weefsjaal gehaakt en geweven
Haken

Weef sjaal haken en weven, makkelijk, leuk om te doen en lekker warm, haaknaald 3,5.

Het is heel simpel. Je haakt een soort raster van stokjes en lossen en door het raster weef je het garen zodat er een mooi patroon ontstaat.

Voor het raster gebruikte ik een verloopgaren. Het garen dat ik door het raster weefde was in 4 verschillende effen tinten.

Helemaal leuk om te doen en helemaal lekker om te dragen!

Sjaal nummer 1. Deze sjaal is 30 hokjes breed

Omdat het zo leuk was om te doen en ik 2 lieve mensen deze sjaal cadeau wilde doen haakte ik er nog eentje!

weefsjaal
Sjaal nummer 2 van 25 hokjes breed

Nodig:

 • 200 gram garen voor haaknaald 3,5 voor het raster (2 bollen verloopgaren Lana Grossa Gomitolo Aloha kleurnummer 303)
 • 100 gram in totaal voor de andere kleuren die door het raster geweven werd. Dit was acrylgaren.
 • Haaknaald 3,5
 • Stopnaald
 • Schaar

Weetjes:

 • De eerste sjaal die ik maakte met dit garen was 30 hokjes breed (ongeveer 29 cm). Deze was na het weven van het weefgaren ongeveer 1.60 m lang (exclusief kwasten). Het gehaakte raster was ongeveer 1.90 m lang.
 • De tweede sjaal die ik maakte met dit garen was 25 hokjes breed (ongeveer 23 cm). Deze was na het weven van het weefgaren ongeveer 1.90 m lang (exclusief kwasten). Het gehaakte raster was ongeveer 2.20 m lang.
 • Voor beide sjaals heb je 200 gram Lana Grossa Gomitol Aloha nodig en 100 gram weefgaren.

Stap 1: Raster haken.

Voor de eerste sjaal haakte ik 30 hokjes (dat zijn 60 lossen + 4 lossen, haak een stokje in de 6de losse vanaf de haaknaald) maar het is beter de sjaal wat minder breed te maken zodat die iets langer wordt! Tja dáár kwam ik achter toen die klaar was pffff. Toen ik de tweede weefsjaal maakte haakte ik 25 hokjes. Dat zijn 50 lossen + 4 lossen, haak een stokje in de 6de losse vanaf de haaknaald)

Ga verder met *1 losse, sla 1 losse over, 1 stokje in de volgende losse* etc. herhaal dit tot het eind. Keer je werk en haak 4 lossen (dit is het eerste stokje en een losse). Haak telkens 1 losse en 1 stokje voor het raster effect.

Zie onderstaande foto.


Stap 2: Weven.

Als het raster klaar is kan het weven beginnen. Weef telkens 2 draden (neem de maat heel ruim!) door de hokjes. Doe dit om en om zodat er als het ware een weefsel ontstaat.

Let op dat het garen lang genoeg is. Het weven kost lengte en de kwasten moeten er nog aangeknoopt en dit kost ook lengte.

Voor sjaal 1 werden er 9 rijen zwart garen geweven, 1 rij oker, 10 rijen blauw, 1 rij oker en 9 rijen paars. (dit zijn samen 30 hokjes)

Voor sjaal 2 werden er 7 rijen zwart garen geweven, 2 rijen oker, 7 rijen blauw, 2 rijen oker en 7 rijen paars. (dit zijn samen 25 hokjes)

Zie onderstaande foto.


Stap 3: Kwasten maken.

Neem stukjes garen van ongeveer 25 cm in de kleuren die je ook voor het weven gebruikte. Maakt de kwasten zoals ik hier laat zien. Echt niet moeilijk hoor! Omdat ik hier dikke kwasten wilde nam ik een stuk of 6 draadjes en maakte daarmee de kwast.

De kwasten worden vastgemaakt aan het raster. De uiteinden van de draden die door de sjaal geweven werden knoop je mee zodat het 1 dikke kwast wordt.

Bij deze sjaal legde ik tot slot nog een knoop in de hele kwast zodat er een mooie dikke aansluiting is tussen kwasten en sjaal. Dit hoeft niet, alleen doorhalen is ook goed.


Stap 4: Draadjes wegwerken en klaar!

Mochten er nog losse draadjes zijn dan kunnen die nu weggewerkt (als je dat niet al gedaan had) en is de sjaal klaar!!

Mooi he!?

weefsjaal haken en weven

Tips:

 • De eerste 4 lossen van elke toer tellen als het eerste stokje en 1 losse
 • Als je het garen door het raster weeft krimpt de sjaal wel 20 cm! Houd hier rekening mee!
 • Heb je op- of aanmerkingen? Heb je tips? Erg leuk dus reageer dan hieronder. Dan wordt het patroon steeds beter!
 • Alle andere items die ik haakte zijn hier te bekijken

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie