gehaakt toiletrol hoedje
Haken

Toiletrol hoedjes haken, wie kent ze nog?

Toen ik kind was had iedereen zo’n toiletrol hoedje in de auto liggen.

Er waren toen nog niet zo veel toiletten langs de (snel)wegen dus altijd handig om bij je te hebben als je op pad ging.

Een vriend kocht een Opel Kadet uit de jaren 70 en toen vond ik zo’n toiletrol hoedje een uitstekend kado!

gehaakte toiletrol hoedjes

Wat heb je nodig om er zelf één te haken:

  • Een toiletrol
  • Garen voor haaknaald nummer 4
  • (Hoeden) elastiek
  • Haaknaald nummer 4
  • Stopnaald

Stap 1: Bovenkant/top haken.

De bovenkanten haakte ik met vasten of met stokjes. Deze 2 varianten zal ik hier zo goed mogelijk te beschrijven.


Bovenkant/top gehaakt met vasten:

Bovenkant toiletrol hoedje

Start met een ketting van 6 lossen, sluit deze tot een cirkel met een halve vaste in de eerste losse. In deze cirkel haakte ik 6 vasten.

Toer 1: in elke vaste haak je 2 vasten.
Toer 2: Haak *1 vaste, 2 vaste in de volgende steek* Herhaal van * tot *.
Toer 3: Haak 1 vaste, 2 vaste in de volgende steek, *2 vasten, 2 vasten in de volgende steek*. Herhaal van * tot *. Eindig met 1 vaste. (er zijn nu weer 2 vaten naast elkaar met de eerste er bij)
Toer 4: *3 vasten, 2 vasten in de volgende steek*. Herhaal van * tot *.
Toer 5: 2 vasten, 2 vasten in de volgende steek. *4 vasten, 2 vasten in de volgende steek *. Herhaal van * tot *. Sluit af met 2 vasten. Nu zijn er ook weer 4 naast elkaar met de eerste 2 erbij)
Toer 6: * 5 vasten, 2 vasten in de volgende steek *. Herhaal van * tot *.
Toer 7: 3 vasten, 2 vasten in de volgende steek. * 6 vasten, 2 vasten in de volgende steek *. Herhaal van * tot *. Eindig met 3 vasten.

Het is nu tijd om te passen of deze bovenkant groot genoeg is voor je toiletrol. Niet alle toiletrollen zijn even groot heb ik gemerkt. Ik haakte er meestal een rondje vasten achteraan, dit is dan toer 8. Soms haakte ik zelfs 2 rondjes met vasten er achteraan. Dat is dan toer 9. Ligt natuurlijk ook aan de dikte van je garen, haaknaald en hoe los of vast je haakt.

Gewoon even passen en kijken wat voor jouw van toepassing is!


Bovenkant/top gehaakt met stokjes:

Toiletrol hoedje gehaakt met stokjes

Start met 4 lossen en sluit deze mini ketting met een halve vaste tot een ring.
Toer 1: Haak 2 lossen (dit is het eerste stokje), haak nog 1 stokjes in deze ring.
Toer 2: Haak 3 lossen en in elk stokje van de vorige toer 2 stokjes.
Toer 3: Haak 3 lossen en haak in het volgende stokje 2 stokjes. * haak 1 stokje in de volgende steek en 2 stokjes in de steek daarna *. Herhaal van * tot *.
Toer 4: Haak 3 lossen en haak in de volgende steek 2 stokjes. Daarna *3 stokjes en 2 stokjes in de vierde steek van de vorige toer *. Herhaal van * tot *.
Toer 5: Haak 3 lossen en in de volgende steek 2 stokjes. * in de volgende 4 steken 1 stokje en daarna 2 stokjes in 1 steek *. Herhaal van * tot *.

Pas ook dit rondje op de toiletrol. Als die te groot of te klein is kun je het nu nog aanpassen.


Stap 2: Zijkant haken.

Voor het haken van de zijkanten is meerderen niet meer nodig. Je haakt gewoon recht naar beneden (of naar boven, het is maar net hoe je het bekijkt!) met de steek die jij wilt.


Voorbeeld met allemaal vasten.

Het hoedje op de foto hier onder is gehaakt met allemaal vasten. Elke keer een andere kleur in 2 of meer toeren. Als versiering is er een lossen ketting gehaakt met een klein hartje er aan.

Voor het golvende randje aan de onderkant zijn in de laatste rij vasten in elke steek 2 vasten gehaakt. Telkens in de voorste lus!

toiletrol hoedjes haken

Voorbeeld met allemaal stokjes.

Het hoedje op deze foto heeft een top en zijkant gehaakt met stokjes. In de laatste rij stokjes zijn in elke steek 3 stokjes gehaakt.Telkens in de voorste lus! Zo ontstaat de golvende rand. Het aller laatste randje is gehaakt met de kreeftensteek. Gewoon een rij vasten maar dan achteruit gehaakt.

gehaakt toiletrol hoedje

Voorbeeld met reliëfstokjes.

De top is gehaakt met vasten. De zijkant is gehaakt met reliefstokjes voor. Goed te zien in dit filmpje!

Voor de golvende rand zijn in de laatste rij reliëfstokjes in elke steek 3 gewone stokjes gehaakt. Telkens in de voorste lus!

toiletrol hoedjes haken

Dit wit/groene toiletrol hoedje is ook gehaakt met reliëfstokjes voor. De top is gehaakt met stokjes.

Voor de golvende rand zijn in de laatste rij reliëfstokjes in elke steek 3 gewone stokjes gehaakt. Telkens in de voorste lus!


Stap 3: Golvende rand haken.

Voor de golvende rand worden in elke laatste steek van de zijkant 2 of 3 vasten of stokjes gehaakt. Hoe meer steken in 1 steek hoe meer golven. Telkens in de voorste lus!

Ik heb de golvende randen vaak afgewerkt met een rijtje vasten in een andere kleur of met een rijtje kreeftensteek (gewone vasten haken maar dan achteruit!)

Gehaakte toiletrol hoedjes

Stap 4: Binnenkant haken.

Voor de binnenkant heb ik steeds een stokje gehaakt met één losse. Deze haakte ik telkens in de achterste lus van de laatste rij steken van de zijkant. Telkens 1 steek overslaan voor je het volgende stokje haakt. 2 Rijen boven elkaar is genoeg. Daarna heb ik door de laatste stokjes een (hoeden) elastiekje geregen zodat de rol goed in het hoedje blijft zitten en niet door de auto rolt zonder hoedje.


Tips:

  • Leuk om restjes garen op te maken
  • Heb je op- of aanmerkingen? Heb je tips? Erg leuk dus reageer dan hieronder.
  • Alle haakprojecten die ik haakte zijn hier te vinden

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie