gehaakt openhaardje met gekleurde lampjes
Haken, Kids, Sinterklaas en/of Kerst

Openhaardje met gehaakte vlammetjes en echte lampjes.

Wat geeft je een klein meisje voor haar derde verjaardag? Ze gaat binnenkort verhuizen en dus krijgt ze een nieuwe kamer. Daarom maakte ik een klein gezellig openhaardje!

Het leek me leuk in plaats van een nachtlampje de gekleurde vlammetjes te zien als ze gaat slapen.

De kandelaar met kaars is een glow-in-the-dark object en gloeit in het donker ook nog gezellig na! De gehaakte cactus prikt niet en is veilig voor kleine kinderhandjes.


Nodig om zelf te maken:

 • Plank voor de achtergrond (deze is 90 x 60 cm)
 • Polyether voor de openhaard (2 stukken van 45 x 10 x 16 cm, 1 stuk van 41 x 10 x 16 cm)
 • Gekleurde lampjes en batterijen
 • Haak garen in diverse kleuren en haaknaald
 • Stof voor de achtergrond, openhaard en binnenkant open haard
 • Foto’s en lamineer apparaat
 • Stukje polyether voor het potje van de cactus
 • Vulling voor de cactus, vlammetjes en houtblokjes
 • Naaimachine en alles wat je nodig hebt om te naaien
 • Lijm voor polyether
 • Tacker
 • Decoupeerzaag

Stap 1: De achtergrond en openhaard.

In de plank zaagde ik een opening waar je de openhaard aan op kunt hangen. De opening is zo groot dat mijn hand er in past. Leek me handig vervoeren. Het polyether maakte ik op maat en werd vastgelijmd met lijmspray voor polyether. Onderstaand is het idee.

De voorkant van de openhaard knipte ik van groene fluwelen stof precies zo groot als het polyether is (oh nee, wel iets langer aan de onderkant van de staanders om de onderkant mooi af te kunnen werken). De dikte werd een paar centimeter langer. De onderdelen naaide ik aan elkaar en werkte ik af met een zigzag zodat het niet gaat rafelen tijdens het verwerken!

Met een tacker zette ik de stof strak vast op het hout. De langer gelaten onderkant van de staanders werd naar binnen gevouwen en vast genaaid.


Stap 2: Het behang.

Het behang is in dit geval ook stof. Dit heb ik strak om het bovenste gedeelte van de plank gespannen m.b.v. de tacker. Omdat het handvat er doorheen scheen heb ik witte katoen er tussen gedaan.

Werk alles netjes af zodat er aan de voorkant geen oneffenheden te zien zijn.


Stap 3: De fotolijstjes.

De jarige Jet moet natuurlijk zelf boven de openhaard hangen in een lijstje en ik zelf natuurlijk ook 😀 . De foto’s zijn geprint, in de juiste vorm geknipt en gelamineerd. Na het lamineren zijn ze nog een keer uitgeknipt maar nu een paar millimeter groter dan de vorm die ik eerst uitknipte.

randje om foto's haken

Met een naald heb ik ongeveer een centimeter vanaf de rand van de foto gaatjes geprikt. Daarna heb ik met het garen waarmee ik de randjes ging haken een randje genaaid door deze gaatjes. Toen dit genaaide randje klaar was kon ik makkelijk een fantasie randje langs de foto haken.

gehaakte randjes rond een foto

De foto lijstjes werden met de tacker op de plek geniet. Hiervoor werden de nietjes eerst gekleurd met een rode en groene stift zodat ze niet zo opvallen.


Stap 4: De cactus.

Van een restje polyether knipte ik het potje. Met licht roze garen haakte ik er een “potje” strak omheen.

gehaakt plantje en foto lijstjes

Het potje en het bolletje van de cactus haakte ik met alleen maar vasten. Het bolletje werd opgevuld met wasbare vulling. De inkepingen maakte ik door lichtgroen glittergaren strak om het bolletje te naaien. Een bijpassend lintje maakte het plantje extra leuk.


Stap 5: De slinger.

Voor de slinger haakte ik eerst kleine rechthoekjes die ik later aan elkaar haakte met het donker roze glitter garen. Een klein borduurwerkje met de naam van de jarige Jet en wat sterretjes maakte het af.

gehaakte slinger en foto lijstjes

De slinger werd met de tacker aan elke kant van het behang vast gezet. De foto lijstjes en de slinger zijn dus niet te verwijderen om er elders mee te spelen. Dat kan ook erg leuk zijn natuurlijk.


Stap 6: Het haardvuur.

Van verschillende kleuren garen haakte ik puntige vlammetjes en houtblokjes.

Van een stevige lap stof maakte ik de achter- en ondergrond van de open haard. Ik naaide er een zakje op waar de batterijen van de lampjes in kunnen. Alles werd geschikt tot een mooi haardvuurtje.

De grootste vlam zette ik midden voor het batterij zakje zodat deze niet te zien is van een afstand. Met naald en draad maakte ik de lampjes vast aan de vlammetjes. Vervolgens haakt ik de vlammetjes aan elkaar en aan de houtblokjes. Net zo lang tot het één mooi geheel was geworden.

gehaakt open haard vuur

Het hele vuurtje werd met een paar steken aan de ondergrond vast gezet.


Stap 7: Klaar!

Is het geen schatje geworden? Moet ik nog vertellen hoe blij de jarige Jet er mee was?

gehaakt openhaardje met gekleurde lampjes

Tips:

 • Dit is mijn versie maar ga vooral zelf lekker los met materialen die je zelf hebt en leuk vindt!
 • De bloempot, de cactus en de vlammen haakte ik met een haaknaald die te klein was voor het garen, lastiger haken maar een mooi en strak resultaat. Op deze manier zie je de vulling niet door het haakwerk.
 • Polyether op maat maken gaat het makkelijkste met een elektrisch broodmes.
 • Heb je op- of aanmerkingen? Heb je tips? Erg leuk dus reageer dan hieronder.
 • Kijk hier voor de andere openhaardjes die ik eerder maakte. Misschien staan er handige tips tussen?

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie