rinimaakt Rini maakt rini lampen servies serviesgoed lamp DIY Do it youself doe het zelf
Ook leuk!

Zelf servies lampen maken van kopjes, schotels en theepotten.

Serviesgoed lampen maken is ontzettend leuk. Bij kringloop of oma speuren naar leuk servies en stapelen tot je een leuke compositie hebt. Daarna kun je aan de slag.

rinimaakt Rini maakt rini lampen servies serviesgoed lamp DIY Do it youself doe het zelf

Toen ik uitgepuzzeld had hoe ik deze serviesgoed lampen het beste kon maken heb ik er nog een aantal gemaakt. Omdat het zo leuk is om te doen!

rinimaakt Rini maakt rini lampen servies serviesgoed lamp DIY Do it youself doe het zelf
rinimaakt Rini maakt rini lampen servies serviesgoed lamp DIY Do it youself doe het zelf

Een leuk vintage kopje met “oma” er op bracht me op het idee van de serviesgoed lamp.

Ongeveer 25 jaar geleden werd mijn moeder voor het eerst oma. Ik was erg blij met de zwangerschap van mijn zus. Zo blij dat ik ’s nachts droomde van een leuk blond meisje met blauwe ogen en krullen in d’r haar.

Daar moesten wij enorm om lachen want in de familie heeft iedereen donker haar. De kleur van onze ogen zijn in verschillende variaties groen en bruin. Krullen hebben we al helemaal niet.

Toen mijn nichtje een jaar of 2 oud was zag ik echter het meisje uit mijn dromen. Een lief, leuk, klein meisje met blonde krullen en blauwe ogen. We waren vergeten dat mijn oma vroeger blond krullend haar had en blauwe ogen. Heel bijzonder.

rinimaakt Rini maakt rini lampen servies serviesgoed lamp DIY Do it youself doe het zelf

Omdat ik in die tijd ook vaak aan het knutselen was heb ik dit lampje voor mijn moeder gemaakt. Dat viel niet mee want toen moest ik de gaatjes boren met een steenboor en dat ging niet zo soepel. Voor dit lampje heb ik veel schoteltjes en kopjes gebroken. Nu boor ik gaatjes met een diamant boor van de juiste doorsnee en dat gaat veel makkelijker.

Hoe ik dit soort lampen maak lees je hier onder.


Wat heb je nodig:

  • Serviesgoed (verwijder alle eventuele stickertjes)
  • Kolomboormachine
  • Diamantboortje 10 mm doorsnee (doe het zelf zaak)
  • Plantenspuit met water (Het boren met de diamantboor moet gekoeld met water anders slijt je boortje meteen en is die onbruikbaar.)
  • Paar oude handdoeken
  • Eventueel een spuitbus verf om de lamp in de gewenste kleur te spuiten
  1.  Hol schroefdraad. (bij de betere lampen winkel of smid)
  2. IJzerzaag
  3. Moertjes die passen om de holle schroefdraad
  4. Schuurpapier en stif

5. Aansluitsnoer met stekker
6. Secondelijm, make-up remover en watjes om eventuele sticker restjes te verwijderen
7. Verschillende tangetjes. (welke jij handig vindt)
8. Schroevendraaier(tje)
9. Diamantboortje (voor in de kolomboormachine)

Fitting

(let op grote of kleine fitting. Bedenk ook of je een lampenkapje er op wil, dan heb je namelijk een andere fitting nodig dan een lampje zonder kap)
Deze 2 zijn voor lampjes met kap.

In dit lampje zit een fitting waar geen kapje op past. De fitting heeft namelijk geen ringen waar tussen je de kap kunt klemmen.


Stap 1: Stapelen.

Stapel het servies tot een leuk geheel. Zorg dat het onderste stuk een kopje is die je op kop kunt zetten. Dit is nodig om alle kopjes, schoteltjes en/of theepotjes aan elkaar te maken. Bovendien komt in dit kopje het elektriciteitsdraad (het aansluitsnoer met stekker) uit. Zie foto’s stap 2.


Stap 2: Boren.

Boor gaatjes in alle onderdelen. Let op dat je met de plantenspuit het te boren gaatje goed nat maakt. Als je in het serviesgoed boort met een diamant boortje zonder water slijt het boortje heel snel en is die onbruikbaar. Merk het midden eventueel met een stift. Houd de handdoeken in de buurt om het water op te vangen.

Boor in het kopje dat je als onderste gebruikt een gaatje in de bodem én aan de zijkant. Hier komt namelijk het elektriciteitssnoer uit. Kijk maar op deze foto.


Stap 3: In elkaar zetten.

Draai een moertje aan de holle schroefdraad. Zet deze eventueel vast met wat secondenlijm. Schuif het onderste kopje op kop aan de schroefdraad (dit kopje heeft een gaatje in de bodem én in de zijkant). Rijg de rest van het serviesgoed in de goede volgorde aan de schroefdraad.


Stap 4: Schroefdraad.

Teken nu de juiste lengte af van de schroefdraad. Krijgt je lamp een kap dan heb je een langere schroefdraad nodig. Wil je een lampje zonder kapje, dan kan de schroefdraad vrij kort zijn. Hopelijk laten deze foto’s het goed zien;

Het lampje met het blauwe servies krijgt een kap. De lengte van de schroefdraad is vrij lang. De lampenkap valt namelijk een stuk over de fitting en het kopje.
Het andere lampje krijgt geen kap. De schroefdraad is kort. De fitting zit zo dicht mogelijk op de bodem van het kopje.


Stap 5: Stapelen.

Haal het servies weer van de schroefdraad af. Leg alles op volgorde want je vergeet snel hoe je het bedacht had!

Zaag met de ijzerzaag de schroefdraad op de juiste lengte. Schuur de braam van het metaal. Kijk of er ook aan deze kant een moertje op kan. Lukt dit niet dan moet het metaal nog wat gladder geschuurd worden.


Stap 6: Lijmen.

Schuif het onderste kopje weer op de schroefdraad (let op dat deze op kop zit!). Rijg daarna op de juiste volgorde het andere servies aan. Lijm alle onderdelen aan elkaar met secondelijm. Draai een moertje aan de bovenkant in het laatste kopje zodat deze ook goed vast komt te zitten als laatste kopje.

Laat alles drogen.
Kun je lekker even een kop koffie of thee nemen!


Stap 7: In kleur spuiten?

Mocht je het servies in één kleur willen spuiten dan is dit het moment om het te doen. Plak de schroefdraad boven aan af zodat deze vrij blijft van verf. De fitting moet er namelijk nog opgezet worden. Als de schroefdraad vol verf zit lukt dit niet. Als je het servies niet wil spuiten dan kun je meteen door naar stap 8.


Stap 8: Snoer aanbrengen.

Schuif nu het snoer door het gaatje in de zijkant van  het onderste kopje. Schuif het daarna door de holle schroefdraad naar de bovenkant van het lampje.


Stap 9: Fitting.

Draai de fitting op de schroefdraad. Zet deze vast met het piepkleine schroefje in de fitting. Monteer de fitting aan de elektriciteitsdraad. Zet de fitting in elkaar en draai het laatste stuk er op. Draai de lamp in de fitting om te checken of deze het doet. Stap 9 is even een gepruts!


Stap 10: Lampenkap.

Nu kan de kap op de lamp gemaakt worden en een lamp ingedraaid. Als het goed is doet je serviesgoed lamp het nu!

rinimaakt Rini maakt rini lampen servies serviesgoed lamp DIY Do it youself doe het zelf

Tips:  

  • Nummer de volgorde van het gestapelde servies. Wat je in het begin bedacht hebt is lastig te onthouden. Ook al denk je dat dit mee valt. Door de secondelijm ben je genoodzaakt snel te werken en stapel je vervolgens makkelijk de verkeerde volgorde.
  • Het is best een gepruts dus neem de tijd! Soms zijn extra handen fijn dus misschien is dit iets om samen te doen?
  • Doordat het boren met de diamantboor gekoeld moet worden met water wordt het best nat. Houd een paar oude handdoeken bij de hand tijdens het boren.
  • Deze lampen maakte ik ook eens maar dan van een augurkenpot.
  • Deze lamp was een Sinterklaas (maar kan ook met Kerst) surprise die ik eerder maakte, ook leuk.
rinimaakt Rini maakt rini lampen servies serviesgoed lamp DIY Do it youself doe het zelf

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

4 Reacties

  • Reageer Jan Smees 29 november 2017 op 18:48

    Superleuke verlichting van Rinimaakt, nog leuker is dat Rinimaakt ook gewoon in Aalten huist, top!

    • Reageer rinimaakt 29 november 2017 op 19:04

      Zeker Jan, leuk kennis met je gemaakt te hebben!

  • Reageer Debbie Verhaar 7 juni 2019 op 19:31

    Fijn dat alles zo goed uitlegt.
    Moet het perse met een kolomboor of kan een handboog ook

    • Reageer rinimaakt 8 juni 2019 op 12:40

      Hoi Debbie,
      Leuk dat je me gevonden hebt!
      Het beste gaat het boren in serviesgoed met een kolomboormachine. Een handboor kan ook maar die “schaatst” nogal over het porselein waar je een gaatje in wil boren. Met de kolomboormachine kun je veel nauwkeuriger werken. Als je het probeert ervaar je vanzelf wat ik bedoel.

      Succes!

    Plaats een reactie