spijkerbroek schoudertas
Spijkerbroeken

Grote schoudertas gemaakt van je favoriete jeans.

Tassen heb ik nooit genoeg. Voor het werk eentje waar ook mijn broodtrommel in kan. Voor het winkelen een grotere waar ook een eventuele aankoop in kan. Een nachtje logeren vraagt weer een andere tas en als ik uit ga of ergens ga eten wil ik juist weer graag een kleiner model. 

Omdat ik altijd veel spijkerbroeken krijg van facebook vrienden heb ik natuurlijk ook tassen gemaakt van oude spijkerbroeken.

rinimaakt spijkerbroek tas DIY
rinimaakt.nl spijkerbroek schoudertas
rinimaakt spijkerbroek tas DIY
rinimaakt spijkerbroek tas DIY

Hier laat ik zien hoe ik het aanpak.

Wat heb je nodig:

 • In dit voorbeeld gebruikte ik een spijkerrokje maat 26 en had een broekspijp extra nodig voor de schouderband. Maar een spijkerbroek kun je natuurlijk ook gebruiken!
 • Stof voor de voering
 • lange rits (+/- 50 cm)
 • Korte rits (+/- 18 cm)
 • D-ring
 • Knoop
 • Dikke breinaald
 • Naaimachine met jeansnaalden (ik gebruik altijd Schmetz naalden)
 • Strijkijzer

Stap 1: Knippen.

Leg het rokje op de stof die je als voering gebruikt. Gebruik je een broek? Knip deze af op de lengte die jij wil en stik het kruis aan de voor en achterkant dicht.

Knip de voering uit met ongeveer 2 cm naad aan de zijkanten en bovenkant. Aan de onderkant heb ik meer stof laten zitten zodat ik, als de tas bijna klaar is, de lengte van de voering kan bepalen.


Stap 2: Binnenzak.

Knip van een stukje stof een zak. Stik de rits er in en stik de zak op de voering. Dit is de binnenzak van de tas.

(De pijlen geven de omtrek van de zak aan)

Stik hierna de voering aan de zijkanten dicht. Zorg dat de goede kanten van de stof op elkaar liggen zodat de naden aan de juiste kant van het werk komen! Werk de zijkanten en de bovenkant af  met een zigzag of met de lockmachine.


Stap 3: Schouderband.

Maak van de broekspijpen de schouderband. Scheur hiervoor lange stroken uit de broekspijp van ongeveer 8 cm breed. Stik 2 lange stroken aan elkaar. Vouw de lange kant dubbel. Stik één korte kant en de lange kant dicht. Knip de hoekjes schuin af. Zie foto.

Duw de korte kant die dicht gestikt zit naar binnen en steek de breinaald voorzichtig naar binnen. Op deze manier kun je de strook andersom keren. Strijk de band netjes plat en stik deze op de kant door.

Vergeet tussendoor niet de naden plat te strijken. Dat geeft een extra strak resultaat.


Stap 4: Rits.

Speld de lange rits aan de band van de rok(broek). Vergeet niet aan de ene kant de schouderband er in te spelden. Speld aan de andere kant de D-ring met een lus van de schouderband. Zie ook foto stap 5.


Stap 5: Voering inrijgen.

Speld en rijg de voering op de volgende manier in de tas.

Test de rits. Loopt deze soepel of is er ergens een stukje stof waar de rits niet langs kan? Zit de schouderband en de lus met D-ring op de juiste plek? Controleer dit want het zou zonde zijn van al het werk dat de rits hapert als de tas klaar is.


Stap 6: Voering in de tas stikken.

Keer de tas en stik de voering, rits en spijkerrokje (of spijkerbroek) aan elkaar zoals je in stap 5 op elkaar gespeld en geregen hebt. (zie foto)


Stap 7: Tas dicht stikken.

Stik de onderkant van het rokje dicht zoals op de volgende foto te zien is. Op deze manier creëer je een soort bodem in de tas.

Als je de tas omkeert zie je dit:


Stap 8: Voering dicht stikken.

Bepaal de lengte van de voering. Stik de voering ook dicht volgens stap 7 maar laat in het midden een opening waardoor je de tas kunt keren.

Stik de opening dicht. Dit doe je aan de goede kant van de stof.


Stap 9: Bijna klaar!

Doe de tas in elkaar zoals je hem wil gebruiken. Goede kant naar buiten, voering er in. Stik nu de voering en de spijkerstof op elkaar in het midden van de band. Dit zorgt er voor dat de voering vast zit onder de rits en niet tussen de rits kan lopen tijdens het open- of dichtritsen van de tas.

Stik aan het eind van de rits een stukje spijkerstof. Dit voorkomt dat de runner van de rits af loopt en geeft houvast met het dicht ritsen van de tas.

Maak de knoopsgaten in de schouderband en sla de knoop aan het eind van de schouderband. Op deze manier heb je een verstelbare schouderband.

rinimaakt spijkerbroek tas DIY

Stap 11: Klaar!!!!!

rinimaakt spijkerbroek tas DIY
rinimaakt spijkerbroek tas DIY
rinimaakt spijkerbroek tas DIY
rinimaakt spijkerbroek tas DIY

Tips:

 • Gebruik goede jeansnaalden!
 • Zorg dat de schouderband lang genoeg is. Een te korte schouderband is erg irritant.
 • Tussendoor strijken maakt het eindresultaat veel strakker. Vooral bij het maken van de schouderband.
 • Let op metalen studs, knopen of rits. Verwijder deze waar nodig of stik er omheen/langs.
 • Hier zijn allerlei projecten die ik maakte van oude spijkerbroeken te bekijken.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie