gehaakt kindervest maat 122
Gehaakte baby/kinder vestjes, Haken

VAYEN 2.0. Gehaakt kindervest met allemaal vasten maat 116/122 op naald 4,5.

Omdat de kleine versie van dit vestje zo’n succes is maakte ik deze ook in maat 116/122. Dit vestje is niet moeilijk om te maken want er worden voor het lijfje alleen maar vasten gehaakt.

Voor de sierranden worden ook andere steken gebruikt. De sierranden kun je zo moeilijk maken als je zelf wilt zolang er maar een overslag voor de knoopsgaten en onderslag voor de knopen gemaakt wordt. Dit vest noemde ik VAYEN 2.0

gehaakt kindervest met hart

Voor de achterkant haakte ik apart een lapje met hart erin. Deze aplicatie met schulprandje naaide ik er als laatste op.


Nodig voor VAYEN 2.0 maat 116/122:

 • 500 gram garen voor haaknaald 4,5 (ik gebruikte Saskia Recycle van de Wibra 700 m looplengte in een bol van 300 gram)
 • Haaknaald 5 en 4,5
 • Stopnaald
 • Schaar
 • Meetlint

Weetjes:

 • Kijk hier vooral ook even bij het kleine vestje in maat 104, daar staan vast handige dingen tussen die je ook bij dit vest in een flinke maat groter kunt gebruiken
gehaakt meisjesvest maat 104 en 122

Bijna hetzelfde vest in maat 104 en 122.

Onderstaande beschrijving is voor maat 116/122!


Stap 1: Voor- en achterpand haken.

Haak 120 lossen met haaknaald 5. Wissel van haaknaald, ga vanaf nu verder met naald 4,5 en haak 1 keerlosse en 120 vasten. Start nu met het haken van de voorpanden en het achterpand aan één stuk. Haak het onderste gedeelte ongeveer 26 cm hoog. Verdeel nu de lap in 3 delen. Een 2 delen voorpand (28 vasten per voorpand) en 1 deel achterpand (64 vasten).

Haak verder tot een hoogte van 41 cm voor de voorpanden. Start dan met de halsopening. Minder middenvoor 8 steken. Haak verder met lossen en minder nog een keer 1 vaste en de toer later nog een keer eentje. Er zijn nu 18 vasten over. Haak nog ongeveer 8 toeren vasten. Als het goed is heb je nu een hals die er ongeveer zo uitziet als de foto hierboven. Het andere voorpand wordt ook zo gehaakt maar dan in spiegelbeeld. Kijk maar naar de foto, dan snap je het vast wel.

Haak het rugpand wat hoger dan het voorpand voor je aan de nek begint. Voor de nek zijn de middelste 24 steken niet meer gehaakt. Voor de nek wordt deze en de volgende toer aan beide kanten nog 1 vaste geminderd. Voor de schouder zijn nu nog 18 vasten over. Haak deze nog 2 toeren voordat de schouder van het achterpand ook klaar is.

Als het goed is ziet jouw werk er nu ongeveer net zo uit als bovenstaande foto.


Stap 2: Mouw haken.

Meet het armsgat op en bepaal hoeveel lossen je moet haken voor de bovenkant van de mouw. Voor de mouwen die ik haakte waren 70 lossen genoeg. Haak de lossen met haaknaald 5 en ga daarna verder met haaknaald 4,5.

Haak de hele mouw van allemaal vasten. Alleen het sierrandje is anders. Minder ongeveer elke 4de toer aan beide kanten een vaste. Laat de mouw van breed (schouder) naar smal (pols) lopen. Zie onderstaande foto voor de maten in centimeters.

Hopelijk is het te doen met deze beschrijving en maten want ik ben vergeten alles te tellen toen ik deze aan het haken was. Waarvoor excuus! Soms is het gewoon lekker om te haken en niet rekening te houden met de uitleg, daar heb ik nu dan weer spijt van. Ik meen me te herinneren dat ik elke vierde toer aan beide zijden een vaste minderde.

Voor de afwerking heb ik een waaier randje aan de mouw gehaakt. Hiervoor haakte ik de eerste steek een halve vaste. Daarna 5 stokjes in de volgende tweede vaste en 1 halve vaste in de volgende tweede vaste. Op deze manier ontstaat er een leuk waaier randje. De eerste en laatste vaste van de mouw haakte ik een halve vaste zodat de waaiers precies aansluiten met het dicht haken van de mouw. Komt het aantal steken niet helemaal uit? Geen punt ik smokkel wel eens en daar zie je hier toch niks van. Zorg er alleen voor dat het aantal waaiers wel hetzelfde is aan beide mouwen!

Haak de tweede mouw hetzelfde als de eerste en zorg er voor dat het aantal waaiertjes hetzelfde is bij beide mouwen.

Haak van beide mouwen de lange naad dicht.


Stap 3: Mouwen in het lijfje haken.

Leg de panden met de goede kant op elkaar en haak de schouders dicht.

Leg de mouw in het voorpand met de goede kanten op elkaar. De naad moet in de oksel komen. Haak de mouw nu in het lijfje. Doe dit met beide mouwen.


Stap 4: Sierrand haken.

Haak voor de sierrand eerst helemaal rondom een toer vasten. Markeer de hoeken en middenachter. Zorg dat er links er rechts even veel vasten zijn. Zorg ook dat het aantal vasten middenvoor hetzelfde zijn!

Uit onderstaand boekje koos ik een mooi randje dat ik rondom haakte.

Het maakt niet uit welke rand je kiest maar ik koos een rand met grote gaten zodat de knopen door de sierrand konden.

(Het patroon van de rand mag ik ook niet geven ivm copyright. Het boekje heb ik inmiddels helaas ook niet meer in mijn bezit.)

Omdat de hals van het kleine vestje in maat 104 te klein was voor een sierrandje (zie onderstaande foto) maakte ik de halsopening groter van het vest in maat 122.

Bij onderstaand vestje in maat 122 is de sierrand dus rondom in het vest gehaakt! Kan makkelijk bij deze maat en het ziet er erg leuk uit al zeg ik het zelf.

sierrand gehaakt kindervest

Stap 5: Hart haken.

Kijk voor de beschrijving hier want het hart bedacht ik niet zelf. Dat is bedacht door GrietjesKarwietje. Naai de applicatie met het hart als laatste op het vest.

gehaakt kindervest met hart

Ook erg mooi in maat 116/122 vind ik zelf! En gelukkig vindt deze dame dat ook 🙂


Stap 6: Bijna klaar!

Werk alle losse draadjes weg met de stopnaald en zet de knopen aan en klaar is je vest!

Beauty of niet!

Onderstaande variatie maakte Marianne op het kinder vest VAYEN 2.0
Heel leuk bedacht en mooi gemaakt met het gaatjes patroon! Super strak werk!

gehaakt kinder vest met gaatjes patroon

Tips:

 • Het bedenken en maken van een vestje kan ik best aardig maar een beschrijving maken vind ik super lastig. Ik deed mijn best maar denk vooral zelf logisch na!
 • Dit vest noemde ik VAYEN 2.0
 • Ik vind het fijn eerst de knoopsgaten te maken en daarna de knopen er bij te zoeken
 • De beschrijving van dit vestje in maat 104 is hier te vinden
 • Dit vestje lijkt als 2 druppels water op een ander vestje dat ik eens haakte, deze vind je hier en is in maat 68 beschreven.
 • Heb je op- of aanmerkingen? Heb je tips? Erg leuk dus reageer dan hieronder. Dan wordt het patroon steeds beter!
 • Voor alle andere dingen die ik haakte kun je hiero een kijkje nemen.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

8 Reacties

 • Reageer Grietje 17 maart 2022 op 19:36

  Wat een plaatje, heel mooi gedaan
  Lieve groet,
  Grietje

  • Reageer rinimaakt 24 maart 2022 op 08:22

   Hoi Grietje,
   Wat leuk om te horen, jij heel erg bedankt voor je gratis bobbeltjeshart patroon.
   groeten Rini

 • Reageer ineke de groot 15 juni 2023 op 15:07

  hallo,

  Wat een leuk vestje heb hem al 2x gemaakt super patroon.

  gr Ineke

  • Reageer rinimaakt 15 juni 2023 op 21:52

   Hoi Ineke,
   Wat leuk om te horen!!

   Heb je toevallig ook nog meer gemaakt van mijn website?

   Groetjes Rini

 • Reageer Marianne Elferink 2 augustus 2023 op 21:47

  Hoi Rini,
  Ik ben begonnen met een vestje voor Emma, mijn kleindochter. Ik heb het idee dat er iets niet klopt aan het patroon. Ik lees de maten: totale breedte 82cm: maar de rug is 40cm en de voorpanden 2x 17cm. Dat maakt 40cm plus 34cm is 74cm. Maar aan de onderkant is hij 82cm. Heb je de maten genomen na het haken en is het in de loop naar boven smaller geworden? Haar omvang is
  Emma is een lang dun meisje van 130 cm lang. Ik wil het vestje 50 cm lang maken en weet nog niet hoe breed. Haar omvang heup is 64 cm.

  • Reageer rinimaakt 3 augustus 2023 op 17:09

   Hoi Marianne,
   Wat leuk dat je de moeite neemt om me een berichtje te sturen.
   Je hebt gelijk en ik heb het meteen aangepast op de foto in de beschrijving.
   82 cm is ongeveer de totale breedte mét sierrand.
   Het is geen A-lijn vest. Het is gewoon recht.

   Bedankt voor je berichtje en heel veel h(m)aak plezier voor Emma.
   Groeten Rini

 • Reageer Marianne 3 augustus 2023 op 18:54

  Super dat je zó snel hebt gereageerd. Bedankt. Het is duidelijk nu.

  • Reageer rinimaakt 3 augustus 2023 op 21:22

   Graag gedaan hoor! Ook erg leuk dat je reageert!

   Hopelijk wordt het een mooi vest!

  Plaats een reactie