voetbalplaatjes en epoxy
epoxy, Ook leuk!

Nog meer epoxy kunsthars en voetbalplaatjes.

Mijn cluppie AZSV had zijn eigen boek met voetbalplaatjes. Duizenden plaatjes werden gedrukt en het hele dorp spaarde mee.

Na verloop van tijd had iedereen zijn boek vol en waren er stapels voetbalplaatjes in de kantine. Zonde om weg te gooien vond ik. Wat zou ik er eens mee kunnen doen vroeg ik me af??

Het idee was snel geboren. De letters AZSV heel groot van MDF met daar op alle plaatjes!!

rinimaakt.nl AZSV voetbalplaatjes

De supportersvereniging was ook enthousiast dus ik mocht alle plaatjes meenemen en aan de slag.

Eerst moest ik me inlezen en wat proefjes doen. Lees hier meer daar over.


Zelf aan de slag.

Nodig:

 • Voetbalplaatjes
 • MDF in de juiste vorm
 • Epoxy en alles wat er bij hoort
 • Kwast
 • Lege schone conservenblikken
 • Blanke spuitlak
 • Tissues (voor vieze handen en ongelukjes)

Stap 1: Inlezen, kijken.

Voor je met epoxy aan de slag gaat is het verstandig eerst informatie te vergaren. Lees instructies en kijk filmpjes over de verwerking van epoxy. Google op epoxy en je kunt uren zoet zijn.


Stap 2: Maak een plan.

Bedenk hoe groot het moet zijn wat je wil gaan maken. De letters tekende ik zelf en knipte ze uit papier. Deze letters heb ik met schilderstape op de plek gehangen waar ze moesten komen.


Stap 3: Zagen.

Henk en ik vonden het goed dus zaagde Henk de letters uit MDF. Hij kan dit veel beter en mooier dan ik dat kan met een decoupeerzaag.


Stap 4: Plaatjes uitzoeken en plakken.

Het komt er op neer dat ik alle plaatjes uitzocht die ik wilde gebruiken. Ik begon bij de jongste leden want die wilde ik in elk geval op de letters hebben. Deze plaatjes plakte ik op de letters. Ik zorgde dat alle randen ook beplakt werden met plaatjes.


Stap 5: Blanke lak spuiten.

Toen alle plaatjes er op zaten heb ik de letters van maar liefst 8 lagen blanke spuitlak voorzien. Elke laag lak heb ik goed laten drogen.


Stap 6: Epoxy gieten.

Bedek de tafel met plastic en zet je werkstuk op blikken zodat het vrij is van de werktafel. Zorg dat alles waterpas staat anders loopt de epoxy er zo weer af.

Maak de epoxy aan en giet het op je werkstuk. Met behulp van een kwast verdeelde ik de epoxy zo gelijkmatig mogelijk over de letters. De zijkanten bestreek ik meerdere keren met epoxy. Af en toe controleerde ik de onderkant op druipers. Deze streek ik met de kwast zo veel mogelijk glad.


Stap 7: Ophangen.

Deze letters hangen in het halletje bij de toiletten in de kantine van AZSV.

Henk en ik plakten met tape een rand om de letters recht op de muur te krijgen. Met een houtboortje boorde hij 3 gaatjes in elke letter. Met een verzinkboor zorgde hij er voor dat de schroef in het werk verzonken kwam te liggen.

In de muur boorde hij met de betonboor gaten voor de pluggen. Zo schroefden we de letters op de muur. Met plamuur maakte ik de gaatjes dicht. Toen de plamuur wat opgedroogd was heb ik met rode nagellak de witte plamuur rood gemaakt. Zo vallen ze niet zo op omdat Henk steeds gaatjes had geboord in rode shirts van de spelers.


rinimaakt.nl AZSV epoxy

Tips

 • Alle mensen die op de plaatjes staan hebben een formulier ondertekend waarmee ze akkoord gaan dat de foto’s door AZSV gebruikt worden.
 • Kijk hier voor mijn andere epoxy avonturen.
 • Om de plaatjes aan de achterkant beter te laten plakken gebruikte ik houtlijm en eventueel schilderstape.
 • Mijn epoxy kocht ik bij PolyestherShoppen.nl
 • Ik gebruikte resin epoxy giethars + verharder maar er is nu ook UV bestendige resin epoxy giethars. Dan hoef je er zelf geen UV spul in te doen.
 • Gebruik de spuitlak buiten of in de schuur. In huis stinkt het enorm kan ik je vertellen.
 • Alles wat ingespoten is met spuitlak wordt week. De inkt lost als het ware op. Als je iets ingespoten hebt met lak niet meer aankomen dus voor het droog is.
 • Wees niet te zuinig met de epoxy. Zorg voor een mooie dikke laag.
 • Dunner MDF is misschien niet zo speciaal maar wel makkelijker om een mooi afgewerkte rand te krijgen….maar ja ik had dik MDF in mijn hoofd dusssss……

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Jan Smees 4 januari 2019 op 21:54

  Wauw, geweldig om de voetbalplaatjes zo te etaleren, vakwerk Rini

  • Reageer rinimaakt 5 januari 2019 op 09:21

   welapart of niet Jan?

  Plaats een reactie