Hindernis met spookjes en spinnenweb
Ook leuk!, Paarden en pony's

Spookjes hindernis met spinnenweb voor paard rijden.

Bij de paardrijd vereniging van onze dochter werd gevraagd of ik wilde nadenken over spookachtige versieringen voor het pony kamp.

Een meters lange slinger met witte spookjes was zo gemaakt en over een hindernis hoefde ik ook niet lang na te denken. De moeder van Lotte had het al over spoken gehad en witte spookjes in een emmer cement leek me best haalbaar.


Hindernis met spookjes en spinnenweb

En het was haalbaar, zoals je ziet was het ook voor de paardjes goed te doen hahaha.


Wat heb je nodig voor de spookjes:

 • 2 emmers
 • Genoeg snel beton voor in die 2 emmers
 • 2 schuttingpalen ongeveer 1.80 m lang
 • 16 lange schroeven 10 tot 12 cm
 • Wat kleine schroeven
 • Accuschroef boormachine
 • Houtboor ongeveer 8 mm
 • Waterpas
 • Multiplaat van ongeveer 80 x 80 cm
 • Witte stof ongeveer 4 meter
 • Stukje zwarte stof (voor ogen en mondjes van de spookjes)
 • Naaimachine en alles wat je daarbij nodig hebt om te naaien
 • 2 handvatten
 • 2 oude ballen
 • Restanten polyether
 • 1 meter wit koord

Zonder zadel springen! Je moet het maar durven!


Wat heb je nodig voor het spinnenweb:

 • Stevige witte (of bijna witte) stof 2.50 m x 1.40 m.
 • Zwart Zpagetti (tshirt) garen
 • Naaimachine en alles wat je daarbij nodig hebt om te naaien

Stap 1: Palen in de emmers cement plaatsen.

Neem de schutting palen en schroef met de accu schroefboormachine 8 schroeven in de onderste 15 cm van beide schutting palen. Aan alle vier kanten van de palen kunnen twee schroeven. Dit deed ik zodat de palen meer houvast in het cement hebben. Het zijn een soort tentakels die de palen en het cement meer met elkaar verbinden dan alleen een paal zonder tentakels.

Zet de palen in de emmers en laat ze niet helemaal op de bodem rusten. Ik hing ze aan een plafond balkje met behulp van touw en haak en oog. Maak het cement aan zoals op de verpakking staat en stort de emmers vol cement. Zorg dat het cement netjes verdeeld is over de emmers en de palen zo goed mogelijk waterpas hangen/staan. Zorg ook dat de tentakels die aan de palen geschroefd zijn allemaal in het cement zitten.

Laat dit goed drogen en uitharden. Zie foto hier boven. Zo zag mijn basis voor de hindernis er uit.

Ik heb de naam van de paardrijd vereniging nog in het cement geschreven met mijn vinger toen het cement nog niet helemaal uitgehard was.


Stap 2: Het binnenwerk van het spookje maken.

De multiplaat zaagde ik ongeveer diagonaal door (zie foto).

Beide helften zijn aan de staander (schuttingpaal) geschroefd. Er is aan de bovenkant van het spookjes een stukje paal vrij gelaten. Daar is de bal op bevestigd. De bovenkant van de bal zit aan de bovenkant van de paal zodat die niet kan deuken aan de bovenkant. De zijkanten van de ballen zijn opgevuld met stukjes polyether zodat de bal in zijn geheel zo min mogelijk kan deuken.

Maak de bal met een aantal schroeven vast aan de paal zodat deze ook stevig vast zit. Dit is de basis van mijn spookjes hindernis.


Stap 3: Het spookje maken van stof.

Meet hoe breed de “armen” van het spookje zijn én hoe breed het hoofd moet zijn. Zorg dat de stof ruim valt van a naar b. Zorg ook dat de ronding van het hoofd makkelijk om de bal kan. Uitleggen vind ik lastig maar hopelijk zie je op deze foto wat ik bedoel.

Knip het kleed/lijf en ook het hoofd uit de stof en stik met zwarte zigzag de ogen en de mond op het hoofd. Ik stikte aan beide kanten van het hoofd ogen en een mond. Zo ziet het spookje er van voor en achter er leuk uit. Stik de hals aan de romp. Nu kan het spookje verder in elkaar gestikt worden. (Via de bovenkant van de armen, over het hoofd, recht naar beneden.)

Het is handig om het spookje over de basis te hangen en dan de ronding te knippen.

Aan die hele ronding is langs de voor en achterkant een brede strook witte stof van ongeveer 20 cm gestikt.

Toen deze er aan zat zijn er slierten van gescheurd. Doordat de strook voor de slierten apart is aangezet kunnen deze niet verder scheuren. Zo kan het hele kleed/lijf van het spookje langer mee. Hopelijk is het duidelijk mbv de foto’s. Stik elastiek in de hals zodat deze een beetje aansluit in de hals van het spook. Naai 50 cm koord op de plek van de pijl.

Boor ook nog even een gaatje in het hout, voor het koord, op de juiste plek (bij de “hand”). Daar kan het koord door om de ‘jurk’ van het spook op de plaats te houden. Zo kan deze niet opwaaien. Doordat het elastiek in de hals gestikt is sluit de stof wat beter om het hoofd van het spookje.

Schroef onder aan beide spookjes een stevig handvat aan de staander. Zo zijn ze makkelijker te verplaatsen.

De spookjes zijn klaar, nu gaan we verder met het spinnenweb.


Stap 4: Het spinnenweb.

Voor het spinnenweb heb ik een stevig stuk bijna witte stof genomen van 2.20 m breed x 1.40 m hoog. Eerst zijn rondom zomen in de stof genaaid. Daarna heb ik met zwart Zpagetti garen een spinnenweb op de stof gestikt met behulp van de naaimachine.

Van de witte stevige stof die over is heb ik 5 stevige stroken gemaakt. Deze zijn aan de bovenkant gestikt om het spinnenweb aan de balk te kunnen knopen. Op deze manier kan het spinnenweb er ook weer af om lekker te wassen!

Hindernis met spookjes en spinnenweb

Stap 5: Klaar, springen maar!

De spookjes zijn naast de palen van de hindernis gezet en het spinnenweb aan de balk geknoopt. De paarden maken kennis met het gespuis en het spinnenweb wordt op de juiste hoogte gemaakt door de balk en het doek op te rollen.

We hebben een leuke fotoshoot gehad! De paarden deden het goed maar wat zou het zijn zonder deze fijne crew!

Mignon, Lotte, Pieke, Noppie en Jikke heel erg bedankt!!!


Tips:

 • Ook leuk voor Halloween!
 • De spookjes en het spinnenweb kunnen in de wasmachine om het allemaal weer lekker fris te wassen.
 • Ik maakte vaker wat met het thema paarden of pony’s. Kijk daarvoor hier en hier of hier.
 • Wat Zpagetti garen is kun je hier bekijken.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie