Ik verzamel al een hele tijd geborduurde schilderijen om iets van te maken. En toen kreeg ik van een lieve kennis heel veel zelf geborduurde schilderijen. Ze heeft deze geborduurd in de jaren 80 en 90. Ze had op facebook gezien dat ik in geborduurde schilderijen geïnteresseerd was en ik mocht ze allemaal hebben! OMG wat veel en wat mooi!
In één klap had ik er genoeg om een leuk jasje te maken. Ik noemde dit jasje met allemaal geborduurde vlakken dan ook WiLLEMiEN-jasje. Want de geborduurde schilderijen kreeg ik van Willemien 🙂

Weetje over WiLLEMiEn-jasje:
Dit jasje is gemaakt van allemaal geborduurde schilderijen die geborduurd zijn op katoen of linnen. Ze zijn geborduurd met borduurzijde.
Nodig:
- Heel veel geborduurde schilderijen
- Naaimachine (alles wat je nodig hebt om te naaien)
- Instrijkbare plakvliseline
- Voering
- Patroon van een jasje
- Textielverf (voor in de wasmachine)
- Wasmachine
- Strijkijzer
- (Ik gebruikte een rolmes, snijmat en een quiltlineaal i.p.v. een schaar en meetlint)
Stap 1: Verzamelen van de schilderijen en voorbereiden van de lapjes.

Verzamel allemaal geborduurde schilderijen die een katoenen of linnen ondergrond hebben. Meestal zijn ze geborduurd met borduurzijde. Haal ze allemaal uit de lijst. Eerlijk is eerlijk ik moest wel slikken toen ik al die geborduurde stukken uit de lijsten haalde. Mega veel borduururen zitten in zo’n schilderij! Ik heb ook wel eens wat geborduurd maar dat mag geen naam hebben bij al deze kunstwerken!

Bekijk de patroon onderdelen van het jasje dat je wilt maken en snijd alle geborduurde schilderijen in even grote stukken als je denkt voldoende te hebben. Werk alle geborduurde schilderijen af met een zigzag van de naaimachine of Lock machine. Doe alles in de wasmachine en was de doeken op 40 graden C. en laat ze drogen.
Als ze droog zijn ga je ze strijken en snijd je ze allemaal in hetzelfde formaat. Ik koos 18 x 14 cm omdat ik met dit formaat veel lapjes kon snijden. Werk alle lapjes af met een zigzag van de naaimachine of werk ze af met de lockmachine. Zo kunnen ze niet rafelen.
Stap 2: Lapjes verven.
Als alle lapjes gewassen, gestreken, op maat gesneden en afgewerkt zijn met de Lock machine of zigzag kunnen ze weer in de wasmachine om ze in 1 kleur te verven. In mijn geval was dat rood. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Toen ze uit de wasmachine kwamen zag ik dat het één geheel was geworden. Precies wat ik gedacht en gehoopt had. Super blij dus met onderstaand resultaat.

Hier is ook goed te zien dat niet alle lapjes even rood aanverfden. Dat heeft te maken met de samenstelling van de achtergrond (het stramien) van het borduurwerk. Blij dat ik eerst alle lapjes had geverfd en niet eerst het jasje had gemaakt om het hele jasje daarna te verven.

Om zeker te zijn dat ik lapjes genoeg had voegde ik een reserve-merklap aan het verfbad toe. Voor het geval er een paar lapjes zouden zijn die ik misschien niet mooi genoeg zou vinden. Ook voegde ik geborduurd wit lint toe. Voor de zekerheid, zodat ik wat materiaal in de juiste kleur zou hebben.

Het borduurwerk van de kaart van Nederland wilde ik als rugpand gebruiken. Helaas was deze ook wat lichter aangeverfd maar ik vond het toch mooi genoeg om te gebruiken. De extra mee geverfde merklap was nu prachtig van kleur en misschien zou ik stukken nodig hebben voor het beleg of zoiets. Bovenstaande foto laat mooi zien wat en hoe diverse verschillende borduurwerken zijn aangeverfd.
Stap 3: Patroondelen naaien van alle lapjes.
Alle patroondelen voor het jasje had ik overgenomen op patroontekenpapier. Elk patroondeel heb ik vervolgens belegd met de lapjes. Zo kon ik een dierbaar stukje van de moeder van een kennis midden op een mouw plaatsen. De lapjes die ik het mooiste vond verdeelde ik over de voorpanden en de mouwen.
Wat lichtere lapjes kon ik mooi gebruiken voor het beleg van de voorpanden. Reststukken gebruikte ik voor de stukjes aan de zijkant van het achterpand en het lapje met een prachtige geborduurde dame koos ik uit om een zakje van te maken op een voorpand.

Alle lapjes naaide ik aan elkaar tot een groter geheel. De naden netjes op elkaar en alles werd doorgestikt.
In de voor- en achterpanden zitten 4 figuurnaden. Die stikte ik er ook in. De voering knipte ik uit bijpassende stof en na een tijdjes naaien en prutsen had ik het zoals op de foto’s te zien is.


Stap 4: Naaien van het jasje.
Stik nu het jasje in elkaar. (Om zeker te weten dat het jasje me goed zou zitten maakte ik eerst een proefmodel van katoenen stof die ik nog had liggen. Toen deze goed zat wist ik dat ik het patroon kon gebruiken voor dit jasje.)

Het jasje zit heerlijk en ik ben er hartstikke blij mee!

Een aantal detailfoto’s van het jasje met het prachtige borduurwerk.

Het achterpand is toch ook mooi ook al is het wat lichter aangeverfd.

De achterkant met de geborduurde kaart van Nederland.

Lekker veel kleur, het jasje zit prima, draagt fijn en ik vind het heel bijzonder dat ik allemaal geborduurde schilderijen van Willemien mocht hebben. Daarom als dank voor haar gulle gift noemde ik het WiLLEMiEN-jasje.
Tips:
- Wees er zeker van dat je genoeg hebt voor je knipt en verft. Met een volgend verfbad krijg je geheid een kleurverschil
- Het doet inderdaad pijn allemaal geborduurde schilderijen te versnijden en te verknippen. Uren, weken, maanden noeste borduurarbeid zomaar doorknippen voelde ik wel in mijn hart
- Werk netjes en recht van draad
- Voorkom rafels en werk alles af met een Lock machine of zigzag
- Deze weekend tas maakte ik van een dierbaar geborduurd schilderij. Ik combineerde het met leer
- Ik verwerkte een dierbaar schilderij ook in een aantal etuis. Dat is hier te zien
- Heb je vragen? Wil je reageren? Leuk! Wel handig dat je dit onder dit artikel doet (even naar beneden scrollen) dan weet ik waar je over praat en hebben we alle opmerkingen bij elkaar.
- Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.
Geen reacties