rinimaakt Rini maakt Rinimaakt tafeltent DIY do it yourself Doe het zelf naaien tafeltent tafel tent
Kids

De eerste tafeltent die ik zelf naaide voor neefje en nichtje.

Voor mijn neefje en nichtje heb ik een tafeltent gemaakt. Super leuk om te doen en niet moeilijk. Tenminste….. als je het jezelf niet zo moeilijk maakt. Want er is ontzettend veel mogelijk.

Aan de binnenkant van de tent heb ik ook wat te spelen en te kijken gemaakt. De stiksels zijn dan ook aan de buitenkant te zien. Dat was soms even opletten want ik kon niet zo maar lukraak iets vast stikken. Door de flatscreen kon ik bijvoorbeeld niet stikken want dan zou die niet meer te gebruiken zijn.


Bovenkant.

Op de bovenkant van de tafeltent heb ik een straat gestikt van zwarte stof. Er omheen liggen groene weilanden, een paar huizen en een beek. Door de huizen te maken van verschillende vormen en kleuren kunnen die geoefend worden terwijl er gespeeld wordt.

rinimaakt Rini maakt Rinimaakt tafeltent DIY do it yourself Doe het zelf naaien


Buitenkant van de tafeltent.

Aan één kant heb ik een appelboom gemaakt. De appeltjes zijn opgevuld met een synthetische (wasbare) vulling. Aan de appel zit ook klittenband. Op de boom zit dit ook zodat de appeltjes “geplukt” kunnen worden. De vogeltjes had ik nog liggen. Die zaten ooit op een leuke tas.


Aan de andere kant heb ik een raam met bloembak gemaakt. De bloemen zijn door mijn favoriete buurmeisje gehaakt. De bloemen heb ik geknipt uit 4 cm dik polyether waar omheen gehaakt is. Aan de steel zitten blaadjes van groen vilt.

rinimaakt Rini maakt Rinimaakt tafeltent DIY do it yourself Doe het zelf naaien

rinimaakt Rini maakt Rinimaakt tafeltent DIY do it yourself Doe het zelf haken tafeltent tafel tent
de bloemen kunnen in de bloembakken gezet


De waslijn

zit aan een lange zijkant van de tafeltent. De wasmand staat klaar om gevuld te worden zodat de schone was aan de lijn kan met echte wasknijpers.  Terwijl de poes zich eens lekker uitstrekt houden de vogeltjes op de paaltjes van de waslijn haar goed in de gaten. Klaar om weg te vliegen als de poes hen wil pakken als lekkere snack.Voor de poes

heb ik aan beide kanten van de tent lapjes zwarte stof geregen die groter zijn dan de poes. De poes zelf heb ik uit papier geknipt en met krijt op het zwarte lapje overgenomen. Over deze lijntjes heb ik met zwart garen gestikt (zigzag). Nu kon ik de poes aan beide kanten uitknippen. Gewoon de overtollige stof voorzichtig weg knippen. De bewoners hebben nu twee poezen. Eentje binnen en eentje buiten!


Een kippenhokje

zit naast de brievenbus aan de andere lange kant van de tent. De kip en het ei zijn gemaakt van witte katoen. De tekening maakte ik met textielverf. Ze zijn gevuld met synthetische (wasbare) vulling.

Door middel van een rits kan het kippetje “gevoerd” worden en het ei uitgehaald. Aan de boven- en onderkant van de rits heb ik een “lipje” gemaakt. Als je het “lipje” vast houdt gaat de rits makkelijk open of dicht. Het gaas van het kippen rennetje zat om een paar skeelerbeschermers. (tja wie wat bewaart heeft soms wat.) De zwarte rand van het kippenrennetje is zwart biaisband.


De brievenbus

heeft onder de klep een echte opening waar de post in kan. De post kan in de tent uit de brievenbus gehaald worden. De post komt namelijk in een zakje die geopend kan worden d.m.v. een rits.

rinimaakt Rini maakt Rinimaakt tafeltent DIY do it yourself Doe het zelf naaien tafeltent tafel tent


Vlaggetjes.

En omdat er ook wel eens iemand jarig is in de tent heb ik vlaggetjes gehaakt. Heel gezellig!

rinimaakt Rinimaakt Rini maakt vlaggetjes vlag haken DIY

De vlaggetjes kunnen aan de buitenkant van de tent opgehangen worden aan kleine haakjes. Deze haakjes maakte ik her en der vast aan de rand van de tent. Nu kunnen de kids de vlaggetjeslijn op verschillende punten vast haken aan de tent.


Binnenkant van de tafeltent.

Aan de binnenkant heb ik een tafeltje gestikt. Gemaakt van een paar restjes blauwe skai. De flatscreen die op het tafeltje staat heeft een stukje doorzichtig tafelzeil als beeldscherm. Het tv programma kan wisselen. Het tv scherm heeft een opening aan de bovenkant. Een paar programma’s die neefje en nichtje in het echt kijken heb ik geprint en geplastificeerd. Nu kunnen ze het programma in de flatscreen schuiven.

Het lampje is gemaakt van restjes stof en een grappig bolletjes randje.

rinimaakt Rini maakt Rinimaakt tafeltent DIY do it yourself Doe het zelf naaien


Op de foto hieronder is links de voordeur te zien en rechts een raam. Een geinig tafeltje knipte ik van een restje blauwe skai. De cupcake is een strijkapplicatie. De theepot is ook uit een restje stof geknipt en met een zigzag op de stof gestikt. Aan de buitenkant zit de boom.

rinimaakt Rini maakt Rinimaakt tafeltent DIY do it yourself Doe het zelf naaien


Tips:

 • De meeste dingen heb ik eerst met een rijgsteek op de tent genaaid voor ik er met de zigzag over heen ging. Op deze manier kon ik mooie platte applicaties op de tent maken.
 • Op de brievenbus staat het huisnummer van de familie. Deze cijfers heb ik met behulp van vliesofix (dubbelzijdige klevende stof) op de brievenbus gestikt. Vliesofix is ideaal om kleine applicaties op stof te naaien. Het is te koop op de markt en in stoffenzaken.
 • De ritsen openen en dicht doen zijn goede oefeningen voor de (fijne) motoriek.
 • De was ophangen, de post in de brievenbus doen, de appeltjes plukken en vooral ook weer op de tent plakken zijn ook goede oefeningen voor kinderen.
 • Deze tafeltent is ook prachtig. Deze heb ik gemaakt met de buren als kraamkado voor een buurvrouw die haar derde dochter kreeg. Super leuke tijd met fijne herinneringen omdat we zo lekker samen werkten als buurt!
 • Heb je op- of aanmerkingen? Heb je tips? Erg leuk dus reageer dan hieronder.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

6 Reacties

 • Reageer Karin 9 september 2017 op 13:52

  Hoi Rini, Wat een leuke tafeltent. Ik heb een vraagje. Zet je die boom erop met vliesofix (wat aan 2 kanten plakt) of naai je die er gewoon zo op? Groetjes, Karin

  • Reageer rinimaakt 11 september 2017 op 21:51

   Hoi Karin,
   De boom heb ik er zo opgenaaid met een zigzag. Daarvoor heb ik de rand van de boom eerst vast geregen op de tent. Dit lukte prima zonder Vliesofix maar kleine onderdelen (zoals de cijfers op de brievenbus) heb ik wel met Vliesofix op de tent gemaakt.
   Groetjes Rini

   • Reageer Karin 12 september 2017 op 08:20

    Bedankt!

 • Reageer Anja Vromans 29 september 2017 op 11:08

  Hallo Rini, ik zat wat ideetje op te doen voor een tafeltent, maar wat jij er van gemaakt hebt, is echt helemaal grandioos. Je zegt dat het eenvoudig is en dat is ook wel een beetje zo, maar wat een gigantisch werk heb je er van gemaakt. Dat er binnen in de tent ook van alles te beleven is, is een zeer leuke vonds. Bedankt dat ik kon meekijken en voor de tips. Anja Vromans

  • Reageer rinimaakt 1 oktober 2017 op 14:26

   Hoi Anja,
   Wat leuk dat je mijn website gevonden hebt. Het is echt niet zo heel moeilijk maar inderdaad wel veel werk. Het hangt er natuurlijk ook helemaal van af hoe moeilijk je het jezelf wil maken!

   Binnenkort komt er nog een tafeltent op mijn website te staan. Dat was een kraamcadeau van onze buurt aan één gezin in de buurt die het derde kindje kreeg. Een fantastisch leuk project met nog veel meer te zien en te beleven in, om en op de tent. Die zal je vast ook aanspreken.
   groeten Rini

 • Reageer Anja Vromans 8 oktober 2017 op 00:53

  Hoi Rini, mijn tafeltent krijgt nu ook al vorm na het bezoeken van jou site. Inderdaad heel leuk om te doen. De binnenkant heb ik zelf maar gelaten voor wat het is, want het is inderdaad veel werk. Raampjes met gordijnen, deur met brievenbus, poesjes, vogeltjes, waslijntje, hond en bloembakken. Ik vond het wel genoeg zo.? Maar ik hou de site in de gaten want wil zeker zien wat je van de andere tent gemaakt hebt..succes met al je creativiteit. Creatieve groet, Anja

 • Plaats een reactie