gebreide trui mohair en zijde
Breien

MO, een trui breien maat L met mohair en zijde op naald 5.

Omdat het garen zo prachtig was besloot ik een trui voor mezelf de breien. Het duurde wel een tijdje voor ik er aan begon maar het proeflapje had ik na aankoop wel meteen gemaakt!

Om een idee van de juiste maat te hebben koos ik een truitje dat ik graag draag als basis. Qua maat was dat mijn houvast al maakte ik deze trui wat langer. Het is een dun draadje maar vrij dikke naalden dus vol goede moed begon ik te breien. Ik noemde de trui MO.


Nodig om deze trui te breien:

  • 200 gram Silkhair Degrade van Lana Grossa 400 m looplengte per bol van 50 gram. (voor maat L)
  • Rond brei naalden nr 5, 120 cm lang
  • Haaknaald om de panden aan elkaar te haken
  • Stopnaald om de draadjes weg te werken

Stap 1: Proeflapje breien

Door dit proeflapje leerde ik dat 30 steken 18 cm breed zijn. De hoogte vond ik minder belangrijk omdat het model (ikzelf 🙂 ) toch altijd in de buurt is maar volgens mij zijn dit 28 toeren en het lapje is 8 cm hoog.

Stap 2: Voorpand breien.

Voor het voorpand zette ik 105 steken op met dubbele naald zodat het een lekkere soepele rand werd. Omdat ik alle naalden recht breide kon ik in één keer door breien tot een hoogte van 60 cm.

Voor de middelste 12 cm kantte ik 25 steken af. Daarna minderde ik telkens in de heen gaande toer 2, 2, 1, 1 steken en breide ik daarna nog 7 toeren tot de schouder. De andere kant deed ik hetzelfde in spiegelbeeld.


Stap 3: Achterpand breien.

Ook voor het achterpand zette ik 105 steken op met dubbele naald. Deze breide ik 63 cm hoog. Daarna werden de middelste 25 steken afgekant voor de nek en vervolgens 4 en 3 steken geminderd. Een keer heen en een keer terug gebreid zodat de volgende toer de boel afgekant kon worden.


Stap 4: De mouwen breien.

Voor een mouw zette ik 30 steken op om vervolgens in boordsteek (1 recht, 1 averecht) een boord van 6 cm te breien. Na de boord meerderde ik elke steek een keer. De terug gaande toer werden ook weer alle steken gemeerderd zodat ik in totaal aan 90 steken kwam.

Deze snelle meerdering geeft een pofferig effect wat me leuk leek voor dit dunne garen.

Daarna was het slechts breien tot de juiste hoogte. In mijn geval 55 cm.


Stap 5: Col breien.

Om de col te kunnen breien haakte ik eerst de schouders aan elkaar. Daarna nam ik in de halsopening steken op aan de binnenkant van de hals. De col valt naar buiten over de rand waar de steken opgenomen zijn. Zo is er een mooie aanhechting van de col aan de trui. De naad is aan de goede kant van de trui te zien maar daar valt te col over heen dus zie je er niks van. Als ik de trui aan heb is goed te zien wat het effect is hoe ik het deed.

De col is aan 1 kant open op de schouder. Ik nam 5 steken voor de schoudernaad op, ging de hals opening rond met het opnemen van de steken en eindigde 5 steken na de andere schoudernaad. Er is dus een overlap van 10 steken op de schouder. Zo valt de col een klein stukje over elkaar heen. Zie pijltjes op de foto.

De col breide ik helemaal recht, dus alleen rechte steken, net als de rest.


Stap 6: In elkaar zetten van de trui.

De trui naaide ik in elkaar met hetzelfde garen als waarmee ik breide. Heb even aan een vriendin gevraagd hoe dit het mooiste zou zijn. Ze noemde de matrassteek en deed het me voor. Google er maar even op als je het niet kent, snel genoeg een filmpje van te vinden! Niet moeilijk en een mooi resultaat!

De trui draagt heerlijk, is erg licht en toch lekker warm. Ik ben er erg blij mee!


Tips:

  • Dit is verloop garen en ik had niet in de gaten dat elke bol anders was. Toch wilde ik erg graag het meeste donker groen in mijn trui. Daarom heb ik menig bolletje gerold om bij de juiste kleur te komen. Als ik nog eens verloop garen uitkies zorg ik dat de bollen er aan de buitenkant hetzelfde uit zien. In dit geval had ik dan bollen gekozen die allemaal een klein beetje lichtgroen en daarna veel donkergroen als start hadden.
  • Toen bleek ook nog dat 1 bol niet goed verliep van kleur. Ineens was er een lichte kleur aan het donkere draadje geknoopt en foetsie was mijn verloop effect. Gelukkig heeft Studio Sier alles op alles gezet om tóch nog een bol te krijgen want ze had het zelf niet meer in het assortiment. Deze bol kreeg ik ook nog eens voor niks! Ik was in mijn sas kan ik je vertellen!
  • Doordat ik de aanhechting van het nieuwe garen steeds in de naden deed zie je er niks van. Midden in de trui was niet mooi geweest. Dat zie je namelijk heel goed met dit dunne garen.
  • Deze trui gaf ik de naam MO.
  • Heb je vragen of opmerkingen? Reageer hieronder. Dan weet ik waarover het gaat en staan alle vragen en opmerkingen bij elkaar. Daar wordt de beschrijving alleen maar beter van voor anderen.
  • Alles wat ik breide is hier te vinden.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie