gehaakt vestje ananas steek maat 86 en 92
Gehaakte baby/kinder vestjes, Haken

PUFF, het gehaakte vest in maat 80/86 en 92/98 met puffsteek/ananassteek, naald 4,5.

Collega vertelde blij dat hij en zijn vriendin een kindje zouden krijgen dus ging ik aan de slag. De kleur was meteen duidelijk. Het kamertje is zwart met oker vertelde hij dus de kleur was snel bepaald.

Voor de zekerheid nog even gevraagd of vriendin gehaakte spulletjes voor de baby leuk zou vinden en toen kon ik van start. Ik wist al wat ik wilde haken dus het plan was er snel. De puffsteek is een mooie steek voor een fijn vestje dacht ik. Deze vestjes gaf ik de naam PUFF.

gehaakte vestjes puff steek
Het kleine vestje is maat 80/86, de grote maat 92/98

Het eerste vestje dat ik haakte was zo leuk geworden dat ik er nog eentje haakte. In de beschrijving staat maat 80/86 eerst vermeld en tussen haakjes maat 92/98.

gehaakt vestje ananas steek maat 86 en 92
PUFF vestje in maat 92/98

De puffsteek kende ik al van het dekentje dat ik haakte en hier te bewonderen is. Nu dus ook door mij verwerkt in een babyvestje.


Nodig:

 • 240 gram (325 gram) oker garen voor haaknaald 4,5. (Dit is Style Craft Special Gold)
 • Haaknaald 5 en 4,5
 • Stopnaald
 • Schaar
 • Knopen

Stap 1: Het lijfje haken.

Voor dit vestje startte ik met haaknaald 5 en haakte 72 (90) lossen. Wissel nu naar haaknaald 4,5. Vervolgens haakte ik 3 lossen en de eerste puffsteek haakte ik in de vierde losse vanaf de haaknaald. In totaal haakte ik 36 (45) bolletjes in de eerste toer. Tussen elke puffsteek sla je namelijk 1 losse over. Haak aan het eind van de toer 2 keerlossen en haak nieuwe puffsteken tussen de puffsteken van de vorige toer.

Als je ongeveer 17 (20) cm hoog gehaakt hebt verdeel je het werk in 3 delen. Een achterpand en 2 halve voorpanden. Zie onderstaande foto’s voor de maten van beide vestjes.

De maten van PUFF in babymaat 86
De maten van PUFF in peutermaat 98

Haak de voorpandjes vanaf de oksel ongeveer 8cm (10) cm hoog voor je met de halsopening start. Minder voor de hals eerst 2 (4) bolletjes en in de volgende toer nog één bolletje. Haak nog even bolletjes heen en weer tot het voorpand ongeveer 14 (15) cm hoog is (gemeten vanaf de oksel) en hecht af. Maak het andere voorpand in spiegelbeeld hetzelfde.

Haak het achterpand ongeveer 25 (29) cm hoog en haak de 9 middelste bolletjes niet. Je haakt slechts de 5 (7) bolletjes voor de schouder. Minder de volgende toer nog 1 bolletje voor de ronding van de nek. Zorg dat de voorpanden en het achterpand hetzelfde aantal bolletjes hebben op de schouder. Bij mijn vestje zijn dit 5 (6) bolletjes.

Hopelijk is het allemaal duidelijk met behulp van de foto.


Stap 2: De rand om het lijfje.

Haak of naai eerst de schouders aan elkaar. Haak dan om de voorpanden, nek en onderrand een rijtje vasten. Zorg dat er evenveel steken links als rechts zijn. Deze rand zorgt ervoor dat de boordjes een mooi strak lijntje hebben als je de volgende rij alleen in de achterste lus haakt.

De hals van PUFF maat 86

Als het randje met vasten klaar is haak je rondom een rij halve stokjes in de achterste lus van de vasten van de vorige toer! Op de hoeken haak je 1 half stokje, 2 lossen, 1 half stokje.

De hals van PUFF in peutermaat 98

De volgende rij halve stokjes doe je om en om voor- en achterlangs. Dit noemt men halve reliëf-stokjes en is de gehaakte boordsteek (kan natuurlijk ook met hele stokjes i.p.v. halve). Het ene halve stokje sla je voorlangs om het halve stokje van de vorige toer en het volgende halve stokje haak je achterlangs het halve stokje van de vorige toer. Google maar eens op boordsteek haken en dan zijn er genoeg filmpjes van te vinden. Deze bijvoorbeeld.

Het PUFF vest in peutermaat 98

Haak in deze tweede rij van de boordsteek meteen knoopsgaten voor de knopen! Verdeel de knopen over de overslag. Ik haakte na de rij met de knoopsgaten nog 2 toeren met halve reliëf-stokjes. Als het goed is ziet je lijfje er nu net zo uit als op bovenstaande foto.

Naai de knopen aan.


Stap 3: Mouwen haken voor babymaat 86.

Haak voor de mouw 38 lossen met haaknaald 5. Ga nu verder met haaknaald 4,5 en haak 3 lossen. Maak de eerste puffsteek in de vierde losse vanaf de naald. Sla 1 losse over en haak weer een puffsteek. Haak zo verder totdat je 19 puffsteken hebt voor de mouw. Dit is het brede gedeelte van de mouw.

Haak toer 1 tot en met 6, 19 puffsteken per toer.
In toer 7 haak je 2 puffjes minder. Dit zijn nu nog 17 puffsteken.
Vervolgens minder je weer 2 puffsteken in toer 11 (=15 puffjes).
Toer 17 minderde ik nog een keer 2 puffsteken en haakte ik tot en met toer 22 nog 13 puffjes.

In totaal haakte ik 22 toeren voor de mouw in maat 86. Dit kunnen ook 2 toeren minder zijn want de boord komt er ook nog aan.


Stap 4: Mouwen haken peutermaat 98.

Haak voor de mouw 52 lossen met haaknaald 5. Ga nu verder met haaknaald 4,5 en haak 3 lossen. Maak de eerste puffsteek in de vierde losse vanaf de naald. Sla 1 losse over en haak weer een puffsteek. Haak zo verder totdat je 26 puffsteken hebt voor de mouw. Dit is het brede gedeelte van de mouw.

 • Haak verder en haak 1 bolletje minder aan het eind van de de zesde toer. Dit is bij nummer 1 op onderstaande foto.
 • Haak ook 1 bolletje minder in toer 9. Dit is nummer 2 op de foto.
 • Doe dit ook bij toer 12. Dit is nummer 3 op de foto.
 • Doe dit nog een keer bij toer 15. Nummer 4 op de foto.
 • Haak in toer 18, 22 en 26 aan beide zijden een bolletje minder. Dit zijn nummer 5, 6 en 7)
 • Tot slot haakte ik in toer 28 nog 1 bolletje minder en tot slot nog 3 hele rijen met elk 15 bolletjes.

Opmerking: Het gaat er niet om dat je de mouw precies hetzelfde haakt als ik deed. Het gaat erom dat de mouw mooi taps toeloopt naar de pols. Misschien heb jij wel een betere manier gevonden om dat te doen! Prima! (Leuk zelfs want ik doe ook maar wat mij het beste lijkt!)

De maten in centimeters staan in de foto hierboven dus ik denk dat je er wel uit komt. De linker mouw haakte ik al dubbel aan elkaar. De goede kant op de goede kant leggen en dan dicht haken. Ik haakte telkens tussen de bolletjes een vaste, dan 1 losse en dan tussen de volgende bolletjes weer een vaste enzovoort. Dit kwam bij mij mooi uit. Hopelijk bij jou ook!


Stap 5: Mouwen inzetten.

Mouw van maat 86

De mouwen haakte ik eerst in elkaar om ze daarna in het vest te haken. Hiervoor legde ik de goede kant van de mouw op de goede kant van het lijfje. De naad van de mouw in de oksel. Ook hier haakte ik weer zoveel mogelijk tussen de bolletjes de boel aan elkaar, daarna 1 losse en weer een vaste tussen de volgende bolletjes.

Het peutervest

Als de mouwen in het vest gehaakt zijn moeten er alleen nog boordjes aan de mouwen gehaakt worden. Die haakte ik ook met halve reliëfstokjes. Zie onderstaande foto’s.

Het babyvest kreeg houtje touwtje knopen.
Het peutervest kreeg mooie matzwarte ronde knopen.

Stap 6: Draadjes wegwerken en KLAAR!!!!

gehaakt vestje ananas steek maat 86 en 92

En kijk eens hoe leuk dit schatje wil poseren! Je doet het heel goed Sunshine!

gehaakt vestje ananas steek maat 86 en 92

Mooi hé!?

gehaakt baby vest maat 86
Babyvest Puff in maat 86
gehaakt baby vest in puff steek of ananas steek
Peutervest Puff in maat 98

Zucht wéér zo’n leuk vestje gemaakt! Jammer dat mijn eigen kinderen dit soort maatjes niet meer hebben.


Tips:

 • Deze steek is een echte wolvreter!
 • Dit vestje gaf ik de naam PUFF
 • Het maken en bedenken van een vestje vind ik leuk en gaat best goed. Opschrijven van dat wat ik deed vind ik veel moeilijker.
 • Heb je op- of aanmerkingen? Heb je tips? Erg leuk dus reageer hieronder. Dan wordt het patroon steeds beter! Bovendien hebben we dan alle reacties bij elkaar en weet iedereen over welk vestje het gaat.
 • Alle baby-vestjes die ik haakte vind je hier.
 • Alle andere dingen die ik ook haakte vind je hier.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Ans Libbers 10 januari 2023 op 02:53

  Wat een super leuk kindervestje!!!. Ga ik ook proberen voor mijn pas geboren kleindochter!!

  • Reageer rinimaakt 10 januari 2023 op 08:52

   Hoi Ans,
   Wat leuk dat je het ook gaat proberen!
   Ik hoor graag wat je van de beschrijving vindt, je kunt je bevindingen in de reacties onder het artikel zetten. Ben heel nieuwsgierig hoe het vest wordt en hoor/zie het graag tzt.

   Fijne dag en de groetjes van Rini

  Plaats een reactie