nog inzitten. Dus eerst het bandjesgaren in lussen strak naast elkaar en daarna 3 lagen willekeurige cirkels.

Bij het tweede boordje op bovenstaande foto heb ik de andere helft van de Solufix erop geplakt en de randen recht doorgestikt. Daarna heb ik in cirkels het garen en de Solufix doorgestikt. Willekeurig maar steeds cirkelvormig. Flink over elkaar heen zodat al het bandjesgaren met elkaar verbonden is door het stiksel. Dit is de ongewassen versie. De Solufix zit er nog omheen. Dit gaf nu al een lekker rommelig geheel wat me wel aanstond.

Het onderste boordje heb ik recht doorgestikt van links naar rechts en van boven naar beneden. Een soort blokjes van stiksels. Op deze manier was al het bandjesgaren ook met elkaar verbonden maar is er minder stiksel te zien. Het voordeel is dat het snel klaar is maar het nadeel is dat het er wat stijfjes uitziet. Ik koos dan ook voor de lekkere rommelige.


Verder met de echte boordjes!

Ik heb de boordjes eerst gewassen voor ik ze aan de mouwen zette. Maar het is veel makkelijker om de boordjes mét Solufix aan de mouwen te naaien en het vestje later te wassen!

Sluit de boordjes plat op elkaar met een zigzag en naai deze aan de goede kant aan de mouwen.

Tips: Ik maakte het eerste boordje te krap. Het breisel rekt maar Solufix niet. Door het doorstikken krimpt het ook nog een beetje. Houd hier dus rekening mee.

Houd ook rekening met de naadtoeslag. Reken hiervoor per kant gerust 1 cm. Als de naad 1 cm overlap heeft weet je zeker dat alle bandjesgarens en stiksels goed aan elkaar zitten. Ik sloot de naden met een zigzag steek op de naaimachine.

De boordjes van Solufix knipte ik 10 cm zodat het dubbelgevouwen 5 cm is. Door het leggen van de lussen iets binnen de Solufix en het wassen is het iets gekrompen. Toen het vest gewassen en klaar voor de showfoto’s was bleken de boordjes van de mouwen 4 cm breed te zijn.


Stap 4: De voor- en onderrand maken voor het vest.

Op de foto heb ik de schouders al dicht gehaakt maar dat is niet handig want de sierrand moet nog gemaakt worden!

Meet de breedte van voor en achterpanden op. Meet ook de lengte van de voorpanden.

Knip Solufix op maat zoals op bovenstaande foto. De randen van de voorpanden en de onderrand knipte en legde ik met bandjes garen aan één stuk. Voor de onderste rand knipte ik apart een strook Solufix om eroverheen te plakken. Op deze manier kon ik het mooi op de foto zetten en laten zien wat ik deed. Omdat het veel werk was en ik de boel niet durfde te verplaatsen naar een mooiere ondergrond liet ik het op mijn werktafel liggen. Op die tafel is al heel veel gepast, gemeten, geknipt en getekend!

De randen aan de voorpanden zijn 8 cm breed. De onderrand is 10 cm breed.

Op de foto ben ik nog niet klaar met het leggen van het bandjesgaren. Aan de rechterkant ben ik nu met de tweede laag cirkels begonnen. Na deze laag kwam er ook nog een derde laag cirkels overheen maar op deze manier is mooi te zien wat ik deed.

Als het leggen van het bandjesgaren klaar is kun je de bovenste laag Solufix erop plakken en de boel doorstikken op de naaimachine. De buitenste rand met een recht stiksel en de rest weer met allemaal willekeurige cirkels door elkaar. Markeer de voorkant met een speldje of een kruisje gezet met potlood!

Naai de hele rand op de goed kant aan het vest. Zie onderstaande foto.

Op onderstaande foto is de achterkant van het vest te zien. Het vest is al helemaal klaar.


Stap 5: Het boordje naaien van bandjes garen en Solufix.

Maak met behulp van een oude krant of een wit A4tje een patroontje van de hals. Teken er een plat boordje op van ongeveer 5 cm hoog en laat dit aflopen naar de voorkant. Zie onderstaande foto.

Ik maakte de naad middenachter. Markeer de bovenkant met speldjes of een kruisje gezet met potlood.

Houd hier ook rekening met de naadtoeslag middenachter én met het beetje krimpen van het geheel als het doorgestikt is!

Als alle lussen geplakt en 3 lagen cirkels gelegd zijn zoals bij de boordjes en de randen kan de tweede laag Solufix geplakt worden en de boel weer doorgestikt. Eerst een recht stiksel langs de randjes en daarna in willekeurige cirkels.

Naai het boordje op de goede kant van het lijfje. Naai de naadtoeslag middenachter met een zigzag plat op elkaar.]


Stap 6: Knoopsgaten maken.

Bepaal welke knopen je op het vestje wilt en maak de knoopsgaten. Ik maakte de knoopsgaten extra breed zodat er veel brede zigzag op het bandjes garen gestikt zit, dit leek me extra stevig wat na het wassen ook nodig bleek!

De knoopsgaten maakte ik ook wat kleiner/korter dan de knopen. Dit was ook een goede zet want het is een wat losser geheel dan geweven stof.


Stap 7: Het vestje wassen.

Deze stap was extra spannend maar ook extra leuk! Zou het eruit zien zoals ik in mijn hoofd had? De proefjes met de boordjes van de mouwen waren leuk geweest maar zou het ook in het echie lukken?

En ja hoor! Ik was tevreden en opgelucht! Het was mega veel werk maar ik vond het effect erg mooi geworden! Kijk maar!


Stap 8: Knopen aanzetten en klaar is WITJE.

Zet de knopen aan en klaar is het vestje! Nu snel een afspraak maken met mijn leuke model zodat ik dit leuke vestje op de foto kan zetten!


Is het geen geweldige leuke combi deze twee? Mijn model deed het ook zo leuk en had er veel plezier in! Bovendien komt het vestje erg leuk uit dus ik ben zeer tevreden met de foto’s!


En zo zit het vest ook heeeeeerlijk volgens mijn model!

hahahaha leuk en origineel kind ben je toch ook!


Tips:

 • Dit vestje gaf ik de naam WITJE
 • Wil je reageren of heb je een vraag? Stel die onderaan dit artikel, dan weet ik over welke vestje je praat. Dan hebben we alle vragen en antwoorden bij het juiste vestje staan en wordt het artikel steeds beter.
 • Het lijfje breide ik wel 2 1/2 keer voor het naar mijn zin was en was wat smoezelig geworden. Gelukkig was het na het wassen helemaal schoon
 • Alles wat ik nog meer breide is hier te zien
 • Alle kinder- en babyvestjes die ik breide zijn hier te zien

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie