rinimaakt rini maakt vlaggen vlaggetjes tipi tent
Kids

Een tipi naaien die ook groot genoeg is voor mama en papa.

Een kennis (laat ik haar Marja noemen) vroeg me een tipi tent te maken voor haar kinderen. En dan een hele grote! Manshoog!

rinimaakt rini maakt vlaggen vlaggetjes tipi tent

Nou manshoog is volgens mijn 1.80 meter dus dat is best flink. Dat past lang niet in alle woonkamers van Nederland…..! Dat hoefde ook niet, hij zou in de tuin komen. Nou daar kon ik mee aan de slag. Als eerste heb ik de bamboestokken gekocht die het geraamte van de tipi vormen. Ik had er 5 nodig. Ze bleken 2.80 m. lang te zijn. Dat was dan ook mijn uitgangspunt.

Vervolgens heb ik de 5 bamboestokken bovenaan (op ongeveer 2.00 m. hoogte) bij elkaar geknoopt zodat de stokken als een tipi konden staan. Dit werd meteen de hoogte van de tipi. Marja is op stap gegaan om 5x 2.50 m. stof te kopen. Voor elke kant een stuk.

Toen de stof er was kon ik weer aan de slag. Voor de afstand tussen de tipi-stokken heb ik 1.40 m. gerekend (dat is meestal de standaard breedte van gewone stofjes).


Nodig voor de tipi:

  • 5 Bamboe stokken
  • Stof en bijpassend garen
  • Naaimachine, schaar etc.
  • 1 m Koord (voor aan de bovenkant) in een neutrale kleur
  • Boormachine en 5 mm houtboor
  • Een stuk touw om de stokken bij elkaar te binden
  • Strijkijzer en strijkplank

Stap 1: Knippen.

De stof uitknippen

Onderstaand model heb ik uit elke lap geknipt

4 Lappen heb ik zo gelaten.
Lap nummer 5 heb ik door midden geknipt (de stippellijn van 2.40 m hoog). De rechte kanten van deze lap heb ik afgewerkt met een zoom. Dit wordt de ingang van de tipi.


Stap 2: Naaien.

Nu kunnen alle bovenkanten en onderkanten afgewerkt worden met een zoom.
Vervolgens kunnen alle lappen met de lange kanten aan elkaar genaaid. (Leg hiervoor de goede kanten van de stof op elkaar).

Met deze tekening hoop ik dat het duidelijk is wat ik bedoel.


Stap 3: Strijken en stikken.

Strijk alle naden plat.
Stik een tunnel waar de bamboestokken komen te zitten zoals op deze foto te zien is.
Om de tent stevig in de tuin te kunnen zetten heb ik lussen aan de onderkant bij elke stok gemaakt. Door middel van deze lussen en een haring staat de tent stevig in het gras.

rinimaakt rini maakt vlaggen vlaggetjes tipi tent

Stap 4: Stokken.

Nu kunnen de stokken er in en kan het touw op ongeveer 2 meter hoogte de tipi vorm geven. Bind het touw vast als de tipi goed staat.


Kijk hoe hoog het bovenste stuk van de stof komt. Boor gaatjes in de bamboestokken op deze hoogte en rijg 20 cm koord door de stok. Naai met de hand het koord aan de 5 punten aan de bovenste rand van de tipi. Dit zorgt er voor dat de stof van de top niet naar beneden zakt. Zie groene pijl op de foto. Dit kun je weg laten als je het niet erg vindt dat de stof naar beneden zakt.

rinimaakt rini maakt vlaggen vlaggetjes tipi tent


Stap 5: Klaar!!!! Spelen maar!

De tipi is nu klaar om in de tuin (of in de speeltuin, op het strand of in het bos) te zetten en er mee te spelen.

rinimaakt rini maakt vlaggen vlaggetjes tipi tent

Heeeeeeel veeeeeel speel plezier!


Tips:

  • Ik heb van de restjes stof een lange vlaggenlijn gemaakt. Erg leuk geworden en natuurlijk heel feestelijk. Kijk hier voor de Vlaggenlijn.
  • Een strijkijzer is eigenlijk onmisbaar tijdens het naaien. Ook hier houd ik het bij de hand. Het resultaat zijn strakke naden en zomen.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie