spijkerbroeken deken
Spijkerbroeken

Spijkerbroek deken met bloemetjes én rafels.

Stoere spijkerbroeken en lieve bloemetjes. Wat een leuke combinatie! Ik kon het dan ook niet laten en maakte weer een spijkerbroek deken.

Enorm veel spijkerbroeken krijg ik van mijn facebook vrienden. Dát en lieve bloemetjes stof vraagt gewoon om nog een deken! Niet moeilijk, wel veel knipwerk.

rinimaakt.nl Rini maakt spijkerbroek roosjes deken

Het kleed is 1.60 m x 2.00 m groot. Een lekker formaat om op een eenpersoons bed te gebruiken. Er zijn 8 vierkantjes in de breedte gebruikt en 10 in de lengte. In totaal zijn 80 vierkantjes geknipt.


Wat heb je nodig:

  • Spijkerbroeken
  • Naaimachine, garen, schaar etc.
  • Mooie stof met bloemetjes. Even goed uitrekenen hoeveel je nodig hebt.
  • Papier 20 x 20 cm.

Stap 1: Knippen.

De vierkantjes die ik gebruikte zijn 20 x 20 cm. Knip 80 vierkantjes met een flinke naad. Elk vierkante werd 23 x 23 cm groot. Om lekker veel rafels te krijgen knipte ik alle vierkantjes uit het midden van de broek. De zoom of tailleband gebruikte ik niet. Hoe minder afgewerkte randen, hoe meer rafels. Werk zo veel mogelijk recht van draad (knip niet kris kras vierkantjes uit de broeken).

De bloemetjes stof knipte ik ook in vierkantjes van 23 x 23 cm. Scheuren van de stof ging in dit geval niet omdat de bloemetjes op de stof zijn geborduurd. De bloemetjes stof scheuren zou beter zijn. Elk vierkantje is dan recht van draad én het werkt sneller.


Stap 2: Ordenen.

In dit geval had ik niet genoeg stof om alle 80 spijkerbroek lapjes te voorzien van een bloemetjes lapje. Daarom maakte ik van de bloemetjes lapjes een blokkenpatroon. Zie foto. Nu had ik voldoende stof.

Omdat ik geen fouten wilde maken maakte ik 8 stapeltjes van 10 lapjes en voegde ik om het andere lapje een bloemetjes lapje toe.


Stap 3: Aan elkaar stikken.

Stik alle vierkantjes aan elkaar. Zorg dat de naden aan de goede kant komen. Maak stroken van 10 lapjes. Naai tot slot alle stroken aan elkaar tot één grote deken.


Stap 4: Wassen en klaar!

Om het rafel effect mooi uit te laten komen zijn de deken gewassen in de wasmachine. Bij mij werd het toen zo…

rinimaakt.nl Rini maakt spijkerbroek roosjes deken

Wil je meer rafels? Knip dan alle naden een paar keer in. Op deze manier komen er veel meer rafels na het wassen. Kijk maar…

rinimaakt Rini maakt spijkerbroeken deken


Tips:

  • Werk zoveel mogelijk recht van draad. Doe je dit niet dan is de kans groot dat de boel gaat draaien.
  • Gebruik goede jeans naalden. Ik gebruik Schmetz.
  • Wil je wel een rafelig kleed maar de boven-, onderrand en zij-randen afgewerkt? Kijk dan eens hier, misschien vind je dit effect wat?
  • Let op metalen studs. Verwijder deze (indien nodig) met een tangetje.
  • Wil je meer dingen zien die ik van spijkerbroeken maakte dan kun je hier een kijkje nemen.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie