vleermuismouw trui zelf breien
Breien

MUIS, gebreide vleermuismouw trui maat S op breinaald nummer 5.

Omdat het kleurverloop in de bol zo prachtig was viel het garen me meteen op. En de herinnering aan een vleermuismouwtrui die mijn zus ooit breide brachten me op het idee deze vleermuistrui te breien.

Ik dacht meteen aan de roze/rode hartjesbroek van mijn nichtje. Daar zou deze trui perfect bij passen. Genoeg reden om meteen 2 bollen mee te nemen! Deze trui gaf ik natuurlijk de naam MUIS.


Nodig:

 • 260 gram garen voor breinaald 5 (ik nam Cathy Soft van de Zeeman. 150 gram per bol. 555 m looplengte per bol)
 • rondbreinaald 5 mm 1.20 m lang
 • 4 breinaalden zonder kop 5 mm
 • schaar
 • stopnaald
 • oude krant
 • stekenmarkeerders

Weetjes:

 • Deze beschrijving is voor een vleermuismouwtrui in maat S
 • Het wordt aan 1 stuk gebreid. Start bij de ene boord en brei via mouw, lijf, mouw door naar de andere boord
 • De heen en teruggaande toeren worden recht gebreid
 • De boordjes en col worden er apart aangebreid
 • Bij de boordjes van de mouwen en onderaan de trui wordt 2 recht, 2 averecht gebreid

Stap 1: Patroon maken.

Om de juiste maat te kunnen bepalen zocht ik met zus een trui uit van nicht die ik als maat kon gebruiken. Een paar kranten aan elkaar plakken, daar de trui op leggen en de vleermuistrui tekenen. Zo had ik een patroon die ik na kon breien.

De halsopening en de vleermuismouwen zijn belangrijk natuurlijk maar ik wilde de boordjes er later aan breien dus die knipt ik niet aan het patroon.

Het patroon dat ik nu van oude krant had knipte ik half door om bij de mouwen aan elkaar te plakken. Op deze manier kon ik de trui op maat gaan breien.

De trui breide ik van de ene boord/pols naar de andere.


Stap 2: Starten met opzetten en breien.

Zet 40 steken op met dubbele naald. En brei de eerste 4 cm recht zonder te meerderen. Je breit naar naar het eerste sterretje van onderstaande foto.

Meerder daarna 13 cm lang om de andere naald een steek aan het begin van de naald en aan het eind van de naald. Je breit naar het tweede sterretje van bovenstaande foto.

Bij het breien naar het derde sterretje van bovenstaande foto meerder je elke toer aan het begin en eind van de naald een steek.

Leg je werk steeds op je patroon. Die maat is leidend voor je eigen trui!

Meerder vanaf het derde sterretje elke toer 2 steken aan het begin en einde van de naald totdat je de juiste lengte hebt voor je trui. Bij deze trui is de afstand tussen het derde sterretje en de uiteindelijke lengte 22 cm.


Stap 3: Halsopening breien.

Om de halsopening te breien moet je eerst verder breien voor de schouder. Als je nu de halsopening meteen breit wordt het een enorme afzak trui. Hoe lang de schouder moet is natuurlijk afhankelijk van jouw patroon en jouw maat die je breit. Hier is het ongeveer 10 cm maar ik vind het lastig meten want een breisel rekt zo uit.

Als je bij het punt gekomen bent om de hals te breien splits je de trui in tweeën. De ene helft wordt het voorpand, de andere het achterpand.

Minder voor het voorpand 2 steken, brei 4 naalden. Minder weer 2 steken voor de halsopening. ( het zou 3 keer 2 steken kunnen zijn maar ik vond deze hals ruim genoeg zo). Zie pijltjes op bovenstaande foto.

Voor het achterpand wordt 1 keer 2 steken geminderd voor de nek.

Hopelijk is het te snappen met bovenstaande foto.

Brei de andere kant van de hals op dezelfde manier maar dan in spiegelbeeld.

En helaas is hier duidelijk te zien dat middenvoor een breuk in het garen zat waar de fabrikant het aan elkaar geknoopt is. Ik dacht dat het verder ging met dezelfde kleur maar hier is duidelijk te zien dat het niet zo is. Het aanknooppunt heb ik in de onderkant van de trui gedaan. Zo is er niets meer van te zien als ik de uiteinden t.z.t. wegwerk in de aanhechting van de boord.


Stap 4: Andere kant van de trui breien.

Als de halsopening klaar is brei je eerst weer een stuk voor de schouder. Bij deze trui was dat ongeveer 10 cm maar dat was lastig te meten omdat het breisel zo rekbaar is.

Brei de hele trui in spiegelbeeld terug en als het goed is heb je dan onderstaand plaatje.

De maten in centimeters van deze trui zijn nu als volgt:

Van de linker pols naar de rechterpols is 137 cm
Middenvoor is de lengte 52 cm
Middenachter is de lengte 55 cm
de onderste rand (voor het middel) is 43 cm
De halsopening is 26 cm breed

Maar let op, het breisel rekt nogal en is dus bij benadering. Leg je eigen breisel steeds op je eigen patroon voor de beste graadmeter voor jouw trui!

Sluit de naden van de trui. Leg hierbij de goede kant van het werk op de goede kant. Het sluiten van de naden gaat heel mooi met de matrassteek. Zo zie je niet dat je de hele naad met donkerrood garen hebt dicht genaaid. Als je bij de lichte kleuren in de naad donker garen ziet vind ik niet zo mooi. Google maar eens op matrassteek, genoeg over te vinden (ook filmpjes).


Stap 5: Boordjes breien.

Nu kunnen de boordjes gebreid worden! Neem met een haaknaald de steken voor de mouwen op. Het waren 40 steken en ik heb er 36 opgenomen zodat het boordje wat strakker zou worden dan de maat van de pols. Deze boordjes breide ik met 4 naalden rond in boordsteek 2 recht, 2 averecht.

Voor de boord onderaan de trui zijn 104 steken opgenomen en ook in de boordsteek (2 recht, 2 averecht) gebreid. Deze boord is ruim 10 cm lang. Het afhechten deed ik met lange halen zodat de rand niet strak zou worden.


Stap 6: Col breien.

Neem voor de col aan de binnenkant van de trui de steken op. Dit doe je aan de binnenkant omdat de col over de trui valt aan de buitenkant. Op deze manier zie je de naad niet. Als je de col aan de buitenkant aanhecht zie je aan de binnenkant waarschijnlijk een naad als je de trui gaat dragen.

Laat de col bij de linkerschouder zo’n 10 steken overlappen zodat de col mooi open valt zonder rand te zien. (bij mij is de col zo’n 100 steken breed in totaal, het uiteinde van de col is zo’n 70 cm breed).

Als je een dichte col wilt laat je de steken niet overlappen. Je breit dan de col rond dus dicht en omhoog.

(Kun je de trui passen kijk dan of de halsopening misschien te wijd is. Je kunt nu de halsopening goed wat smaller maken door minder steken op te nemen)


Stap 7: Draadjes wegwerken en klaar is je trui!

Werk met de stopnaald alle draadjes weg in de naden van de trui als dat kan. Kan dit niet in de naad werk ze dan zo onzichtbaar mogelijk weg.

Mijn trui is af!

gebreide vleermuismouwtrui

Mijn nichtje was heel blij met de trui en ging enthousiast op de foto!


Tips:

 • Deze trui gaf ik de naam MUIS.
 • Hecht een nieuwe bol/draad aan in de zijnaad. Dan valt het niet op omdat deze aanhechting in de naad weggewerkt wordt.
 • Om bij de juiste kleur te komen wikkelde ik de bol af tot ik bij de juiste kleur was.
 • Ik zocht bij aankoop 2 bollen uit die er hetzelfde uitzagen. Ze begonnen beide met zachtroze, zacht rood, rood en donkerrood.
 • Ik baal er enorm van dat er in één bol 2 keer een aanhechting was die achteraf niet helemaal klopt.
 • Alles wat ik zoal breide is hier te vinden.
 • Met vergelijkbaar garen (maar van een totaal andere kwaliteit en prijs!) breide ik deze trui. Misschien ook handig even te bekijken als je trui MUIS wilt breien.
 • Heb je vragen of opmerkingen? Reageer hieronder. Dan weet ik over welke trui het gaat en staan alle vragen en opmerkingen bij elkaar. Daar wordt de beschrijving alleen maar beter van voor anderen.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie