Gebreid dames vest maat M chenille garen
Breien

PINK, een lekker zacht opvallend roze vest maat M gebreid met chenille-garen.

Wat een lekker kleurtje dacht ik meteen toen ik dit garen zag. Chenille-garen is heerlijk zacht en had ik nog nooit een vest mee gebreid dus kocht ik een aantal bollen.

Ik breide keurig een proeflapje en kwam tot de ontdekking dat naald 4,5 bij mij veel mooier was dan naald 5 of 6 zoals op de wikkel stond. De averechte kant vond ik het wolligste dus koos ik ervoor het vest in tricotsteek te breien.

Gebreid vest naald 4,5 maat S

68 steken zette ik op en zo werd het een leuk vest in maat M. Dit vest noemde ik PINK.


Nodig:

 • 450 gram chenille garen voor naald 4,5 (dit is Corina van de Wibra, 110 m per 100 gram)
 • Breinaalden 4,5 mm (ik gebruikte gewone breinaalden en een rondbreinaald)
 • Stopnaald, naainaald en schaar
 • Centimeter
 • 4 grote knopen
 • 4 kleine knoopjes (doorzichtige) om aan de binnenkant te naaien
 • bijpassend naaigaren

Stap 1: Steken opzetten en starten met het breien.

Met dubbele naalden zette ik voor dit vest in maat M 68 steken op. De boord breide ik 2 recht 2 averecht, in totaal 12 toeren. Daarna breide ik aan de goede kant averecht en aan de achterkant van het werk recht. De bobbeltjes kant van de averechte kant wilde ik graag aan de buitenkant hebben. De voorpanden en het achterpand breide ik in één keer zodat er geen zijnaden ik hoeven. Dit stuk breide ik 33 cm hoog.

Op onderstaande foto is de goede kant van het werk te zien. Met de bobbeltjes.

Buitenkant van het vest

Op onderstaande foto is de verkeerde (binnen) kant te zien van het werk. Welke vind jij het mooiste? Ik koos voor het effect van bovenstaande foto.

Binnenkant van het vest

Stap 2: Voorpanden breien.

Verdeel het geheel in 3 delen. Eerst een stuk van 16 steken voor een voorpand, daarna 36 steken voor het achterpand en dan zijn er nog 16 steken over voor het andere voorpand.

Brei het voorpand 43 centimeter hoog en minder dan aan de voorkant 2 steken. De volgende averechte toer weer 2, daarna nog 2 x 1 steek. Er zijn nog 10 steken over voor de schouder. Brei deze nog 6 toeren. Als het goed is meet het voorpand nu 52 cm. Zie bovenstaande foto. Brei het andere voorpand in spiegelbeeld.


Stap 3: Achterpand breien.

Brei deze 36 steken voor het achterpand tot 45 cm hoog. Kant de middelste 8 steken af. Kant daarna voor de ronding van de nek nog 2 steken af in de volgende toer aan de goede kant van je werk en daarna nog een keer 2. Brei de 10 schoudersteken net zo hoog als de voorpanden. Hopelijk is het duidelijk met de foto in stap 2.


Stap 4: Overslag en onderslag breien.

Ik nam aan de voorkant 44 steken op en breide deze 10 toeren 2 recht 2 averecht. In de rechterkant maakte in (verdeeld over de voorkant) in totaal 4 knoopsgaten. Elke knoopsgat is gemaakt van 2 steken. Toer 11 was de toer om de hele boel af te kanten.


Stap 5: Capuchon breien.

Voor de capuchon nam ik 56 steken steken op van het voor- en achterpand. Dit zijn 6 steken in de overslag en onderslag en de rest verdeeld over de voorpanden en de nek.

De eerste en laatste 6 steken breide ik 2 recht, 2 averecht. De andere steken breide ik aan de goede kant van het werk averecht en aan de binnenkant recht. In totaal breide ik 21 toeren voor ik startte met de bolling van de capuchon.

De bolling ontstaat door steeds de middelste steken samen te breien aan de binnenkant, de kant waar je rechte steken breit.

 • brei in toer 22 de middelste 2 steken samen
 • brei in toer 26 de middelste 2 steken samen
 • brei in toer 30 2 x 2 steken samen (dit zijn de middelste 4 steken)
 • dit deed ik ook in toer 34, 38, 42, en 44
 • brei in toer 46 en 48 4 x 2 steken samen
 • kant in toer 50 alle steken af. Start bij de kant van de rand van de capuchon en haal van beide naalden de eerste steek af. Brei daarna van beide naalden de tweede steek samen en haal de eerste 2 steken over. Brei van beide naalden de derde steek samen en haal de vorige steek over. Enzovoort tot alle steken op zijn en de capuchon aan de bovenkant gesloten is.

Op onderstaande foto is de binnenkant van de capuchon te zien.

Door op deze manier te minderen heeft je capuchon een mooie bolling zoals op onderstaande foto te zien is. De rand van de capuchon breide ik 2 steken recht, 2 averecht, en weer 2 steken recht. Daarna breide ik aan de goede kant averechte steken. Onderstaande foto is gemaakt van de capuchon aan de goede kant.


Stap 6: Mouw breien.

Zet voor de mouw 18 steken op met dubbele naald en brei 12 toeren 2 recht 2 averecht.

De mouwen heb ik (net als het voor- en achterpand) averecht gebreid aan de goede kant en recht aan de achterkant van het werk.

Na 12 toeren voor de boord meerderde ik bij de punten 1 tot en met 9 aan beide kanten 1 steek telkens in de averechte naald aan de goede kant van het werk.

 • punt 1 is direct na de boord van 12 toeren
 • punt 2 is toer 5
 • punt 3 is toer 11
 • punt 4 is toer 17
 • punt 5 is toer 23
 • punt 6 is toer 29
 • punt 7 is toer 45
 • punt 8 is toer 55
 • punt 9 is toer 61 (=36 steken). Deze 36 steken breide ik totdat de mouw 48 cm hoog was.
 • kant alle steken in 1 toer af.

Vouw de mouwen in de lengte dubbel (vouw de goede kant op de goede kant) en naai of haak de mouwen dicht.


Stap 7: Vest in elkaar zetten en de knopen aannaaien.

Naai de mouwen in het vest. Houd de goede kant van de mouw op de goede kant van het lijf.

De knopen naaide ik aan de goede kant. Aan de binnenkant naaide ik meteen een klein doorzichtig knoopje mee. Het breisel is nogal los en met het kleine knoopje heeft de grote knoop meer steun en grip op het breiwerk.


Stap 8: KLAAR is het vest!

gebreid vest maat M op naald 4,5 chenille garen

Lekker zacht en fluffy!

Dames vest maat S gebreid naald 4,5


Tips.

 • Dit vest noemde ik PINK
 • Het garen breide wat bijzonder vond ik, het is een dun draadje met veel pluis eraan
 • Alles wat ik verder breide is hier te zien
 • Een makkelijke trui die ik breide in maat S is hier te zien
 • Ben je enthousiast? Door jullie reacties wordt de beschrijving vaak beter. Zo helpen we elkaar
 • Heb je vragen of wil je iets vertellen over dit vest, reageer hieronder. Zo weten we allemaal over welk vest we spreken.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie