rinimaakt rini maakt Rini Maakt Tunisch haken DIY Do It Yourself Doe het zelf crochet
Haken

Gehaakte Tunisch Entrelac sjaal met verloop garen.

Bij ons in de buurt is een jaar geleden een leuk wol winkeltje geopend Studio Sier. Daar werd ik verliefd op dit garen……Mille Collori Socks lace luxe. Prachtig met een glimmend draadje er in.

rinimaakt rini maakt Rini Maakt Tunisch haken DIY Do It Yourself Doe het zelf

Niet zo maar een beetje, ik werd heel erg verliefd! Een sjaal moest het worden in Tunisch Entrelac. Klinkt moeilijk maar als je de filmpjes ziet van Kim Guzman gaat het prima.

Omdat ik een zogenaamd Warm-Herfst-Type ben zocht ik dit soort kleuren in het garen voor mijn sjaal. Prachtig! Echt waar! Ik begon vol goede moed maar de kleuren die prachtig verlopen vielen me niet mee. Daarom maar snel weer naar de winkel om het garen te kopen waar ik zo verliefd op was geworden. Het roze, oranje, groene en blauwe garen vind ik wel heel mooi voor mijn sjaal.


rinimaakt rini maakt Rini Maakt Tunisch haken DIY Do It Yourself Doe het zelf

Dit is de voorkant van de sjaal. Ziet er mooi recht en geblokt uit toch?


Dit is de achterkant van de sjaal. Ook mooi geblokt maar duidelijk de achterkant.

rinimaakt rini maakt Rini Maakt Tunisch haken DIY Do It Yourself Doe het zelf

Op het internet staan filmpjes van Kim Guzman over Tunisch Entrelac haken. Heel duidelijk en goed te volgen ook al zijn ze in het Engels. Er zijn 3 delen en ik heb ze eerst alle drie bekeken voor ik begon.

Dit is de link voor het eerste deel.
Dit is de link voor het tweede deel.
En dit is de link voor het derde deel.


Hier lees en zie je hoe ik het deed. Vergeet niet de filmpjes bij de hand te houden want dat verklaart heel veel!

Wat heb je nodig:

 • 3 bollen Mille Colori Sock & lace luxe
 • Haaknaald 5 (je haakt met een veel grotere naald dan op de bol staat om een soepel Tunisch haakwerk te krijgen. Op de bol staat naald 3 maar ik gebruikte hier naald 5!)
 • Steken markeerders. Ik gebruik altijd kleine veiligheidsspelden.

Stap 1: Ketting haken.

Mijn sjaal is 25 cm breed en 250 cm lang (van de langste punt tot de langste punt). Ik ging uit van 11 blokjes breed. Hiervoor haakte ik een ketting van 11 x 11 lossen= 121 + 1 (keer-losse) =123 lossen in totaal. Elke 11de steek heb ik gemarkeerd met een veiligheidsspeldje. Zo kan ik bij het maken van de blokjes zien of het klopt.

Je volgt nu het eerste filmpje van Kim Guzman. Op de foto is te zien dat ik nog een stukje ketting over heb, daar moet ik nog blokjes op haken. Een aantal blokjes heb ik al gehaakt.

Kim steekt de naald door beide lusjes. Ik steek de naald alleen door het achterste lusje. Zo komen de blokjes beter uit.

Deze eerste echte toer is een enorm gepruts. Het werk is nog niet goed vast te houden. De naald is relatief dik voor het garen en het Tunisch haken misschien nog onbekend. Ook bij mij was het een enorm gepruts. Ik heb de hele avond gedaan over de eerste toer. Geef niet op want het komt goed!

(Omdat de kleuren me niet bevielen ben ik in toer 3 gestopt met de warme herfst tinten. Ik ben opnieuw begonnen met een andere kleur van het garen van Mille Colori socks & lace luxe)


Stap 2: Het eerste blokje.

Volg nu het tweede filmpje van Kim Guzman.

Let op het eerste blokje. Dit is anders bij Kim dan bij mij. Allebei prima in mijn ogen.

Op deze foto is te zien dat elke toer bestaat uit een rij blokjes. Het loopt als een trapje naar beneden. Aan het eind van elke toer knip je de draad af en begin je weer voor aan om de volgende toer te haken.


Stap 3: Ga door! Je hebt het bijna onder de knie!

Voor de derde toer kijk je het derde filmpje van Kim Guzman. Zij haakt een kleed en ik een sjaal. Daarom haak ik het laatste blokje van rij 3 gelijk aan de blokjes die aan het einde zitten van toer 1 en 2. Zo gaat de sjaal de hoogte in.

Deze 3 toeren zijn ver uit het moeilijkste! Nu wordt het alleen maar leuker!


Stap 4: Herhalen.

Gewoon toer 3 herhalen tot je sjaal de juiste lengte heeft.


Stap 5: Rand.

Omdat het begin van de sjaal (de eerste toer) gestart is met een ketting van lossen zie je een randje in een andere kleur. Dat vond ik niet zo mooi. Daarom heb ik langs de eerste toer van de sjaal een randje vasten gehaakt.

rinimaakt rini maakt Rini Maakt Tunisch haken DIY Do It Yourself Doe het zelf

Het randje vasten ben ik begonnen aan de achterkant. De tweede toer weer aan de voorkant en de derde toer weer aan de achterkant. Dit voorkomt het ergste krullen van de rand.

Voor de binnen hoekjes heb ik steeds 2 steken overgeslagen.
Voor de buiten hoekjes heb ik steeds 2 steken in dezelfde steek op de hoek gemaakt.

De laatste toer van de sjaal heb ik gewoon zo gelaten, dat vond ik prima.


Hopelijk ben je net zo enthousiast over deze sjaal als ik. Ik heb er een leuk stofje bij gekocht en een bijpassende jurk gemaakt. Het stofje kocht ik voor 3 euro bij Dorcas (=een kringloop winkel) in Aalten.

rinimaakt rini maakt Rini Maakt Tunisch haken DIY Do It Yourself Doe het zelf

De sjaal en de jurk zijn een leuk geheel geworden. Met de hotfix heb ik tot slot wat glimmende steentjes op de jurk “gestrooid”.


Tips:

 • Geef niet op voor je toer 10 bereikt hebt! Het is in het begin een heel gepruts maar het kan en het resultaat is prachtig!
 • Dit garen pluist wat. Om dit garen uit te halen zal je over wat geduld moeten beschikken. Het uithalen is namelijk niet makkelijk.
 • De Tendril Wrap is ook een mooie sjaal om te haken. Hier vind je meer over de 2 Tendril Wrap sjaals die ik haakte.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Annemieke 9 maart 2019 op 21:28

  Hoe leuk is dit? Ik zag bij studio sier deze prachtige sjaal en ging op zoek naar het patroon. En nu zie ik jouw uitleg! De wereld is klein!

  • Reageer rinimaakt 10 maart 2019 op 09:33

   Inderdaad de wereld is soms klein.
   Prachtig project entrelac haken. In het begin vond ik het wel een gepriegel.
   Succes er mee en ik zie het resultaat vast een keer langskomen!

  Plaats een reactie