gebreid baby vest maat 74 Margrietsteek
Breien, Gebreide baby/kindervestjes

MARGRIET, een gebreid baby vestje in Margrietsteek maat 74 naald 4.

De margrietsteek klinkt niet alleen lief maar is ook mooi en daarom breide ik na het proeflapje dit baby vestje.

Een proeflapje vind ik nooit zo leuk om te doen maar ook dit keer is mij weer eens bewezen dat het tóch erg nuttig is. Met het proeflapje ging het breien nog wel eens mis. Daar had ik met het breien van het vestje geen last meer van! Kon ik meteen even kijken hoeveel steken ik wilde opzetten voor maat 74. Dit lieve vestje gaf ik de naam MARGRIETGEBREID


gebreid baby vestje met Margrietsteek

Nodig:

 • 150 gram garen voor naald 4 (ik gebruikte van Lanarte de Jesta 55% acryl en 45 % wol)
 • rondbreinaalden nummer 4 of 5 (zo’n 80 cm lang)
 • haaknaald nummer 4
 • schaar
 • stopnaald om de draadjes weg te werken

Handig om te weten:

 • In dit filmpje is duidelijk te zien en te horen hoe een Margrietsteek gebreid kan worden. Dit filmpje duurt wel lang maar deze mevrouw laat alles zien en legt het ook goed uit. Bovendien verspringen de Margrietjes ten opzichte van elkaar. Bij een paar andere filmpjes staan de Margrietjes boven elkaar. Ook leuk maar ik vond dit filmpje het beste bij mijn idee passen.
 • Het aantal steken voor dit Margriet patroontje moeten deelbaar zijn door 4 en dan komt er nog één steek bij om de rij goed af te maken.
 • De achterkant en beide voorkanten worden in één keer gebreid zodat er geen zijnaden in het vestje komen.

Stap 1: Steken opzetten en starten met het patroon.

Zet 121 steken op en start met een toer averecht en een toer recht. Het patroon is normaal gesproken zichtbaar aan de voorkant maar in dit geval komt het patroon het mooiste uit aan de achterkant (de averechte kant) van het werk. Daarom start je in toer 3 voor de eerste keer met het breien van het patroon. Mocht je eerst een boordje breien dan start je na het boordje.

Brei 1 steek recht, doe het garen naar de voorkant,
Nu worden de volgende 3 steken samen averecht gebreid maar laat geen enkele steek afglijden. (de omslag is steek nummer 1). Sla je garen om de achterste naald. (dit is steek nummer 2). Steek de naald weer averecht door de 3 steken en brei ze samen, laat ze ook afglijden en op deze manier heb je van 3 steken een Margrietje gebreid en ook weer 3 steken terug gekregen. Maar zoals ik al zei, kijk het filmpje maar, dan wordt alles duidelijk!

De terug gaande toer is altijd een recht gebreide toer.
Op de averechte kant wordt de patroonsteek (Margrietje) gebreid.

De voorpandjes en het achterpand breide ik aan elkaar zodat er geen zijnaden zijn.

Brei het vestje tot oksel hoogte. Dat was bij mij ongeveer 20 cm.


Stap 2: Voorpandjes breien.

Als het grote gedeelte op de juiste hoogte is kunnen de voorpandjes gebreid worden. Hiervoor nam ik 29 steken. Het patroon breide ik door tot de hoogte van de hals opening. Dit was bij mij 7 á 8 cm. Voor de hals minderde ik 4 daarna 3 en als laatste 2 steken in de rechte toeren. De patroon toeren breide ik gewoon zonder te minderen.

Het andere voorpand kan in spiegelbeeld gebreid worden. Als je het hier zo leest is dat misschien niet snel te begrijpen maar als je bezig bent is het heel logisch!


Stap 3: Achterpand breien.

Voor het achterpand breide ik de resterende 63 steken tot een hoogte van ongeveer 8 cm en kantte voor de nek de middelste 13 steken af. Voor de ronding van de nek minderde ik in de rechte toeren 3 en vervolgens 2 steken. De patroontoeren werden gewoon gebreid. Kant voor de schouder de laatste 20 steken af. Brei de andere kant net zo maar dan in spiegelbeeld. De nek breien zijn maar een paar toeren dus dit werkje is zo klaar. Zie ook foto stap 1.

Baby vestje Margriet steek maat 74

Stap 4: Mouwen breien.

Voor de mouwen zette ik 25 steken op. (Het aantal moet deelbaar zijn door 4 + 1). Eerst breide ik weer een naald averecht en een naald recht voor de patroontoer start.

De mouw loopt van de pols (25 steken) richting de schouder (45 steken). Tot de pijl is er steeds gemeerderd in de rechte toeren. Daarna breide ik de 45 steken verder zonder te meerderen.


Stap 5: In elkaar zetten.

Sluit de schoudernaden en de mouwen. Zet tot slot de mouwen in met hetzelfde garen als je breide.


Stap 6: Rand haken.

Met hetzelfde garen als het vestje gebreid werd haakte ik een rand vasten rond de onderkant, voorkant en hals. Let op dat links en rechts gelijk is! De voorpanden kregen bij mij 34 vasten aan beide kanten zodat het gelijk is. Bij de onderkant haakte in niet in elke gebreide steek een vaste want hierdoor ging de rand lubberen. In totaal sloeg ik 12 x een steek over. Zo kreeg ik een mooie niet lubberende rand. En omdat deze in dezelfde kleur als het vestje is kreeg ik ook een mooie rand rondom het vestje.

Nu ik tevreden was over de rand heb ik met een contrasterende kleur de sierrand gehaakt. Het eerste rondje stak ik de vaste alleen in de achterste lus. Zo ontstond het strakke randje met donker roze. Daarna haakte ik gewoon door 2 lussen.

Margrietsteek gebreid

Voor de hoeken haakte ik 1 vaste, 1 losse en 1 vaste in de hoeksteek. Deze markeerde ik met een stekenmarkeerder zodat ik steeds zeker wist dat ik de goede hoeksteek had.

In de tweede ronde maakte ik de knoopsgaten van slechte 1 vaste.

Een derde ronde met vasten maakte ik ook en daarna het schulprandje. Dit zijn 3 lossen, 1 vaste overslaan, 1 vaste inde volgende vaste. etc. De laatste ronde (ronde 4) zijn 3 vasten in een lossenboogje en een halvevaste in de vaste tussen de lossenboogjes.


Stap 7: Draadjes wegwerken en knopen aanzetten.

Werk alle draadjes weg met de stopnaald en zet de knopen aan en klaar is je vestje in maat 74!

Is het geen schatje? Hopelijk heb je net zo veel plezier met het breien van dit vestje als ik had.

baby vest Margrietsteek maat 74

Tips:

 • Een vestje bedenken en breien vind ik leuk en gaat goed. Uitleggen van dat wat ik deed vind ik een stuk lastiger dus geef gerust tips (kan onderaan dit artikel)
 • Tijdens het breien van het proeflapje merkte ik dat het geheel wat strak werd met breinaald 4 zoals op de wikkel geadviseerd werd, daarom nam ik breinaald 5.
 • Pin me alstublieft niet vast op de exacte centimeters want het is zo goed mogelijk gemeten. Het rekt nogal dus raak niet in paniek als iets groter of kleiner is bij jouw vestje
 • De mouwen kunnen best wat wijder gemaakt worden. Het ging prima maar iest wijder zou een goed idee zijn. 5 of 10 steken erbij zou ik denken.
 • Wil je reageren of heb je een vraag? Stel die onderaan dit artikel, dan weet ik over welke vestje je praat. Dan hebben we alle vragen en antwoorden bij het juiste vestje staan en wordt het artikel steeds beter.
 • Margrietsteek wordt ook Madeliefsteek genoemd, ik gaf dit vestje de naam MARGRIET-GEBREID
 • Alles wat ik nog meer breide is hier te vinden.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie