babytrui gebreid met de vlindersteek
Breien, Gebreide baby/kindervestjes

VLINDER-truitje, een gebreid baby truitje maat 50/56 met vlindersteek op naald 3.

Zoals ik al zei vond ik dit garen prachtig en ging het als een trein toen ik het gewend was. Na het truitje ISABEL besloot ik meteen het garen nog een keer om te toveren tot een babytruitje maar dan ietsiepietsie groter en met de vlindersteek!

Super leuk om te doen en een heel lief, schattig truitje is het geworden! Dit truitje noemde ik VLINDER-truitje.

Nodig voor dit VLINDER-truitje:

 • 45 gram garen voor naald 2 1/2 – 3 (ik gebruikte Lace Lux van Lana Grossa 50 gram = 310 meter)
 • breinaalden 3 mm
 • schaar
 • stopnaald
 • haaknaald maat 3
 • stekenmarkeerder (veiligheidsspeldje)
 • 4 knoopjes

Weetjes over de vlindersteek.

De vlindersteek breide ik over 5 steken. Het zijn als het ware blokjes van telkens 5 steken. 5 steken vlindersteek en 5 steken gewoon recht breien. Het aantal steken dat je opzet moet een meervoud zijn van 10 steken. Plaats de stekenmarkeerder bij de eerste steek om makkelijk terug te vinden waar je startte met het breien van de vlinders. Dit is precies op het punt waar je de steken sloot toen je ze opzette en rond ging breien.

Hier is het dekentje te zien die ik met de vlindersteek breide. Deze breide ik de heengaande toeren recht en de teruggaande toeren averecht. Dit VLINDER-truitje breide ik rond. Je hebt geen teruggaande toeren. Hopelijk maken mijn uitleg en de foto (met het blauwe garen hieronder) het duidelijk.

Zo brei je de vlindersteek bij dit truitje:

 • *Breng de draad naar de voorkant van je werk en haal 5 steken af zonder ze te breien.
 • Breng de draad weer naar de achterkant van je werk en brei 5 steken recht. (dit zijn de draadjes bij de witte pijltjes op onderstaande foto).
 • Herhaal tot je helemaal rond gebreid hebt en weer bij het begin (daar plaatste je de stekenmarkeerder) bent.
 • Brei nu 1 keer helemaal rond met allemaal rechte steken **.
 • Herhaal van * tot ** totdat je 4 losliggende stukjes garen over je werk hebt lopen. Zorg er alleen wel voor dat je de laatste toer met alleen maar rechte steken niet breit! Je breit dus niet de laatste toer van * tot**!
 • In de toer die je nu breit maak je de vlinders af. Hiervoor brei je eerst de eerste 2 steken van de vlinder en neem je alle 4 losliggende draadjes op met de middelste steek van de vlinders. Daarna brei je de laatste 2 steken van de vlinder. Doordat je de middelste steek samen breit met de losse draadjes krijg je de vlindertjes. (zie de groene pijltjes op onderstaande foto)
 • Als de vlinders gemaakt zijn ga je weer verder met het breien van de eerste toer met losse draadjes aan de voorkant.
 • Zie onderstaande foto

Bovenstaande foto is van het VLINDER-dekentje. Op deze foto is duidelijk te zien hoe de vlindersteek wordt gemaakt.


Stap 1: Steken opzetten en het lijfje starten.

Zet 120 steken met dubbele naald op. Sluit alle steken tot een cirkel. Markeer het begin met een stekenmarkeerder of veiligheidsspeldje! Brei 12 toeren boordsteek (2 recht, 2 averecht) en 2 toeren helemaal recht.

Je start nu met het breien van de vlindertjes. Deze zijn steeds gebreid over 5 steken. Begin bij de eerste steek (waar de stekenmarkeerder zit).

 • *Breng de draad naar de voorkant van je werk en haal 5 steken af zonder ze te breien.
 • Herhaal tot je helemaal rond gebreid hebt en weer bij het begin (daar plaatste je de stekenmarkeerder) bent.
 • Brei nu 1 keer helemaal rond met allemaal rechte steken **.
 • Breng de draad weer naar de achterkant van je werk en brei 5 steken recht.
 • Herhaal van * tot ** totdat je 4 losliggende stukjes garen over je werk hebt lopen. Zorg er alleen wel voor dat je de laatste toer met alleen maar rechte steken niet breit! Je breit dus niet de laatste toer van * tot**!
 • In de toer die je nu breit maak je de vlinders af. Hiervoor neem je alle 4 losliggende draadjes op met de middelste steek van de vlinders. Doordat je de middelste steek samen breit met de losse draadjes krijg je de vlindertjes.
 • Als de vlinders gemaakt zijn ga je weer verder met het breien van de eerste toer met losse draadjes aan de voorkant.

Laat de vlinders verspringen zoals op de foto te zien is.


Stap 2: Lijfje breien.

Brei het lijfje 16 cm hoog en verdeel dan het breiwerk in tweeën. Dit zijn de voor- en achterkant. Elk 60 steken. Je breit nu niet meer rond maar heen en weer. Dit betekent dat je aan de goed kant van het werk recht breit en ook de vlindertjes breit en aan de verkeerde kant van het werk (de binnenkant van het truitje) averecht.

Een tijd geleden breide ik een dekentje met de vlindersteek. Die werd ook heen en weer gebreid. Voor meer uitleg kun je hier even kijken bij het vlinder dekentje.

De voor- en achterkant breide ik hetzelfde. Zie foto hierboven voor de maten.

Voor de ronding van de hals en nek breide ik het lijfje 19 cm hoog. Daarna kantte ik de middelste 20 steken af. De schoudersteken die over zijn brei je nu 2 keer volgens patroon verder zonder te minderen. Laat de vlinders die in de ronding komen weg want die kun je niet altijd helemaal afmaken.

Minder nu 4 steken en brei de rest van de steken zoveel mogelijk volgens het patroon. Brei nog 2 keer heen en weer.

Kant nu 2 steken af en brei verder. Brei een keer heen en weer en kant weer 2 steken af. Brei deze toer af.

Er zijn 12 steken over voor de schouder, brei deze nog een keer heen en weer en kant dan alle 12 schoudersteken in 1 keer af.

Brei de ander schouder hetzelfde maar dan in spiegelbeeld.

Nogmaals, laat de vlinders weg als je ze niet af kunt maken!


Stap 3: Boordje breien voor de hals en nek.

Neem voor de boord de steken van de schouders en de hals/nek op met behulp van een haaknaald. Zorg dat links en rechts gelijk zijn en zorg dat het een even aantal steken is. Brei de halsboord 2 1/5 cm hoog en kant dan alles af. Brei in de boord van het achterpand knoopsgaten voor de knoopjes. Ik deed dit in toer 5. Van steek 5 en 6 maakte ik een knoopsgat en van steek 10 en 11. Dit deed ik aan de linker en rechter kant hetzelfde.


Stap 4: Mouwen breien.

Voor de mouwen zette ik 28 steken op en breide 12 toeren 2 recht, 2 averecht voor het boordje.

Brei de volgende toer recht en meerder aan beide kanten van de mouw 1 steek (de meest rechtse steek 2x breien en de meest linkse steek 2x breien).

Er is alleen een rij vlinders gebreid in het midden van de mouw. Tijdens het breien van de hals en nek ronding merkte ik dat half afgemaakte vlinders niet mooi zijn en trekken in het breisel. Daarom besloot ik alleen een rij in het midden te doen.

Omdat ik een even aantal steken heb zijn de vlinders 1 steek uit het midden gebreid. Ik vind dit niet erg en ook niet opvallen maar als jij dat niet wilt kun je in de eerste toer na de boord 3 steken meerderen ipv 2 zoals ik deed.

Tussen de vlinders zitten 8 toeren tricotbreisel (de heenweg recht breien, de terugweg averecht breien) maar toen ik met dit artikel bezig was zag ik ineens op bovenstaande foto dat ik niet helemaal goed geteld heb tussen de vlinders terwijl ik aan het breien was hahaha. Ik kan het nu niet meer veranderen maar jij wel als je deze mouwtjes breit!

Om het mouwtje goed uit te laten lopen van smal naar breed meerderde ik elke vierde toer aan beide kanten 1 steek. Toen het mouwtje 15 cm hoog was (zie sterretje) deed ik dat nog elke achtste toer. De mouwen zijn 18 cm hoog in totaal. Dit is best lang maar ik vind het erg leuk dat de boordjes omgeslagen worden. Wil je dit niet brei de mouwtjes dan iets korter!


Stap 5: In elkaar zetten en klaar!

Ga er even rustig voor zitten en neem de tijd want ik vond het een heel gepriegel!

Naai de boordjes van hals en nek op elkaar. Let op de onderslag (zonder knoopsgaten) en overslag (met knoopsgaten).

De mouwtjes heb ik hakend gesloten en daarna in het armsgat gehaakt. Dit is best netjes gelukt al zeg ik het zelf!

En toen was het truitje klaar!

Ik was er helemaal verliefd op! Het heeft een tijdje bij ons thuis aan de muur gehangen zodat ik er altijd naar kon kijken


Tips:

 • Nog niet zoveel brei-ervaring? Neem garen dat prettig werkt en niet zo delicaat en fragiel is als dit garen
 • Het is namelijk niet zo heel moeilijk maar ik vond het garen heel fijntjes en een enorm gepriegel
 • Als je Googelt op vlindersteek breien zijn er verschillende filmpjes te zien
 • Het kleinere (en makkelijker zusje ISABEL) is hier te bewonderen
 • Alles wat ik breide vind je hier
 • Wil je reageren, iets vertellen of vragen? Super leuk! Reageer onderaan dit artikel, dan weet ik over welk truitje het gaat en hebben we alle opmerkingen bij elkaar bij het juiste truitje staan en wordt de beschrijving steeds beter

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie