rinimaakt rini maakt franjes kwasten omslagdoek ananans
Haken

Kwasten maken aan de ananas omslagdoek.

Zoals ik al wel eens ergens verteld heb in mijn blog doe ik kunstjes vaak graag meerdere keren. Als ik iets leuk vind en het lukt, dan wil ik het nog vaker doen. Zo ging dat ook bij het haken van een omslagdoek. Relatief kleine projecten waar ik soms zooooo’n zin in heb.

Bovendien is er altijd wel iemand te vinden die blij wordt van zo’n omslagdoek maar het niet zelf kan maken.

rinimaakt rini maakt franjes kwasten omslagdoek ananans

Ananas omslagdoek.

Ook nu was dit het geval. Ik had zoooooo’n zin om een mooie jeansblauwe omslagdoek te haken in de ananas-steek. Als je het in de gaten hebt haakt het heerlijk weg! Hier heb ik ook foto’s van ananasomslagdoeken (roze en petrol blauw) laten zien.

Deze omslagdoek wilde ik maken voor een lieve vriendin met 4 kinderen. Lekker groot omdat ik denk dat ze dat fijn vindt. Ze houdt erg van wandelen en dan lijkt me zo’n omslagdoek ook heel fijn


Ik ben ruim op tijd want ze is pas in december jarig en deze nam ik mee kamperen in de zomervakantie.


Wat heb je nodig:

  • 6 bollen van 100 gram (260 m. looplengte per bol)
  • haaknaald 4
  • Normaal haak ik t/m 10 ananassen naast elkaar maar dit keer koos ik voor 11 ananassen naast elkaar
  • Zo wordt hij nét wat groter en dat leek me heel fijn voor deze vriendin.

Omdat ik wel van een beetje “pluis” hou maak ik aan mijn omslagdoeken ook kwasten/franjes. Met het woord “pluis” bedoel ik wat frivools, een gekkigheidje, een glansje, of een frutsel. In ieder geval bedoel ik wat extra’s. Niet iedereen kan dat waarderen maar ik vind het heerlijk.

Hier leg ik met behulp van foto’s uit hoe ik de franjes maak. Als je de kwasten/franjes dikker wil neem je gewoon meer draadjes, simpel!


Hoe maak je franjes of kwasten?

Ik nam hier 5 draadjes voor 1 kwast/franje.

Een kwast/franje maken gaat het beste met een grote haaknaald. Ik nam haaknaald 6.

p1000105-2

Op deze foto moet ik de laatste 3 franjes nog maken. Dat kan mooi in het 3 lossen boogje dat je haakt als je van de ene toer naar de andere gaat.

p1000106-2

Wikkel het garen heel vaak om een plat doosje (of de deksel) of iets dergelijks. Mijn draadjes zijn ongeveer 25 cm lang. Als je het garen ergens omheen wikkelt heb je de draadjes op een makkelijke manier allemaal even lang. Dit gaat ook veel sneller dan telkens afmeten. Ik nam 5 draadjes per franje/kwast maar de lengte en de hoeveelheid draadjes per kwast kun je natuurlijk zelf bepalen. Zolang je maar genoeg garen hebt!

p1000107

Haal de haaknaald door het 3 lossen boogje van de omslagdoek. Vouw het bosje draadjes dubbel en haal die m.b.v. de haaknaald door het boogje. Je hebt nu een mooie lus gemaakt m.b.v. de haaknaald.

Haal nu de uiteinden van alle draadjes in 1x door de lus. Deze 3 foto’s laten het zien.

p1000109-2
p1000111-2
p1000112
p1000116-2

Trek de uiteinden goed aan zodat het een mooie kwast/franje wordt.

Simpel toch?!


Hopelijk weerhoudt je nu niets om ook zo’n heerlijke omslagdoek te haken!

rinimaakt rini maakt franjes kwasten omslagdoek ananans

P.s. niet verder vertellen als je denkt te weten voor wie ik deze omslagdoek maakte hoor…..


Tips:

  • Google op ananas omslagdoek haken en er gaat een wereld voor je open! Genoeg keus!
  • Draadjes wegwerken is niet het leukste werk dus doe ik het tijdens de thee met een vriendin!
  • Inmiddels weet ik dat het formaat ‘vriendin’ erg goed bevalt!

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie