gebreid baby vest maat 86 naald 7
Breien, Gebreide baby/kindervestjes

KLEUR, een gebreid peuter vest maat 86 op breinaald 7.

Wat een mooie kleuren dacht ik toen het garen zag! Een peutervestje leek me super leuk van dit dikke garen.

En dat is het ook! De naam van dit vest is (hoe kan het ook anders) KLEUR.

En kijk eens wat deze kleuren mooi staan bij jeans! Een prachtige combinatie dacht ik!


Nodig:

 • 400 gram garen voor naald 7 of 8. (Dit is Cato van de Wibra, 100% acryl, 60 meter per 100 gram). Het was exact genoeg, ik had ongeveer 1 meter garen over. Misschien is het beter 1 bol meer te nemen!
 • Breinaalden 7 mm
 • Haaknaald 7 mm
 • Stopnaald
 • Schaar
 • 2 knopen
 • Garen om de knopen aan te naaien

Stap 1: Het lijfje breien.

Zet 50 steken op met dubbele naalden. Dit doe je met 2 naalden zodat de start niet te strak wordt.

Brei alle naalden recht. De hoogte die ik breide tot onder de oksel is 20 cm (ongeveer 20 naalden)

gebreid vestje maat 98 naald 7

Voor beide voorpanden nam ik 12 steken apart. Deze breide ik ongeveer 9 cm hoog voor ik aan de hals begon. De ronding voor de hals aan de voorpanden is dieper dan de ronding aan het achterpand (de nek). Aan beide voorpanden kantte ik 3 steken af. Daarna nog een keer 1 steek en nog een keer 1 steek. Tot slot breide ik nog 2 naalden voor ik de schouders afkantte. De schouders zijn 7 steken breed (dit is ook ongeveer 7 cm).

Het achterpand (26 steken breed) breide ik 32 cm hoog waarna de middelste 11 steken werden afgekant voor de nek. Daarna breide ik voor beide schouders nog 1 toer. De laatste toer werd afgekant.

Als het goed is ziet je breiwerk er hetzelfde uit als op bovenstaande foto. (en toen zag ik dat de hals links nog 2 naalden te kort was. Nadat ik deze foto maakte heb ik dat even rechtgebreid!)


Stap 2: Mouwen breien.

Zet voor de mouwen 30 steken op met dubbele naalden. Op deze manier wordt de start niet te strak. Brei steeds recht heen en weer. De mouw is aan de breedste kant ongeveer 30 cm breed (30 steken) en loopt uit naar het smalste gedeelte en dat is ongeveer 18 cm (18 steken).

 • Kant in de 6de toer 1 steek aan beide kanten af
 • Brei 7 naalden door en kant in de volgende toer aan beide kanten 1 steek af.
 • Vervolgens brei je 2 naalden en kant je in de volgende toer aan beide kanten 1 steek af.
 • Brei nog een keer 2 naalden en kant weer aan beide kanten een steek af.
 • Als er nog een keer 3 naalden gebreid zijn kan je in de volgende toer weer 1 steek aan beide kanten af.
 • Brei nu nog een keer 6 naalden en kant voor de laatste keer aan beide kanten van de mouw 1 steek af.
 • Brei 6 naalden en kant alle steken af.

Stap 3: Mouwen in het lijfje zetten.

Naai met de stopnaald de schoudernaden aan elkaar.

Vouw de mouwen dubbel (goede kant op goede kant) en naai deze in de panden. Houd hierbij ook de goede kant op de goede kant.

Als het goed is ziet je vestje er nu zo uit.


Stap 4: Overslag en onderslag breien.

Neem aan een voorpand de lusjes op van het breisel. In mijn geval waren dat 27 lusjes. Zie foto. Inmiddels had ik ook 2 mooie knopen gevonden die ik wilde gebruiken. Deze liggen op het vestje op onderstaande foto.

Brei voor de onderslag 6 naalden heen en weer (allemaal recht) en kant de 7de naald alle steken in 1 keer af.

Brei voor de overslag 3 keer heen en weer. Maak in de 4de naald de knoopsgaten. In mijn geval waren het knoopsgaten van elk 2 steken. Vergeet niet de steken weer op te zetten daar waar je ze afgekant had! Brei nog 3 naalden en kant hierna alle steken in 1 keer af.


Stap 5: Hals afwerken.

De hals heb ik afgewerkt met gehaakte vasten en halve stokjes.

Start hiervoor met haken van 3 vasten net na de onderslag (waar de zwarte pijl staat!). Haak hierna de hele hals rond met allemaal halve stokjes. Haak weer de laatste 3 steken een vaste tot de overslag. Keer je werk en haak nog een keer rond (alleen in de voorste lus) met alleen maar vasten. Sla bij beide schouders een steek over zodat het halsje mooi naar binnen valt en niet rechtop staat.


Stap 6: Knopen aannaaien.

Naai de knopen aan en klaar is het vestje!

gebreid vestje maat 98
gebreid vestje maat 80 breinaald 7

Tips:

 • Het idee was een vestje te breien mét capuchon maar het vestje weegt nu al 400 gram. Dat leek me voldoende voor een kleine meisje met maat 80!
 • Meestal maak ik eerst de knoopsgaten en kies daar het juiste formaat knoop bij. Nu deed ik het anders want in vond deze knopen zo mooi!
 • Heb je vragen of opmerkingen? Reageer hieronder. Dan weet ik over welk vest het gaat en staan alle vragen en opmerkingen bij elkaar. Daar wordt de beschrijving alleen maar beter van voor anderen.
 • De naam van dit vest is (hoe kan het ook anders) KLEUR.
 • Alles wat ik breide is hier te zien!

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie