augurkenpot lamp
Ook leuk!

Lamp met minituin in glazen augurken pot.

Via mijn dochter kreeg ik grote glazen potten. Daar hadden augurken en zilveruitjes in gezeten. Al snel wist ik wat ik er mee ging doen. Ik ging er een lamp van maken.

Met andere dochter wat brainstormen en het idee was compleet. Omdat het einde van het schooljaar naderde hadden we het idee om een minituintje in de lamp te laten groeien. Leerkrachten laten immers de kinderen groeien. Dat idee.

rinimaakt Rini maakt rini glazen pot lamp flessen lamp fles DIY

Nodig voor de lamp met minituintje:

 • schone glazen potten (deze zijn 27 cm hoog) met deksel
 • snoer
 • fitting
 • stekker
 • spuitverf in juiste kleur
 • tangetjes en schroeven draaier voor de elektriciteitskabel
 • gaten boor voor de deksel (dit kan ook met hamer en spijker, zie stap 1)
 • led lamp
 • kalk stift voor de tekst op de lamp
 • plantjes

Stap 1: Gat boren.

Eerst heb ik een gat in het midden van de deksel geboord met een gatenboor. De doorsnee van de boor is hetzelfde als de doorsnede van de fitting.

Deze kocht ik bij de smid in ons dorp. Niet goedkoop maar het werkt super! Deze gaten boor deed ik in de kolomboormachine. Voor ik de echte deksel deed heb ik eerst proef geboord in een andere deksel.

(Dit gat kun je ook maken met hamer en spijker. Trek hiervoor de omtrek van de fitting over op de deksel. Sla met hamer en spijker gaten aan de rand van de cirkel. Net zo lang tot het rondje uit de deksel kan.)


Stap 2: Deksel in kleur spuiten.

Zorg dat de deksel stof- en vetvrij is en spuit deze (van binnen en buiten) in de juiste kleur.

Dit zijn de deksels. Het kleine rondje dat er onder ligt kwam met de gatenboor uit de deksel. Nu heb ik een ideaal glad rond gat voor de fitting.


Stap 3: Snoer, fitting en stekker bevestigen.

Bevestig de fitting en de stekker aan het snoer.

Draai de lamp in.

Ik vond de afwerking aan de bovenkant van de fitting niet zo mooi. Daarom heb ik bovenop de fitting een knoop in het snoer gelegd.

rinimaakt Rini maakt rini glazen pot lamp flessen lamp fles DIY

Stap 4: Eventueel versieren.

Versier de glazen potten met figuren of tekst m.b.v. de kalkstift. Net wat jij leuk vindt. Deze minituin-lampen zijn voor de 2 juffen van dochterlief. Daarom is de tekst op deze lampen “jullie laten kinderen groeien”.


Stap 5: Plantjes planten.

Plant de plantjes voorzichtig in de potten en draai de deksels met lamp op de potten.
Klaar!!

rinimaakt Rini maakt rini glazen pot lamp flessen lamp fles DIY

Tips:

 •  Ik heb met dochterlief behoorlijk zitten knoeien met dit snoer. Het oogt super leuk zo’n ouderwets-en-nu-weer-hip strijkijzersnoer maar het is best duur. Daar komt bij dat het snoer zelf van wit kunststof is. Om het snoer zit een soort ‘sokje’ van textiel met het zwart/witte streepje. Dit ‘sokje’ schoof steeds naar beneden als ik aan het werk was. Als ik het sokje weer terug schoof leek het wel of die gekrompen was. Uiteindelijk heb ik zo’n 10 vanaf het eind een plakbandje om het snoer geplakt en daarna het ‘sokje’ naar beneden geschoven. Door het plakbandje schoof het ‘sokje’ niet nog verder naar beneden en kon ik prettiger werken.
 • In onze lamp-met-minituin zit een led lamp. Deze wordt niet warm waardoor ik hoop dat er weinig condens in de pot ontstaat.  Mocht dit toch het geval zijn dan kunnen de juffen een paar gaatjes in de deksel slaan zodat het vocht kan ontsnappen. Hoe dit verder gaat weet ik nog niet want dat heb ik nog niet langdurig uit kunnen proberen. (inmiddels weet ik dat het vrij snel gaat schimmelen als het te vochtig is)
 • De tekst en versieringen zijn heel gemakkelijk te verwijderen met een vochtig doekje. Als de juffen willen kunnen ze er een eigen tekst of versiering op aanbrengen.
 • Wat mij erg leuk leek is een foto van mijn springende dochter maken, die uitknippen en lamineren. Deze zou dan in de pot kunnen staan tussen de plantjes. Maar helaas…..ze vond het niet leuk dusssss
 • De pot kan natuurlijk met allerlei andere dingen gevuld worden. Bijvoorbeeld speelgoed, knikkers, schelpen, takjes, snoep, theezakjes, barbies en barbiespullen en-ga-zo-maar-door.
 • Een andere serie lampen die ik bedacht en maakte vind je hier.
rinimaakt Rini maakt rini glazen pot lamp flessen lamp fles DIY

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

9 Reacties

 • Reageer Wendy 2 juli 2017 op 14:06

  Wauw Rini! !Wat creatief weer. Super leuk!

  • Reageer rinimaakt 2 juli 2017 op 18:55

   🙂

 • Reageer ria 3 juli 2017 op 11:54

  Super leuk idee!

 • Reageer Bas 11 juni 2020 op 14:41

  En? Is het gaan schimmelen? Je ziet juist ook van die planten in weckpotten als gesloten systeem. Kan dat ook niet gewoon als je net voldoende water 1 malig toevoegt?

  • Reageer rinimaakt 11 juni 2020 op 19:15

   Hoi Bas,
   Het is inderdaad gaan schimmelen. Wat net voldoende water is vroeg ik me ook af dus maar een klein beetje water toegevoegd (lees borrelglaasje vol). Geen idee hoe het met andere systemen werkt maar dit was een erg leuk éénmalig project met planten want schimmel, vocht en elektriciteit kan nooit goed gaan samen is mijn idee. Wat zijn jouw bevindingen?
   groeten Rini

 • Reageer Bas 11 juni 2020 op 19:28

  Ik wil dit gaan maken maar vroeg mij af of dit permanent kan zijn. Dus zonder schimmel.

  Is het gaan schimmelen met het Borrelglaasje of is dat wat je nu aan het proberen bent?

  Heb je tevens geprobeerd om een nieuwe pot te maken met gaatjes in de deksel om te kijken of het dan niet gaat schimmelen?

  Dank!

  • Reageer rinimaakt 11 juni 2020 op 22:15

   Of het permanent kan vraag ik me ook nog steeds af omdat je het inderdaad wel eens ergens ziet staan in een etalage of bij de kapper oid.
   Toen ik de augurkenpotten lampen maakte deed ik een klein beetje water bij de plantjes (borrelglaasje vol) dat ging toen schimmelen. Daarna heb ik het niet meer geprobeerd of gemaakt.
   Of het gaat met extra gaatjes in de deksel weet ik niet.
   Succes, leuk project om mee bezig te zijn!
   Groeten Rini

 • Reageer Jamie 27 juni 2020 op 23:08

  Waar heb je de augurken pot gekocht?

  • Reageer rinimaakt 28 juni 2020 op 19:14

   Hallo Jamie,
   De augurkenpotten nam mijn oudste dochter mee van haar bijbaantje bij een snackbar. Even bij je in de buurt informeren, misschien heb je er zo snel één te pakken!
   Groeten Rini

  Plaats een reactie