gebreid babyvestje op naald 3,5 maat 62
Gebreide baby/kindervestjes

KIEKEBOE-babyvestje, een gebreid babyvest maat 62 met ajour gaatjes patroon op naald 3,5.

Na het KIEKEBOE-dekentje was het garen nog niet op dus besloot ik een een bijpassend babyvestje te breien met dezelfde gaatjes. Dit vest noemde ik KIEKEBOE-babyvest.

Een makkelijk ajourpatroontje met een mooi effect. Een super leuk setje en een super leuk kraamcadeautje!

babyvest gebreid naald 3,5 maat 62

Weetjes voor het breien van dit gaatjes vest:

 • Het aantal steken voor dit gaatjes patroon moet een veelvoud zijn van 6 + 5.
 • Een gaatje breien aan de voorkant van het werk: maak 1 omslag en brei 2 steken samen.
 • Een gaatje breien aan de achterkant van het werk: brei 2 steken samen en maak 1 omslag.
 • In elke 6de toer worden een gaatjes gebreid.
 • Laat de gaatjes verspringen ten opzichte van de vorige rij.
 • De omslag is het gaatje.
 • De eerste rij met gaatjes maakte ik aan de voorkant van het werk.
babyvest maat 62 gebreid op naald 3,5

Nodig voor het KIEKEBOE-vestje:

 • 150 gram garen. Dit is Summer Great Seal 50 gram per bol van de Zeeman. 75 % katoen, 25 % viscose. 110 meter in 1 bol
 • Breinaalden 3,5 mm
 • Stopnaald, schaar
 • Haaknaald 3,5 mm
 • 4 Knopen met bijpassende naald en naaigaren

Stap 1: Aantal steken uitrekenen, opzetten en starten met breien.

Het aantal steken voor dit gaatjes patroon moet een veelvoud zijn van 6 plus 5.

De rekensom voor dit vestje is: 14×6+5= 89 steken

Omdat dit geen goed getal is voor de boord met 2 recht en 2 averecht zette ik 86 steken op.
De boord breide ik 6 toeren waarna ik de eerst volgende toer recht breide. In deze toer meerderde in aan het begin en eind 1 steek plus nog in het midden. Nu heb je 89 steken op je naald staan. Brei deze toer averecht terug.


Stap 2: Starten met het gaatjes patroon breien.

Brei 2 steken recht, maak 1 omslag en brei 2 steken samen. *Brei vanaf nu 4 steken recht, 1 omslag, 2 steken samen.** Brei van * tot** tot de laatste 2 steken. Brei deze recht.

Brei nu 5 toeren tricotsteek. Recht aan de goede kant en averecht aan de achterkant.

In toer 6 worden de gaatjes aan de achterkant gebreid. Je breit nu *4 steken averecht, 2 steken samen en maakt 1 omslag**. Herhaal van * tot**, de laatste 5 steken brei je averecht.

Brei hierna weer 5 toeren tricotsteek (voorkant rechtbreien, achterkant averecht breien)


Stap 3: Het lijfje breien.

Brei het lijfje ongeveer 17 cm hoog tot onder de oksels.

Splits nu de voorpandjes (20 steken per pandje) van het achterpand (49 steken). Brei het gaatjes patroon verder zoals het zich voordoet. De gaatjes die erg dicht langs de rand kwamen liet ik weg. Dat wordt namelijk niet zo mooi met het in elkaar zetten van het vestje.

Brei de voorpandjes elk 23 cm hoog en minder dan voor de hals 3 steken aan de goede kant van het werk. Daarna 2 steken en dan nog 1 steek. Er zijn nog 14 steken over voor de schouder. Brei nog een paar toertjes tricotsteek tot de totale hoogte van 27 cm.

Brei het achterpand 25 cm hoog en kant daarna aan de goede kant van het werk de middelste 15 steken af. (dit is 17 steken breien, 15 steken afkanten en weer 17 steken breien). Minder in de ronding van de hals aan de goede kant van het werk 2 steken, daarna 1 en daarna nog 1 steek. Er zijn ook hier nog 14 steken over voor de schouder. Brei deze tot de juiste hoogte als de voorpandjes (27 cm).

Blok het lijfje bv op de strijkplank. Leg hiervoor het lijfje op de strijkplank en speld het vast terwijl je het in vorm houdt. Spuit met een plantenspuit het lijfje flink vochtig en laat drogen. Dit vergemakkelijkt het in elkaar zetten van het vestje.

Naai of haak de schoudernaden aan elkaar.


Stap 4: Onder- en overslag breien.

Neem aan de voorkant 48 steken op (met een haaknaald) voor de onderslag. Brei deze steken 2 recht, 2 averecht. In totaal breide ik 9 toeren en kante ik de 10de toer alles af zoals de steken zich voordoen. (De rechte steken kant ik recht af. De averechte steken kant ik averecht af).

Neem voor de overslag 48 steken op aan het andere voorpand. Brei 3 toeren 2 recht, 2 averecht. Verdeel 4 knoopsgaten over de overslag en maak een knoopsgat dat groot genoeg is voor je knoop. De 4de steek van boven werd een knoopsgat. En daarna elke 14de steek. Aan het eind bleven weer 3 steken over. Brei daarna de overgebleven steken. Zet in de 5de toer de steken er weer op waar je het knoopsgat maakte. Brei in totaal 9 toeren 2 recht, 2 averecht en kant de 10de toer alles af zoals de steken zich voordoen.


Stap 5: Kraag breien.

Ik nam 54 steken op. De steken van de over en onderslag nam ik helemaal mee. Daarna breide ik 22 toeren en haalde de steken af zoals ze zich voordoen. De rechte steken recht, en de averechte steken averecht.


Stap 6: Mouwen breien.

Zet 24 steken losjes op en brei 8 toeren de boordsteek (2 recht, 2 averecht).

Hierna brei je aan de voorkant recht en aan de achterkant averecht.

In de eerste rechte toer na de boord meerder je 4 steken verdeeld over deze toer zodat je op 28 steken uitkomt. Brei terug averecht. In de 5de naald na de boord brei je aan de voorkant de gaatjes. Brei hiervoor 4 steken recht, maak * 1 omslag, brei 2 steken samen en brei weer 4 steken** recht. Herhaal van * tot **. De laatste 4 steken brei je weer recht. In de 6de toer brei je weer gaatjes maar dan aan de achterkant van je werk. Laat deze gaatjes verspringen ten opzichte van elkaar.

Meerder ondertussen elke 4de toer aan het begin en eind 1 steek. Dit doe je totdat het mouwtje ongeveer 16 cm hoog is (het sterretje op bovenstaande foto). Daarna meerder je niet meer totdat het mouwtje 20 cm hoog is. Als het goed is meet je mouwtje bovenaan ook 20 cm breed.

Blok de mouwtjes bv op de strijkplank en naai of haak de naad dicht.

Naai of haak de mouwtjes in de armsgaten.


Stap 7: Knopen aanzetten en klaar!

Naai de knopen aan en klaar is het babyvestje KIEKEBOE.

babyvest maat 62 gebreid naald 3,5

Tips:

 • Dit vestje noemde ik KIEKEBOE-babyvest
 • Omdat ik het lastig vind ajour te breien (aan de achterkant moet je de gaatjes net iets anders breien dan aan de voorkant) breide ik eerst het dekentje. Het dekentje is namelijk alleen maar recht.
 • Al het andere dat ik breide is hier te vinden
 • Alle andere babytruitjes en vestjes die ik breide vind je hier
 • Wil je me iets vertellen of vragen naar aanleiding van dit babyvestje reageer dan hieronder. Dan hebben we alle vragen en opmerkingen bij elkaar en weet iedereen over welk vestje het gaat.
 • Reacties vind ik erg leuk! Van jullie opmerkingen en reacties wordt de beschrijving steeds beter.
 • Breien en bedenken kan ik wel maar opschrijven van dat wat ik deed vind ik veel lastiger. Denk vooral zelf logisch na en hopelijk heb je steun aan de foto’s.
 • Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.
Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie