Op de school waar onze kinderen zitten hebben ze een leuke voorleesstoel. Vroeger was die prachtig!
Maar nu had hij zijn beste tijd gehad. Toen onze oudste dochter in groep 1 en 2 zat was de stoel fris van kleur en bezaaid met glimmende steentjes, grappige krullen en mooie kleurtjes verf. De afgelopen jaren is de stoel intensief gebruikt en zodoende aan een opfrisbeurt toe. Daar had ik wel zin in. Van de juffen kreeg ik de vrije hand.
Omdat de stoel in oorsprong prachtig was besloot ik daar op aan te sluiten. Lekker veel kleur en glimmende steentjes! Wat meubelstof in oranje, roze en rood had ik nog. Van een lieve Facebook vriendin (Anita bedankt! ) kreeg ik de verf. De glimmende steentjes kreeg ik zomaar van een andere lieve moeder (Karin ook bedankt!) dus ik kon beginnen!
Zo is de stoel geworden! Lekker fris en kleurrijk.
De achterkant
van de stoel is ook leuk om te zien! Hij kan weer jaren mee! Wil je ook zoiets doen? Scrol dan naar beneden voor meer foto’s en om te zien hoe ik het aanpakte. Misschien staan er handige tips tussen.
Dit is de manier waarop ik het aanpakte.
Wat heb je nodig:
- De oude stoel
- Schroevendraaier, hamer, tangetje en nijptang
- Verf en diverse kwasten
- Terpentine (om alle verf van mijn handen te poetsen)
- Ammonia
- Schuurpapier
- Schuurmachine
- Verschillende kleurtjes verf én grondverf
- Glimmende steentjes
- Goede lijm (montagekit)
- Dacron (ook wel fiberfill genoemd)
- Tacker
- Meubelstof
- Schroeven en (accu)schroevendraaier
- Siernagels
-Indien nodig:
- Constructielijm (ook wel bruislijm genoemd)
- Lange lijmtangen
- Polyether om de rug of zitting comfort te geven
- Spuitverf (grijze grondverf en rode spuitlak)
Stap 1: Stoel kaal maken.
Haal met de schroevendraaier, hamer, tangetje en nijptang alle stof er af. Verwijder alle nietjes/spijkertjes.
Ontvet het hout met ammonia. Schuur het hout zo veel mogelijk kaal. Verstevig de verbindingen als het nodig is met constructielijm en draai lijmtangen op de stoel. Houd er rekening mee dat de zitting nog in de stoel moet passen. Door de lijmtangen kan het gebeuren dat je de zitting scheef in elkaar lijmt.
Schroef eventueel schroeven zodat het echt goed vast zit allemaal.
Stap 2: Grondverf.
Verf de stoel 2 x met grondverf. Dit is een fijne basis voor alle kleuren verf.
Stap 3: Stoel verven.
Schuur de grondverf lichtjes op en verf het hout in de kleuren die jij leuk vindt.
Op deze foto heb ik de zitting weer in de stoel gelegd. Gelukkig past alles!
Stap 4: Zitting.
Stoffeer de zitting. Hiervoor maakte ik eerst een nieuwe laag polyether op de zitting met behulp van de tacker. Daarna een laag dacron en tot slot de stof.
Stap 5: Stofferen.
Bij deze stoel stoffeerde ik eerst de achter-rug en daarna de voor-rug. Beide met een laag dacron er tussen! Dit geeft een mooi vol resultaat. Zorg dat een eventuele applicatie mooi recht op de stoel komt.
Om de naad van beide stoffen van de rugleuning mooi weg te werken heb ik grote siernagels met ammonia afgenomen, geschuurd en met spuitlak rood gespoten (eerst grijze grondverf, daarna rode lak). De siernagels heb ik in een stukje polyether gestoken zodat ik ze makkelijk kon spuiten.
De siernagels passen met hun mooie rode kleur nu goed bij de stoel vind ik. De oranje stof van de achter-rug heb ik eerst op de rugleuning gemaakt, daarna de voor-rug. Dat is hier mooi te zien.
Stap 6: Versieren.
Versier het hout met allerlei glimmende steentjes. Hiervoor deed ik eerst een druppel lijm (montagekit) op de plaats waar het steentje moest komen. Daarna sloeg ik voorzichtig de tandjes van het metalen ringetje dat om deze steentjes zit in het hout. Helaas lukte dit wel goed op het proefplankje maar niet steeds goed op de stoel. Het hout van mijn proefplankje was blijkbaar zachter dan het hout van de stoel.
Stap 7: 3D verf.
De stoel is versierd met 3d verf. Irma heeft me hiermee geholpen want zij is leverancier van 3d verf en weet er alles van. Het was een reuze gezellige dag samen. De stoel vinden we dan ook erg gezellig geworden!
KLAAR!
Tips:
- Als de stoel stevig in elkaar gelijmd dient te worden is het nodig de zitting weer in de stoel te leggen vóór je de boel in de lijmtangen zet. Door de druk die je uitoefent kan de stoel scheef in elkaar gelijmd worden zonder dat je dit in de gaten hebt.
- Op de stoel heb ik meubelstof gebruikt deze verschiet minder snel van kleur dan gewone stof.
- Hier zij nog meer meubels te zien die ik maakte of veranderde.
Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.
2 Reacties
Het is zo’n prachtige stoel! Dagelijks genieten we van hem!
Heeeeeeel leuk om te horen!!! Dat was ook de bedoeling!