rinimaakt spijkerbroek spijkerbroeken kussen picknick pilow
Meubels, Spijkerbroeken

Spijkerbroekkussen voor de picknickbank.

Een collega vroeg me een kussen te maken voor haar picknickbank bij de eettafel. Het liefste van de oude spijkerbroeken van haarzelf en van haar man. Dat plannetje zag ik meteen zitten maar moest nog wel een beetje rijpen in mijn hoofd.

Want de broeken schots en scheef aan elkaar zetten is het makkelijkste. Je hebt zo snel een grote lap. Maar dan gaat de hoes om het kussen draaien omdat het niet recht-van-draad-is. Je zal het kussen dan regelmatig uit de hoes moeten halen om weer recht te trekken. Dit is nou niet bepaald een klusje waar je blij van wordt. Ik besloot zo veel mogelijk recht-van-draad te gaan werken. Dit betekent dat ik broeken zoveel mogelijk rechtop (verticaal) of horizontaal heb gebruikt. Zo is de kans dat de hoes om het kussen draait het kleinst. Zo gezegd zo gedaan!! Ik ging aan de slag.

rinimaakt spijkerbroek spijkerbroeken kussen picknick

Het is even een werkje maar dit is het geworden!!

Een stoer kussen van hun eigen spijkerbroeken. Ik heb links en rechts 2 banden met klittenband gemaakt. De banden zitten onder het bankje aan elkaar zodat het kussen niet steeds van het bankje schuift. Het staat heel stoer bij de inrichting die ze hebben. Gelukkig vonden mijn collega en haar man het ook mooi. Ze waren er heel blij mee. En ik ook 🙂


Tips voor je zelf aan de slag gaat.

Wil je zoiets ook voor jezelf maken dan is hier onder een beschrijving te vinden van de manier waarop ik dit kussen maakte. Het polyether van het kussen moet strak in de hoes zitten. Neem daarom het polyether langer, breder en dikker dan dat je hoes maakt.

Moet je kussen 5 cm. dik zijn? Maak de hoes dan 3 cm. dik
Moet je kussen 170 cm. lang zijn? Neem het polyether dan 174 cm breed. Maak de hoes 170 cm.
Moet je kussen 40 cm. breed zijn? Neem het polyether dan 44 cm breed. Maak de hoes 40 cm.

Dit kussen is gemaakt met een goede (zit)kwaliteit polyether. Polyether dat fijn is voor een armleuning is te zacht voor een zitkussen. Je krijgt dan ook een minder fraai resultaat vind ik.

Hopelijk duidelijk uitgelegd. Dan kun je nu zelf aan de slag!


Nodig voor dit kussen:

  • oude spijkerbroeken (ik had er 4 nodig, volwassen maten)
  • zit-kwaliteit polyether (Ik koop het bij de plaatselijke meubelstoffeerder. Daar ben ik zeker van de kwaliteit)
  • garen in de juiste kleur
  • naaimachine met goede jeans-naald (ik gebruik altijd Schmetz naalden)
  • rits in de juiste kleur van 1.50 m.
  • gladde dikke breinaald
  • klittenband

Stap 1: Knippen van de onderdelen.

De zitting van het bankje is 1.70 m. x 0.40 m. Omdat het kussen lekker strak in de spijkerbroeken moet komen te zitten heb ik (zit-kwaliteit) polyether gekocht bij onze plaatselijke meubelstoffeerder. De maten van dit polyether zijn 1.74 m. x 0.44 m. x 0.05 m.


Knip alle broeken op deze manier open. (via de binnenbeen-naad naar boven, naar het kruis. Midden-achter naar het kruis, midden-voor naar het kruis.) Op deze manier heb je het meeste stof wat je goed kunt gebruiken.


Leg de opengeknipte broeken op deze manier op het kussen. Zo kun je zien waar je de pijpen af kunt knippen om alles tot 1 grote lap aan elkaar te stikken. De pijlen geven de draad richting aan.



Stap 2: Aan elkaar stikken van de onderdelen.

Op bovenstaande foto is te zien hoe ik een stuk van de hoes aan elkaar genaaid heb. De pijlen geven aan wat recht-van-draad is. Het is  verleidelijk om de stukken scheef aan elkaar te naaien. Dit heeft soms meer mogelijkheden om een zo groot mogelijke lap te krijgen. Echter, als je de stukken scheef van draad aan elkaar naait is de kans groot dat de hoes gaat draaien om het kussen.

Stik de naden zoveel mogelijk 2x door. Dit is steviger en de kans op rafels aan de achterkant is dan minder groot.


De achterkant van de lap.

Aan de achterkant ziet het er zo uit. De pijlen geven ook hier weer de draadrichting aan.

Knip grote stukken stof die over zijn aan de achterkant af. Deze gaan dubbel zitten in het kussen en daar krijg je hobbels en bobbels van. Dat is niet mooi.

Meet af en toe de lap op of hij groot genoeg is. Mijn lap voor dit kussen moest zijn; 0,92 m.x 1,80 m.

Als de lap groot genoeg is knip je hem op maat. Om een haakse hoek te krijgen heb ik hem langs de hoek van de tafel gelegd.

Voorbeeld van zigzag afwerking rechts en lock afwerking boven.

Werk de buiten randen af met een zigzag of een lock. In dit voorbeeld heb ik 1 rand met de zigzag steek van de naaimachine afgewerkt. De bovenkant heb ik afgewerkt met de lockmachine. Dit gaat het rafelen van de stof tegen.


Stap 3: Inzetten van de rits:

De rits die ik heb gebruikt voor het kussen van 1.70 m. lang is 1.50 m. Om deze goed in de lange zijkant van het kussen te krijgen heb ik de lange kanten van de lap een stuk dicht gestikt. Dat is te zien op de foto hier onder. Links en rechts heb ik 16 cm. dicht gestikt. Tot het blauwe streepje dat te zien is op de foto.

P1000298

De lap heb ik om de strijkplank gehangen. Zo kon ik de randen waar de rits moet komen mooi plat strijken met het strijkijzer. Dit strijken maakt het inzetten van de rits een stuk makkelijker.

De rits heb ik eerst met spelden in gezet. De rits is beige dus niet zo goed op deze foto te zien maar hij zit er wel. Toen dit goed zat heb ik het vast geregen. Het is even een klein werkje maar door de rits te rijgen krijg je een veel mooier resultaat.


Hier ben ik een stukje op weg met het inrijgen van de rits

Bij de meeste naaimachines zit een ritsvoetje speciaal om de rits in te zetten. Dit is eigenlijk een half voetje zodat je dicht langs de rits kun stikken. Naai echter niet te dicht langs de rits. De sluiting moet namelijk wel heen en weer kunnen. Als je te dicht langs de rits stikt lukt dit niet.

Zo is het geworden aan de goede kant.


Stap 4: Naaien van de zijkanten:

Let op!

Doe een flink stuk van de rits open. Als de rits helemaal dicht zit kun je deze niet meer openen als je de zijkanten hebt dicht genaaid.

Zo is het geworden aan de binnenkant

De rits wil ik midden in de 5 cm. dikke rand van het kussen hebben. Daarom zorg ik dat de rits ongeveer 2,5 cm. vanaf de zijkant zit. Ik vind dit lastig om uit te leggen maar ik hoop dat de foto duidelijk is. De ruimte tussen de pijlen is 2,5 cm.

De korte kanten van de hoes stik ik dicht. Zoals op deze foto te zien is.

Om de hoes de dikte van 5 cm. te laten hebben heb ik onderstaande foto’s gemaakt. De zijnaad zit in het midden van het platte stuk. Op deze manier komt de naad in het midden van de 5 cm. dikke rand. Vind ik ook lastig om uit te leggen dus ik hoop dat de foto’s je op weg helpen.

P1000316
P1000317

De ruimte tussen de 2 pijlen is 5 cm.
De naad van de zijkant zit in het midden.

Als je de hoes keert zien de hoeken er zo uit.


Stap 5: Maken van de banden met klittenband.

Een los kussen schuift steeds van de bank. Daarom heb ik aan 2 kanten banden met klittenband gemaakt. Dit houdt het kussen mooi op de plaats.

P1000327
P1000328

  1. Knip hiervoor vier lange stroken uit van 10 cm. breed. Vouw de banden in de lengte dubbel en stik 1 korte kant en de lange kant dicht.
  2. Knip de hoekjes schuin af.
  3. Duw met je vingers een stukje van de dicht genaaide kant naar binnen en keer de band met behulp van de breinaald.
  4. Als de band helemaal gekeerd is duw je met de breinaald de hoekjes netjes naar buiten.
  5. Strijk de band mooi plat en stik de banden door
  6. Stik het klittenband er op.

Leg de hoes op het bankje en speld de banden op de juiste plaats vast. Let op dat het klittenband onder het bankje mooi sluit. Naai de banden vast aan de hoes.

P1000329
P1000331


Stap 6: Je kussenhoes is nu klaar.

Doe het kussen in de hoes. Dit kost wat moeite maar het resultaat mag er dan ook  zijn!

De meeste broekbanden met lussen, knopen en zakken zitten op de boven kant. Aan de onderkant zit dit zo min mogelijk. De knopen en studs die aan de onderkant zitten beschadigen het bankje. Daarom heb ik die zo min mogelijk aan de onderkant gemaakt. De knopen die er zaten heb ik met een tangetje verwijderd.

P1000334

Zo is het geworden,

rinimaakt spijkerbroek spijkerbroeken kussen picknick
rinimaakt spijkerbroek spijkerbroeken kussen picknick

Het kussen past precies op het bankje. De banden met het klittenband zorgen dat het kussen op de plek blijft.

De rits zit aan de lange kant onder tafel. Daar hebben mijn collega en haar man geen last van als ze er op zitten. Net als de knopen die boven op het kussen zitten. Daar voel je als volwassene ook niets of niet veel van. We hebben ze laten zitten. Mochten ze toch irritant zijn dan kun je ze altijd verwijderen met een tangetje.


Tips:

  •  Ik werk altijd (zoveel mogelijk in dit geval) recht-van-draad als ik met stof werk. Het resultaat is dan mooier en beter. Doe je dit niet dan gaat de stof na verloop van tijd draaien. In dit geval zal de hoes na een tijdje gedraaid om het kussen zitten.
  • Een rits inzetten gaat beter als je de randen plat strijkt voor je de rits er in speldt en rijgt.Let op de studs. Daar kan geen enkele normale naaimachine door stikken. Aan de onderkant van het kussen beschadigen ze het bankje. Verwijder ze daarom als ze in de weg zitten.
  • Let ook op ritsen. Knip ze weg. Ritsen zijn in geen enkel kussen prettig als je er op zit. Bovendien zorgen ze makkelijk voor slijtage omdat er zoveel “tandjes” aan zitten. (slijtage aan het kussen maar ook aan je eigen kleding of huid)
  • Meer meubels van mijn hand zijn hier te bekijken.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Joke wildenbeest 28 augustus 2018 op 19:54

    Hoi Riny,kun jij ook stoelen bekleden,zoja wat zijn dan ongeveer de kosten?

    • Reageer rinimaakt 30 augustus 2018 op 19:07

      Hoi Joke leuk dat je me gevonden hebt.
      Ik heb je een mail gestuurd hier over er zijn namelijk zo veel verschillende soorten stoelen.
      groeten Rini

    Plaats een reactie