spijkerbroek kerstboom quilt
Ook leuk!, Sinterklaas en/of Kerst

Kerstboom quilt van jeans die je op kunt hangen.

Zoals jullie misschien wel weten probeer ik graag eens iets uit waar ik helemaal niet in thuis ben. Glas is zoiets maar quilten ook. Eigenlijk staat het al jaren op mijn verlanglijstje maar het kwam er niet van.

Door corona kwam het er al helemaal niet van maar onlangs was het toch zo ver! De techniek om deze kerstboom te quilten heet Paper Piecing. Je naait de verschillende kleuren lapjes op een ondergrond van theezakjes papier of vlieseline (L 11).

Ik volgde een quilt workshop bij The Quilt Cottage in Winterswijk van een hele dag. Super gezellig, kundig en leuk!


Toen de eerste klaar was heb ik de Kerstboom quilt ook nog van jeans gemaakt!


Nodig:

  • Patroon van de Kerstboom. Dit is te koop bij The Quilt Cottage
  • Genoeg stofjes
  • Genoeg vlieseline (L 11)
  • Naaimachine en alles wat je nodig hebt om te naaien

Stap 1: De top maken

Het patroon was op ware grootte en mocht ik overtrekken op de vlieseline. Daarna naaide ik de juiste kleur lapjes op de juiste plaats. Tussendoor netjes strijken en weer door.

Het is even wat denkwerk maar juf Ans legde het perfect uit!

Het is van groot belang super secuur en netjes te werken van begin tot eind anders krijg je (in dit geval) een kerstboom met afgestompte puntjes. Dat wilde ik natuurlijk niet dus ik deed enorm mijn best.

Alle stukjes nauwkeurig overtrekken op de vlieseline en daarna precies stikken met de naaimachine. Vervolgens netjes strijken en na een paar uurtjes had ik dit!

In het patroon is de onderste rand een soort waaier over de standaard van de boom. Daar had ik niet zo’n trek in dus ik maakte de onderste rand wat korter en alleen maar van de nachtblauwe stof in 4 verschillende punten. Dat bedacht ik zelf.

De stof voor het bruine stammetje kreeg ik van Louise zodat ik niet een hele lap hoefde aan te schaffen. Dat was erg lief van haar.


Omdat ik dol ben op spijkerbroeken en het verwerken van tweedekans jeans maakte ik deze leukerd ook nog een keer van oude spijkerbroeken!

De schattige winterse knoopjes kocht ik ook bij de Quilt Cottage in Winterswijk.

Kerstboom quilt van jeans

Tips:

  • Stofjes uitzoeken leek me erg lastig voor mij als beginneling. Dat liet ik over aan Tamara, de eigenaresse van The Quilt Cottage.
  • Er zijn kant en klaar pakketjes te koop waar alle stof en de vlieseline al inzitten. De zogenaamde top kun je dan maken. Voor de verdere afwerking kun je opnieuw kiezen voor verschillende materialen en dus prijzen.
  • Net als ik nog nooit iets gedaan in de quilt vorm? Neem een workshop van een dag. Ontzettend gezellig en leerzaam. Vind je het toch niets? Dan laat je het hierbij. Maar als je het wel leuk vindt ga je gewoon lekker verder!
  • Oja een doorgewinterde quilter ziet er natuurlijk vanalles aan. Ook ik zie verbeterpuntjes maar daar gaat het wat mij betreft niet alleen om. Mij gaat het om het doen en om het lekker bezig zijn! Ik heb er in ieder geval van genoten!
Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie