gebreide mutsen
Breien

BUBBEL-muts, muts voor baby én mama in bubbelsteek breien op naald 3.

Nog genoeg garen over dus ook een muts gebreid voor mijn voetbalmaatje en haar baby.

Helemaal niet moeilijk na het oefenen op de vorige dingen die ik in bubbelsteek breide!!! Deze mutsen noemde ik BUBBEL-mutsen.


Nodig:

 • 30 gram garen Soft Fun van Scheepjes voor muts baby (muts moeder 110 gram) voor breinaald 3
 • 4 Breinaalden nummer 3
 • Schaar
 • Stekenmarkeerders
 • Stopnaald voor het wegwerken van de draadjes
 • Bekijk het filmpje op You Tube waarin de bubbelsteek uitgelegd wordt.

Stap 1: Steken opzetten.

Baby muts: Zet met dubbele naalden 68 steken op (getal kan groter of kleiner zijn maar moet altijd deelbaar zijn door 4 i.v.m. de bubbelsteek.)

Voor de muts van moeder zette ik 100 steken op met dubbele naalden.

Zet de steken op met 2 naalden tegelijk, zo krijg je een fijne losse opzet zodat de eerste naald niet gaat trekken. Verdeel de steken over 3 naalden. 

Markeer met een stekenmarkeerder de eerste steek als je dit fijn vindt. De eerste steek is de steek waar het stukje garen hangt van het begin.


Stap 1: Boord breien.

Baby muts: Brei alle even naalden recht en alle oneven naalden averecht. Nu krijg je het ribbeltjes effect als boord van het mutsje.

Muts moeder: Brei eerst 12 naalden 2 recht, 2 averecht (=boordsteek). Door een stukje boordsteek sluit de muts beter aan.

Brei alle volgende naalden recht.


Stap 2: Muts breien.

Brei 3 naalden recht. Brei de bubbelsteek in naald 4. Elke 4de steek maak je de bubbelsteek.

Laat in naald 4 voor elke bubbel de vierde steek 3 naalden vallen en pak deze in de vierde naald naar beneden weer op. Brei deze steek samen met alle 3 lussen van de andere naalden in 1 keer. 

Brei vanaf nu 7 naalden recht en maak de bubbelsteek in elke 8ste naald. Laat voor de bubbelsteek de steek 5 naalden vallen en pak de steek in de 6de naald naar beneden weer op. Brei deze steek samen met de lussen van de 5 vorige naalden. 

Laat elke keer de bubbelsteek verspringen zodat het resultaat net zo wordt als op het filmpje en zoals bij mijn mutsje. 

rinimaakt.nl bubbelsteek baby muts

Stap 3: Top van de muts minderen.

Baby muts en muts moeder: Toen de muts de juiste hoogte had (ongeveer 12 cm voor de baby muts en 18 cm voor de muts van moeder) ben ik gaan minderen. Na de laatste bubbelnaald heb ik 1 naald recht gebreid en daarna ben ik gaan met minderen.

a. Elke 3de en 4de steek breide ik samen tot ik 1 keer rond geweest was.

b. De volgende naald breide ik alle steken recht. (voor de muts van moeder herhaal je a en b nog 2 keer)

Vervolgens breide ik telkens 2 steken samen totdat de steken op waren.

Het kleine puntje dat ik nu kreeg werkte ik weg met het draadje dat ik afgeknipt had en nog aan de binnenkant kon wegwerken.

Werk ook het draadje van het begin weg.


Stap 5: Pompon maken.

Voor deze muts maakte ik een kleine pompon. Deze naaide ik midden op de muts. Hoe je deze pompon makkelijk maakt zie je hier.

Werk de draadjes die er nog zijn af m.b.v. de stopnaald.


De muts is nu klaar!


Tips:

 • De bubbelsteek maak ik met dit garen steeds in de 8ste toer. Vervolgens laat ik de steek 5 naalden vallen en pak deze in de 6de naald naar beneden weer op. De steek wordt vervolgens samen gebreid met alle lussen van de 5 vorige naalden. Dit doe ik dus anders dan in het filmpje!!!
 • Voor de muts van moeder ging ik uit van een hoofdomtrek van 57 cm. Gemeten met een meetlint en 2 vingers tussen hoofd en meetlint.
 • Starten met het minderen is het mooiste vlak na een bubbelnaald.
 • Het breien van het mutsje vind ik gemakkelijker dan het maken van de beschrijving. Ik heb echt mijn best gedaan maar denk zelf alstublieft logisch na. 
 • Heb je vragen of opmerkingen? Reageer hieronder. Dan weet ik waarover het gaat en staan alle vragen en opmerkingen bij elkaar. Daar wordt de beschrijving alleen maar beter van voor anderen.
 • Deze mutsen noemde ik BUBBEL-mutsen.
 • Hier zijn mijn andere gebreide projecten te zien.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie