NOPPIE gebreid babydekentje
Breien

NOPPIE-dekentje. Eenvoudig gebreid babydekentje met noppen op naald 4.

Toen vriendinnetje vertelde dat ze zwanger was van haar tweede kindje had ik overal kippenvel. Ik was zo blij voor haar dat het wel leek of ze mijn bloedeigen dochter was. Ik kon het wel uitschreeuwen.

Afijn ik mocht los van haar dus startte ik met dit dekentje. Dit dekentje noemde ik NOPPIE-dekentje.

Gebreid baby dekentje, gratis patroon

Het dekentje is gebreid met rechte en averechte steken op naald 4.

Het formaat is 55 x 70 cm.

Weetje over het breien van de noppen:

Elke 10de steek werd een nop. Van elke 10de steek maakte ik 4 steken. Deze 4 steken breide ik 4 keer heen en weer. (Je hebt nu een ieniemienie lapje van 4 steken.) Deze 4 steken haal je weer in 1 keer af zodat er weer 1 steek is waarmee je de volgende rondes weer normaal kunt breien en je het juiste aantal steken hebt. Maak elke 10de steek een bolletje.

Brei 9 toeren en brei in de 10de toer weer noppen. Laat de noppen verspringen ten opzichte van de vorige rij noppen! De volgende noppen komen dus in het midden van de vorige noppen.

gebreid baby dekentje met noppen op naald 4

Nodig om het babydekentje te breien:

  • 300 gram garen voor naald 4/4,5 (dit is ASTRID van de Wibra. 161 meter per 100 gram)
  • Breinaalden 4 of 4,5
  • Schaar en stopnaald om de uiteinden weg te werken

Stap 1: Steken opzetten en rand breien.

In totaal zette ik 99 steken op.

20 voor beide zijkanten in ribbelsteek (heen en terugweg rechtgebreid) en 79 voor het binnenste stuk met noppen.

De heengaande naald en de teruggaande naalden worden allemaal recht gebreid. Ik breide 18 naalden want dit is ongeveer de breedte van de randen aan beide zijkanten.


Stap 2: Starten met het patroon en verder breien.

De eerste 10 steken worden alle naalden recht gebreid. De 79 steken tussen beide randen (het patroongedeelte) worden de heengaande toeren recht gebreid en de teruggaande toeren averecht. De laatst 10 steken weer altijd recht. Zo ontstaat aan beide zijden een rand met ribbelbreisel. Zie onderstaande foto.

De onderste rand van 18 naalden recht is klaar. Nu start ook het patroongedeelte. Brei de eerste 4 naalden van het patroongedeelte recht (heengaande toeren) en averecht (de teruggaande toeren).

Toer 5: brei eerst 10 steken recht (dit is de rand) en vervolgens de eerste 4 steken van het patroongedeelte ook recht. Maak van de 5de steek een nop. Brei 9 steken recht en maak van de 10de steek weer een nop. Brei weer 9 steken en van de 10 steek maak je weer een nop. Maak van elke volgende 10de steek een nop tot je bij het einde aangekomen bent. De laatste 4 steken van het patroongedeelte brei je recht. Daarna brei je weer 10 steken recht voor de rand.

De volgende 9 toeren worden de heenweg weer recht gebreid en de terugweg averecht.

Toer 10: De noppen laat je verspringen ten opzichte van de vorige noppen die je breide. Je breit nu 9 steken recht van het patroongedeelte en maakt van de 10de steek een nop. Dit doe je tot het einde van het patroongedeelte. De laatste 9 steken worden recht gebreid. Hierna volgen nog de 10 steken voor de rand.

Brei verder met de noppen tot het dekentje lang genoeg (60 cm) is en brei de laatste 18 toeren weer alle steken recht zodat er een ribbelrand ontstaat.

makkelijk babydekentje breien met noppen

Stap 3: Draadje wegwerken en blocken.

Werk met een stopnaald alle draadjes weg.

Block het dekentje eventueel door het nat te maken (even wassen indien nodig) en plat op te spannen met behulp van spelden op een matras of groot kussen.

Klaar is je dekentje!


Tips:

  • Dit dekentje is echt niet zo moeilijk om te breien! Heb je het nog nooit gedaan dat noppen breien? Brei eerst een klein proeflapje.
  • Met een haaknaald kun je makkelijk alle 4 steken van het ieniemienie lapje afhalen zodat je weer 1 steek hebt
  • Alles wat ik nog meer breide is hier te vinden, ook nog meer noppen ideeën

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie