baby dekentje gebreid met eenvoudige ajour
Breien

KIEKEBOE-babydekentje, een gebreide babydeken met ajour gaatjes op naald 3 1/2

Hoeraaaa collega was zwanger en het lieve meisje is geboren! Eindelijk kan ik het dekentje dat ik voor hen breide plaatsen! Het ligt namelijk al een tijdje te wachten maar nu is het zover.

Dit garen kreeg ik eens van haar (mijn collega) en ik besloot iets voor haar baby te gaan breien. Het breien van de gaatjes vond ik best lastig dus eerst geoefend met een proeflapje. Toen dat lukte ging ik aan de slag met dit dekentje.

De heenweg vond ik makkelijker dat de toeren die ik weer terug breide. De ene rij gaatjes breide ik namelijk aan de voorkant van het werk en de volgende rij breide ik aan de achterkant van het werk. Dat laatste vond ik veel moeilijker. Heb dan ook best veel achteruit moeten breien. Maar ach….dan had ik wel 2 x lol van dezelfde bol laat ik maar zeggen.

Dit dekentje is 75 cm breed en 85 cm hoog en weegt 450 gram.

Dit dekentje noemde ik KIEKEBOEK-babydekentje.


Weetje over het breien van de gaatjes:

De gaatjes aan de voorkant van het werk (alle oneven rijen met gaatjes) breide ik aan de voorkant. Het gaatje wordt gevormd door een omslag en daarna 2 steken samen breien.

De gaatjes aan de achterkant van het werk (alle even rijen met gaatjes) breide ik aan de achterkant. Het gaatje wordt gevormd door 2 steken samen te breien en daarna een omslag te maken. De omslag vormt ook hier het gaatje.


Nodig:

 • 450 gram garen voor breinaald 3 1/2. Dit garen is katoen 75 % en viscose 25% en heet SUMMER Great Seal van de Zeeman. Elk bolletje weegt 50 gram en er zit 110 meter op per bol.
 • Rondbreinaald 3 1/2 (de mijne was 80 cm lang)
 • Stopnaald
 • Schaar
 • 2 Steken markeerders

Stap 1: Uitrekenen van de steken, steken opzetten en rand breien.

Het aantal steken moet deelbaar zijn door 6 plus 1. Ik ging uit van 120 steken + 1 en dan aan het begin nog 2 steken en aan het eind ook 2. De rand aan beide kanten heeft 15 steken per kant.

Het rekensommetje is nu 120 + 1 +2 + 2 + 15 + 15 = 155 steken.

Zet 155 steken op. Brei deze allemaal 1 recht 1 averecht. De teruggaande naald verspring je de steken. Dus boven een rechte steek brei je averecht en boven een averechte steek brei je recht. Dit noemt men gerstekorrel breien. Ik breide de onderste rand 22 toeren hoog. Daarna ging ik over op het breien van het gaatjes patroon.


Stap 2: Patroon breien.

Rand: Brei de eerste 15 steken (voor de rand) 1 steek recht, 1 steek averecht. Plaats een stekenmarkeerder op de naald tussen steek 15 en 16.

Daarna start je met het patroon breien. Dit is nu de hele naald recht tot 15 steken vóór het eind. Plaats hier ook een stekenmarkeerder. Brei de laatste 15 steken (voor de rand) ook 1 steek recht 1 steek averecht tot de steken op zijn.

Brei de teruggaande toer: 15 steken gerstekorrel (1 steek recht, 1 steek averecht. Laat dit verspringen ten opzichte van de steken in de vorige toer). Neem de stekenmarkeerder over op je naald en brei de middelste 125 steken averecht. Neem de volgende steken markeerder over op je naald en brei de laatste 15 steken weer gerstekorrel.

In de derde patroon toer breide ik de eerste rij gaatjes. Brei hiervoor 2 steken recht, maak een omslag en brei de volgende 2 steken samen. Hierna brei je telkens 4 steken recht, 1 omslag, 2 steken samen. Aan het eind van deze patroontoer houd je nog 2 rechte steken over, daarna komt de stekenmarkeerder en daarna de rand. (Tussen de gaatjes zitten telkens 5 steken.)

De teruggaande toer brei je de rand telkens in gerstekorrel en het tussen stuk averecht. De volgende heengaande toer brei je de randen in gerstekorrel en het tussenstuk recht.

Na 5 toeren verder breien zonder gaatjes komt er weer een rij met gaatjes maar deze brei je aan de achterkant van je werk.

Gaatjes breien aan de achterkant van je werk: Brei weer eerst de rand met de gerstekorrel, neem de steken markeerder over en brei 4 steken averecht. Brei de volgende 2 steken averecht samen en maak een omslag. Brei vanaf nu steeds 4 steken averecht, de volgende 2 steken averecht samen breien en dan een omslag.

Na de laatste omslag blijven er nog 5 averechte steken over om te breien voor de rand met de gerstekorrel komt.

Vanaf nu kun je de eerste rij gaatjes (die je aan de voorkant van het werk breide) herhalen en daarna de rij met gaatjes die je aan de achterkant breide. Deze verspringen steeds ten opzichte van elkaar.

Elke 6de toer brei je een rij gaatjes. De oneven rijden aan de voorkant van je werk en de gaatjes van de even rijen brei je aan de achterkant van je werk.


Stap 3: Bovenste rand breien en afkanten.

Als je dekentje lang genoeg is brei je weer een hele rand van 12 toeren gerstekorrel. Het patroon zelf is gestart met 2 toeren tricot. (1 toer recht, 1 toer averecht. Zo ben ik ook geëindigd voordat ik de gerstekorrel rand breide.

Afkanten: Er zijn heel veel verschillende manieren om het werk af te kanten. Ik neem de eerste steek los af, brei 1 steek zoals die zich voordoet en haal de eerste steek over. De volgende steek brei ik weer zoals die zich voordoet en de vorige steek haal ik over. Dit alles doe ik losjes omdat anders de rand in elkaar kruipt en trekt als het klaar is. Op internet zijn echter vele andere manieren te zien hoe je dit kunt doen.

babydekentje met gaatjes gebreid

Dit dekentje is 75 cm breed en 85 cm hoog en weegt 450 gram.


TIPS:

 • Omdat ik het lastig vind telkens te moeten tellen wanneer er 15 steken voor de rand gebreid moeten worden plaatste ik stekenmarkeerders op de naald tussen de rand (15 steken) en het midden patroon 125 steken. Die stekenmarkeerder heb ik telkens overgenomen op de andere naald als ik hem tegenkwam. Zo was super makkelijk te zien waar de rand begint en ophoudt.
 • Dit dekentje noemde ik KIEKEBOE-babydekentje.
 • Alles wat ik nog meer breide is hier te zien.
 • Ook zo dol op gaatjes breien? Het vest DAANTJE breide ik ook met gaatjes en ziet er totaal anders uit dan dit dekentje.
 • Het dekentje SCHUIN breide ik ook met gaatjes maar deze heeft wat bijzonders. Kijk hier maar eens.
 • Reageer als je iets te vertellen hebt! Leuk! Wil je iets vragen of opmerken over dit dekentje reageer dan hieronder. Dan hebben we alle aanvullingen en vragen bij elkaar en is voor iedereen duidelijk over welk dekentje het gaat.
 • Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.
Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie