jeans deken
Spijkerbroeken

Twee persoons spijkerbroek deken met rafels.

Ahum…. Weer een deken van spijkerbroeken gemaakt. Lekker groot ook! 2.00 x 2.00 m. Deze keer met de naden aan de goede kant zodat je alle rafels ziet!  

Aan de onderkant een grijze flanel gebruikt. Lekker robuust maar toch zacht door de flanel.

rinimaakt.nl Rini maakt

Het is even doorbijten omdat er heeeeeel veel lapjes geknipt moeten worden.
Er komt ook een klein beetje denkwerk aan te pas omdat ik deze deken met alleen maar zomen van de broekspijpen of tailleband van de spijkerbroek aan alle zijkanten wou.

Het in elkaar zetten is een fluitje van een cent maar ik moest wel even wennen aan het feit dat de naden aan de goede kant van het werkstuk komen. Daar vergiste ik me wel eens in….


Wat heb je nodig:

 • Heel veel spijkerbroeken
 • Naaimachine met toebehoren zoals schaar, garen etc.
 • Voldoende stof voor de onderkant
 • Papier 20 x 20 cm

Stap 1: Knippen.

 • Knip 40 vierkantjes uit de broekspijpen met aan één kant de zoom van de broekspijp. Zie hiervoor de stapel links boven op de foto.
  Knip de 20 x 20 cm vierkantjes met een flinke naad uit (1,5 cm). Elk lapje is dus 23 x 23 cm.
 • Knip 81 vierkantjes uit de spijkerbroeken. Ook met een flinke naad. Elk vierkantje is dus 23 x 23 cm. Deze lapjes hebben aan alle vier kanten een geknipte/rafel rand. Dit is de stapel die rechts ligt.
 • Scheur uit de grijze flanel (die aan de onderkant van de deken komen) 100 lapjes van 23 x 23 cm. Dit kun je recht-van-draad scheuren i.p.v. knippen. Dit heeft als voordeel dat het veel sneller is maar ook dat alle lapjes recht-van-draad zijn. Dit zijn de lapjes waar het papieren patroon van 20 x 20 cm op ligt.

Stap 2: Hoeken maken.

Aan deze deken wou ik rondom een afgewerkte zoom van de broekspijp hebben of een tailleband van de broek. Voor elke hoek had ik 2 lapjes nodig.
Voor 1 hoek legde ik 2 lapjes op elkaar. De zoom van de broekspijp lag steeds bij beide lapjes boven.
Daarna trok ik met een meetlat een diagonale lijn zoals op de foto.
Ik stikte over deze lijn en knipte het teveel aan stof weg.
Vouw nu het lapje open en stik de schuine lijn op de naad door.

Zie foto. Dan is het vast duidelijk.

Op deze manier maakte ik 4 mooie hoeken.


Stap 3: Ordenen.

Voor ik ging naaien ordende ik eerst de lapjes. Ik maak stapeltjes van 10 lapjes die ik nodig heb voor 1 rij. Ik wil 10 rijen hebben dus maakte ik 10 stapeltjes.
Elke keer pakte ik één spijkerbroek lapje én een grijs flanel lapje. Zo maakte ik 10 stapeltjes met spijkerbroek lapjes én flanel lapjes.


Stap 4: Naaien.

Maak 10 stroken van elk 10 lapjes. De strook boven- en onderaan deze foto zijn de buitenste randen.
Deze randen bestaan uit één hoek, 8 lapjes met de zoom van de broekspijp of tailleband van de broek en weer één hoek.

De 8 middelste rijen bestaan uit één lapje met zoom van de spijkerbroek of tailleband, 8 lapjes met rafels rondom en weer een lapje met zoom van de spijkerbroek of tailleband.

Hopelijk is het duidelijk met de foto er bij.

Zorg er voor dat alle naden van de grijze flanel én de spijkerbroek vierkantjes aan de goede kant van je werk komen.


Stap 5: Wassen

Om het effect goed uit te laten komen is de deken op 60 graden gewassen. Hierdoor komen alle draadjes vrij die voor dit mooie rafelige effect zorgen.

Vind je het niet rafelig genoeg? Knip dan overal de naden een aantal keren in. Was de deken nog een keer en je hebt een deken met nog veel meer rafels.


Klaar!

rinimaakt.nl Rini maakt spijkerbroek deken

Tips:

 • Was de stof die je voor de onderkant krijgt eerst voordat je deze in lapjes scheurt. Meestal krimpt de stof als je die wast.
 • Niet genoeg stof voor de onderkant maar je bent er wel zeker van dat je die speciale stof aan de onderkant wil? Maak een blokkenpatroon van deze stof aan de onderkant. Zoals op deze foto. Ook mooi!
rinimaakt.nl Rini maakt spijkerbroek roosjes deken jeans blanket
 • Maak voor je begint een plan hoe de deken moet worden. Leg alle lapjes desnoods helemaal uit op de grond zodat je zeker weet dat je genoeg materiaal hebt. Ik spreek uit ervaring. Niks is vervelender dan dat je niet genoeg materiaal hebt.
 • Gebruik goede Jeans naalden. Ik gebruik uitsluitend Schmetz naalden. Deze zijn altijd goed.
 • Alle projecten van spijkerbroeken die door mij zijn gemaakt kun je hier bekijken.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie