Spijkerbroeken

Wat kun je allemaal maken van oude spijkerbroeken? Rini maakte ovenwanten, pannenlappen, een receptenboekomslag en tassen.

Omdat ik helemaal weg ben van de mogelijkheden van jeans en veel ideeën heb startte ik op mijn website met een afdeling Spijkerbroeken/jeans. Inmiddels heb ik een flink dossier met allemaal duurzame ideeën. In dit artikel nog een paar.

Omdat ik ook graag kook en bak heb ik al jaren een klapper met allemaal recepten. Mijn bakboek heeft dus een jeans boekomslag. Ovenwanten en pannenlappen horen daarbij en een keukenschort natuurlijk ook.

In dit artikel een aantal leuke ideeën. Leuk om te maken, handig om te gebruiken, leuk om cadeau te geven, duurzaam en heerlijk om te doen. Allemaal gemaakt van oude spijkerbroeken.


Nodig:

 • Leuke oude spijkerbroeken, -jasjes. Groot, klein, licht, donker alles is goed. Hoe meer details hoe leuker
 • Baby/peuter jeans is ook erg geschikt
 • Een goede naaimachine en alles wat je nodig hebt om te naaien
 • Allerlei siersteken van je naaimachine zijn leuk
 • Ik werk graag op gelamineerd dek (te koop bij de meubelstoffeerder) maar je kunt ook volumevlies voor het maken van quilts gebruiken. Zelfs op een stuk fleece zou het kunnen
 • Verschillende (borduur) garens om details te borduren
 • Leuke knopen, gespen en andere dingetjes om de boel te versieren
 • Alles waarvan je denkt dat het leuk op je werkstuk past

Bedenk wat je gaat maken en waarvoor je het gebruikt.

Op pannenlappen of ovenwanten is het niet handig knopen te naaien of synthetische materialen te gebruiken. Deze smelten als ze te heet worden. Dikke stukken, knopen en ritsen zijn niet handig in een naad. Houd ook rekening met wat je naaimachine aankan. Voor een boekomslag en een tas maakt het weer niet uit of het materiaal synthetisch is of hard. Zolang je er maar met de naaimachine overheen kunt maakt het niet uit.


Voorbeeld 1: Ovenwanten.

Knip een lap uit een oude spijkerbroek die groot genoeg is om beide kanten van een ovenwant te maken. Versier deze met allemaal hutsels-en-frutsels van stukjes jeans. Zie onderstaande foto als voorbeeld.

Knip de ovenwanten met ruime naad uit en stik ze op elkaar. Houd hierbij de goede kant op de goede kant. Maak van gewatteerde katoen een binnen-want en stik deze aan de polsen aan elkaar. Als het kan mooi doorstikken op de kant en klaar zijn ze!

Nog meer jeansovenwanten zien? Kijk hier maar eens, tevens meer uitleg hoe ik ze maak!


Voorbeeld 2: Pannenlappen.

Pannenlappen hebben een vulling nodig zodat je de hete pannen er niet doorheen voelt.

Voor deze pannenlappen gebruikte ik een stukje gelamineerd dek. Omdat ik meerdere lagen jeans op elkaar stikte dacht ik dat het wel zou gaan en dat is ook zo. Elke pannenlap bestaat uit een voor- en achterkant. Voor één van beide kanten gebruikte ik een stuk gelamineerd dek, voor de andere kant niet. Ik versierde elke kant met verschillende dingen. Naden uit een broek, reepjes jeans, stiksels van de naaimachine en fantasie patronen. Een lusje en een labeltje maakte het af. Tot slot naaide ik met een dichte zigzagsteek beide kanten op elkaar.


Voorbeeld 3: Boekomslag voor mijn receptenboek

De basis van de boekomslag voor mijn bakboek was ook weer een stuk gelamineerd dek. Deze heb ik versiert met de naaimachine, stukjes en reepjes jeans, siersteken, labels en knopen. Het stuk gelamineerd dek knipte ik op maat van de klapper (doe de klapper dicht) en ook nog aan voor- en achterkant een stuk naar binnen geslagen.

Het stuk gelamineerd dek versierde ik met allerlei stukjes jeans, labels, borduurgaren en stiksels.

boekomslag gemaakt van spijkerbroeken

Bovenstaande foto is de hele boekomslag te zien. De voor- en achterkant.

Om te zien hoe ik deze boekomslag maakte kun je hier kijken hoe ik gekleurde boekomslagen maakte. Het is dezelfde techniek, alleen is deze met enkel spijkergoed gemaakt.

Nog een paar foto’s ter inspiratie.

Op bovenstaande foto is de binnenkant van de boekomslag van mijn bakboek te zien.


Voorbeeld 4: Tassen.

Enorm veel tassen maakte ik al. Grote kleine, mooie, lelijke, handige en onhandige. Onderstaande tas naaide ik op mijn eigen Freeform manier (Crazypatchwork wordt het ook genoemd). Hier is te zien en te lezen hoe ik dat deed.

Maar ik naaide ook allerlei gewone jeanstassen. Kijk hier maar eens hoe ik onderstaand mega handig heuptasje maakte!

rinimaakt rini maakt heuptasje markt zorg honden trainen handig heup tas

Of schoudertassen gemaakt van oude spijkerbroeken groot en klein.


Er is enorm veel mogelijk met oude spijkerbroeken, dat kun je dus nu wel stellen. Dit is echter nog lang niet alles dat ik maakte van jeans! Kijk hier voor alles wat ik nog meer maakte en bedacht! Hopelijk heb je veel plezier met het kijken naar wat ik maakte. Misschien levert het je inspiratie op. Ik ga nog lekker even verder met zelf maken!

Oja een spijkerbroek keukenschort wil ik je graag even laten zien, zo leuk en een heerlijk staaltje hergebruik! Kijk hier maar even hoe ik deze maakte.

schort zelf maken van jeans

Groetjes en tot een volgende keer van Rini


Tips:

 • Wil je reageren? Heb je een vraag? Erg leuk! Reageer hieronder, dan hebben we alle opmerkingen bij elkaar en weet ik over welk artikel je praat.
 • Wist je dat het produceren van jeans erg milieuvervuilend is en dat het daarom een goed idee is je jeans helemaal af te dragen en daarna te verbouwen tot iets anders wat je nog kunt gebruiken. Op mijn website ideeën genoeg wat je kunt doen met je oude versleten jeans.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Janneke Boerboom 21 januari 2024 op 11:19

  Goede morgen handig/ creatief mens ?? heerlijk !!!!!!!
  Mijn vraag aan jou is,heb jij nog ideën voor Pasen ,er is veel op Pinterest maar ik zie dat jij alles net een andere touch geeft ,daar hou ik van !!!!!!

  Fijne dag Rini liefs Janneke

  • Reageer rinimaakt 30 januari 2024 op 17:44

   Hoi Janneke,
   Wat leuk dat je zo enthousiast bent, ik bloos ervan.
   Veel speciaals heb ik niet bedacht voor Pasen. Ooit een keer van jeans hoesjes gemaakt voor glazenpotjes voor Pasen maar that’s it.
   Hiervoor kun je kijken bij de Spijkerbroek/jeans afdeling op mijn website.

   Groetjes Rini

  Plaats een reactie