Verzwaringsdeken zelf maken
Spijkerbroeken

Verzwaringsdeken van 5 kilo gemaakt van oude spijkerbroeken en loodveters.

Deze leuke gast slaapt graag onder een verzwaringsdeken. Een lekkere zachte deken die extra zwaar is zodat hij heerlijk rustig kan slapen zonder onrustige bewegingen die hem ’s nachts uit de slaap houden.

Deze maakte ik natuurlijk van spijkerbroeken. Die zijn van zichzelf al best zwaar maar met extra loodveters werd deze nóg zwaarder. Gast vond het een goed plan en hij vind het heerlijk!

zelfgemaakte verzwaringsdeken

Nodig:

 • Veel oude spijkerbroeken
 • Naaimachine en alles wat je nodig hebt om te kunnen naaien
 • Jeansnaalden (van Schmetz zijn goede)
 • Loodkoord/loodveter
 • Fleece(deken) 1.60 m x 1.80 m

Weetjes:

Omdat ik al vaker dekens van spijkerbroeken maakte kun je even hier en hier lezen en zien hoe ik diverse dekens van spijkerbroeken maakte.

 • Deze deken maakte ik hetzelfde maar dan met hele brede naden. In de naden stikte ik de loodveter.
 • De loodveters zitten vaak in de onderkant van gordijnen en vitrage. Een vriendin was zo lief om ze te bewaren toen ik vertelde wat ik wilde maken. Zij had haar oude vitrage bewaard en heeft daar de loodveters uitgeknipt. Omdat ik zelf ook al eens wat had bewaard hoefde ik het niet te kopen. Loodveter kun je kopen op de markt bij een goede fourniturenkraam of gordijnenkraam. Een gordijnwinkel kan je er misschien ook goed aan helpen.
 • Een idee is ook naar de kringloopwinkel te gaan en daar vitrage met loodveter erin te kopen om het daar uit te knippen.
 • Deze deken is ongeveer 1.70 m lang en 1.55 m breed en weegt 5 kilo.

Dit gastje slaap er heerlijk onder maar het had nog zwaarder gemogen! Hij ligt er namelijk ook dubbel onder! Oeps dat zag ik niet aankomen! Twee loodveters in één naad had ook gekund!

jeans verzwaringsdeken

Stap 1: Knippen van alle vlakken.

Als je genoeg spijkerbroeken hebt kun je alle vlakken makkelijk uitknippen. De naden knipte ik extra ruim (3 cm naad aan alle kanten) zodat de loodveter daar ingestikt kon worden. Zie onderstaande foto.

Nummer 1 is het stiksel van de naad. Ongeveer 3 cm vanaf de naad. De loodveter heeft nummer 2 en met stiksel nummer 3 stikte ik de loodveter in de extra brede naad.

De deken heeft 5 vlakken in de breedte en 6 vlakken in de hoogte. Er zijn dus 5×6 = 30 vlakken nodig. In elke hoek gebruikte ik 2 vlakken dus samen is dat 34 vlakken.

Deze deken weegt 5 kilo. Dat had best zwaarder gemogen aldus Gast. De loodveters had ik dus makkelijk dubbel in de naden kunnen stikken! Misschien een tip voor je eigen deken?

Zie onderstaande foto hoe ik de hoeken maakte.

Alle vlakken die aan de zijkanten komen heb ik geknipt van het gedeelte van de spijkerbroek waar de band zit. De vlakken in het midden zijn ook uit middenstukken van de broeken geknipt. Hier moet je even opletten als jij het ook zo wilt.

Zie onderstaande foto, dan is het hopelijk duidelijk.


Stap 2: Aan elkaar naaien.

Leg alle vlakken neer hoe jij het mooi vindt en stik eerst alle vlakken in lange banen aan elkaar. Stik daarna de banen aan elkaar tot een deken. Denk aan de zeer brede (3 cm) naden!!!

De naden waar geen loodveter zit heb ik eerst doorgestikt.

Stik in de extra brede naden de loodveters. Het is even wat werk en je moet echt doorzetten want echt leuk is het niet omdat alles zo zwaar wordt! Maarja…. dat was nou nét de bedoeling!

Zelf gemaakte verzwaringsdeken van jeans

Er is nu al een echte verzwaringsdeken ontstaan! Hoera je bent bijna klaar!


Stap 3: Afwerken met fleece.

Leg het fleece plat en glad op de verkeerde kant van de deken. Speld het fleece vast op de deken. Sla een stukje naad naar binnen voor de mooie afwerken. Stik de deken rondom door zodat het fleece aan de deken zit. De deken is nu klaar! Schitterend toch!?

spijkerbroek verzwaringsdeken

Tips:

 • Alles wat ik maakte van jeans is hier te vinden
 • Oude spijkerbroeken zijn super materiaal, als je er mee bezig bent ontstaan de ideeën vanzelf
 • Gebruik goede jeansnaalden. (Ik gebruik Schmetz)
 • Er zijn speciale verzwaringsdeken-korrels te koop. Google er maar eens op, heel veel mogelijkheden. Ik houd van hergebruik en koos voor loodveters die al eens in gordijnen zaten. Ik deed ze enkel in de naden en deze deken weegt 5 kilo. De loodveters hadden wel dubbel in de naden gemogen, dan was de deken zwaarder geweest. Dat had Gast fijner gevonden!

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie