retro stoel
Meubels

Een oude retro draai stoel opnieuw stofferen.

Jeetje wat een leuk stoeltje staat er eigenlijk in het atelier bij mijn schoonmoeder te verstoffen ! Ineens zag ik het! Mag ik er wat nieuws op maken? Vroeg ik.

Dat oude ding wordt weer tiptop als ik hem onderhanden neem!

rinimaakt Rini maakt retro draai stoel

Niet alleen de stof is versleten maar het polyether is ook helemaal op. Kijk maar er ligt wat verpulverd polyether bij de poten van de stoel. Zo is de hele binnenkant er aan toe. Geeft niks, dan heb ik eer van mijn werk.


Stap 1: Slopen.

Eerst de stoel maar eens slopen. Alles er af! Wat een stof bende. Toch maar even een stof masker opgezet! Het hout van de rugleuning is nog te gebruiken maar de zitting niet. Uit een stuk multiplex heb ik een nieuwe gezaagd.


Stap 2: Zitting.

Deze was van verschillende laagjes beuken. Horizontaal en verticaal verlijmd en in een goed zittende zitting gevormd. Gelukkig kon ik de vorm nog in elkaar puzzelen. De nieuwe zitting zaagde ik uit een stuk multiplex van 18 mm dik. De vorm heb ik overgetrokken van de oude. De randen van de nieuwe heb ik met een houtrasp rond geraspt. Zo gaan het nieuwe polyether en de stof veel langer mee. De nieuwe zitting is helemaal plat. De oude was mooi in een zitting vorm gevormd. Dat laatste kan ik natuurlijk niet.


Stap 3: Polyether op zitting en voor-rug maken.

Voor de voor-rug gebruikte ik 2 cm dik polyether. Deze kon ik op maat knippen met een schaar. De rug kon ik overtrekken en knipte ik uit met 3 cm extra ruimte rondom. Het uiteindelijke stuk polyether moet rondom 1 cm groter zijn dan de rug en een schuine rand naar de 3 cm extra hebben. (zie foto zitting, dan wordt het duidelijk).

Voor de zitting gebruikte ik 3 cm dikke zit kwaliteit en zaagde deze met een elektrisch broodmes op maat. Het polyether zaagde ik 4 cm groter dan de zitting. Ik hield rond de zitting een rand van ruim 1 cm. Daarna liet ik de rest van de rand schuin naar de 4 cm lopen (zie foto). Op deze manier vouwt het polyether mooi om het hout van de zitting. Hopelijk is het duidelijk m.b.v. bovenstaande foto.

Op deze foto ligt het al klaar met de dacron/fiberfill en skai om te stofferen maar zo ver zijn we nu nog niet.


Stap 4: Zitting op de stoel bevestigen.

Voor we de zitting kunnen stofferen moet deze eerst op de juiste positie op de stoel gemaakt worden.
Ik maakte de rug mét polyether vast op de stoel.
Daarna legde ik de zitting op de stoel.
Door proef-zitten bepaalde ik de juiste positie van de nieuwe zitting.
Deze bleek niet veel anders te zijn dan de oude zitting.
Dat kon ik zien aan de gaatjes die in de puzzelstukjes van de oude zitting zaten.

De zitting zet ik vast met slagmoeren (wat slagmoeren zijn leg ik hieronder uit).

Op de plaats waar de gaten voor de slagmoeren moeten komen zet ik duidelijke stippen. Met een houtboor van 7 mm boor ik de gaten voor de slagmoeren.
Als deze er in geslagen zijn, aan de bovenkant van de zitting, pas ik het bij de stoel. Als het allemaal past én goed zit kan ik verder.

Wat is een slagmoer?

Dit zijn de slagmoeren. De kop van de slagmoer zit aan de bovenkant van de zitting. De bout draai je later onder in het frame van de stoel en de zitting. Deze slagmoeren voorkomen een meedraaiende bout en moer. Op deze manier komt de zitting goed vast te zitten. In de rug zaten ze al en kon ik ze opnieuw gebruiken.

Als alles goed zit kun je het polyether voor de rug én zitting vastlijmen.


Stap 5: Stofferen van de rug.

Leg de stof die je gaat gebruiken met de goede kant op je werktafel. Leg hier dacron/fiberfill en rug op. Begin in het midden van de rug. Zet aan beide kanten het materiaal vast met een tacker met nietjes. Werk zo een paar nietjes naar beide buitenkanten van de rug. Zet nu deze buitenkanten vast. Check steeds of het recht zit. Werk steeds tegen over elkaar en zet de stof met dacron/fiberfill zo netjes mogelijk vast.

Knip voor de achter-rug genoeg stof en dacron/fiberfill uit. Let op de vleug van de stof! Sla de naad van de stof naar binnen en zet de stof zo mooi mogelijk vast op de rug. Dit kan met tijdelijke nietjes omdat je de achter-rug wil vast naaien met de hand. Het kan ook met sier nagels.


Stap 6: Stofferen van de zitting.

Leg de stof die je wil gebruiken met de goede kant op je werktafel. Leg hier de dacron/fiberfill en de zitting op. Zie foto stap 3. Let op de vleug van de stof! Begin aan alle kanten in het midden en werk naar de hoeken toe. In de hoeken komen natuurlijk een paar plooien in de stof. Dat mag! De plooien mogen niet in het midden van de zitting komen. Dit is lastig en kost tijd want er moeten gewoon ontzettend veel nietjes in én uitgehaald worden.

Werk de onderkant netjes af met een lapje/vlies zodat je niet alle nietjes en andere ongeregeldheden ziet.


Stap 7: Klaar!

Schroef de achter-rug en de  zitting op de stoel.


Tips:

  • Niet alle soorten lijm kun je gebruiken voor polyether. Let hier op als je lijm koopt. Ik haal het bij onze plaatselijke meubelstoffeerder.
  • Polyether verpulvert na lange tijd. Het stoft enorm. Zet een stofmasker op als je meubels sloopt. Het is vies synthetisch spul.
  • Slagmoeren kun je kopen bij de ijzerwaren winkel maar, beter nog, bij een meubelstoffeerder.
  • Gebruik meubelstof. Dat is sterk en verschiet niet zo snel van kleur als bijvoorbeeld kledingstof.
  • Let op de vleug van de stof. Bepaal wat de goede kant van de stof is en welke kant je als onder kant wil gebruiken. Markeer dit, verschil in vleug bij rug en zitting ga je zien!
  • Ik gebruikte skai maar ook dat knip ik allemaal uit dezelfde richting van de skai. Ook al heeft deze skai niet echt een vleug. Als alles klaar is zie je misschien verschil en dat wil ik niet.
  • Nog meer meubels die ik opnieuw stoffeerde zijn hier te bekijken.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie