zelf kaarsen maken DIY diy rinimaakt rini maakt pringles chips
Kids, Ook leuk!

Zelf kaarsen maken met restjes van oude kaarsen.

Toen ik kind was maakte mijn moeder met mij kaarsen van kaars stompjes, een wc rolletje en klei. Door middel van een saté prikker werd het lontje in het midden gehouden.

Nadeel was dat het wc rolletje plakte aan het kaarsvet. Dat moest er dus altijd afgepeuterd worden. De resten moesten er verder met een mesje afgekrabd worden. Dat laatste viel mij als kind niet mee, dat moest mijn moeder doen.

Toen ik zelf kinderen kreeg, herinnerde ik mij dit weer en probeerde het één en ander uit. Ik ontdekte dat het met ijsbekers, melkpakken en sap-pakken heel goed gaat mits het kaarsvet niet te heet is. De saté prikker bleef want dat werkt perfect. De klei werd vervangen door tape en ik bleek het enorm leuk te vinden om te doen!

zelf kaarsen maken DIY diy rinimaakt rini maakt pringles chips

Een berichtje op Facebook met de vraag of mijn Facebook vrienden  kaaRs-resten voor mij hadden leverde een enorme hoeveelheid op.  (KaaRs resten met hoofdletter R in het midden want een Facebook-vriend wilde me zijn kaaS-resten wel brengen hahaha de lolbroek).

Hoe het ook is, ik maak ze nog steeds en soms helpt één van mijn dochters, als ik geluk heb 🙂


Wat heb je nodig:

 • KaaRsresten
 • Chipsbus (of ijsbeker, melkpak, sap pak o.i.d.)
 • oude pan om het kaarsvet in te smelten (ik gebruik een oude melkkoker en steelpan)
 • lont aan de meter (makkelijk te koop via internet, ze worden wieken en lonten genoemd)
 • spijker
 • hamer
 • tape
 • doosje bekleed met oude kranten en stof waar de chipsbus recht op in blijft staan
 • schaar, mesje
 • afval bakje (oude ijsbeker o.i.d.)

Stap 1: Chips bus voorbereiden.

P1000179

Knip bovenin de chips bus 2 driehoekjes uit de rand (zie bus 1 op de foto).
Sla met een hamer en spijker een gaatje in de bodem van de bus.
Doe het lont in het gaatje dat je net gemaakt hebt.


Stap 2: Lont bevestigen.

P1000183

Trek het lont naar boven en knoop het aan de saté prikker. Leg de prikker in de driehoekjes die je uit de rand geknipt hebt.

P1000185

Keer de bus en trek het lont stevig aan zodat de satéprikker strak in de uitgeknipte driehoekjes zit. Plak het lont vast met tape.


Stap 3: Kaars gieten.

P1000211

Zet de chipsbus in de doos bekleed met lagen oude kranten en stof. De kans dat je lekt is heel groot dus dek de tafel ook af met oude kranten. Ik zet alle bussen gezellig bij elkaar in een grote doos zodat ik meer kaarsen tegelijk kan maken. Zo krijgt elke kaars een andere kleursamenstelling.


Smelt de kaarsstompjes zachtjes op laag vuur in de pan.


Als de stompjes zijn gesmolten wacht je 10 minuten voordat je het kaarsvet in de bus doet. Als het kaarsvet te heet is lekt er heel veel (!!) kaarsvet door het gaatje en de tape.


Giet elke keer een laagje kaarsvet in de bus en laat het stollen voordat je er een nieuwe laag op giet.


Giet het laatste beetje gesmolten kaarsvet in het afvalbakje want hierin zit vaak veel viezigheid (oude lontjes, zwarte verkoolde stukjes lont, eventuele versieringen van de gesmolten kaarsen)


Stap 4: Niet te vol gieten!

P1000188

Giet de bus niet te vol anders heb je een te klein lontje om aan te kunnen steken.


Stap 5: Uitpakken!

Als de bussen met kaarsvet helemaal zijn afgekoeld (ik laat ze een nachtje staan) begint het leukste werk! Namelijk het afpellen van de verpakking.

P1000213
P1000214

Doordat de chips bussen (maar ook het melkpak of het sap pak) een gladde laag hebben aan de binnenkant gaat dit best makkelijk. Natuurlijk blijft er wel eens een stukje verpakking zitten maar dat is vaak zo weg te halen met een mesje.


Klaar zijn je kaarsen!

zelf kaarsen maken DIY diy rinimaakt rini maakt pringles chips

Tips:

 • Laat je niet verleiden tot het opschenken van te heet gesmolten kaarsvet. De gladde binnenkant van de chips bus of het melkpak o.i.d. smelt dan ook. Het eind resultaat zal dan minder fraai zijn.
 • Soms zijn de laagjes van de verschillende kleuren kaarsvet niet aan elkaar geplakt. Je kunt de kaars dan een beetje bewegen. Het lont houdt de kaars dan bij elkaar. Dit kan geen kwaad als je de kaars brandt. Hoe dit komt weet ik niet. Het ligt waarschijnlijk aan de kwaliteit van de kaaRsresten.
 • Zoals je kunt zien  op de foto bij stap 6 is er in de bovenkant van de kaars een deuk gekomen tijdens het stollen. Wil je dit niet smelt dan nog een beetje kaarsvet en vul de deuk. Hoe dikker de laatste laag is hoe groter de deuk zal zijn.
 • Sorteer de kleuren zodat je verschillend gekleurde laagjes krijgt. Als je allemaal verschillende kleuren kaaRsresten bij elkaar in doet krijgt je kaars één kleur. Dit vind ik vaak niet de mooiste kleuren.
 • De eerste laag is het lastigst. Het kaarsvet zal vaak door het gaatje van de spijker lopen. Het tape smelt van het warme kaarsvet. Als je zorgt dat het kaarsvet bij de eerste keer gieten flink afgekoeld is heb je de minste kans op lekken. Dit gaat bij mij nog regelmatig mis. Daarom pak ik het allemaal goed in tegen het lekken.
 • Met de kinderen deed ik dit het liefst in de winter buiten als er sneeuw ligt of vriest. De chips bus kun je dan inpakken in de sneeuw en het kaarsvet zal sneller stollen. Hierdoor kunnen ze sneller verschillend gekleurd kaarsvet gieten.
 • Kijk hier voor leuke ideeën om zelf een originele kaarsen standaard te maken.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Kathy Baak 2 januari 2023 op 21:15

  Leuk idee zeg, om zo grotere kaarsen te maken!!
  Ik experimenteer al een aantal weken en beste werkte theebekers! Rechte zij- en onderkant. Na stollen glijden ze er zo uit!
  Binnenkort met echte mallen aan de slag!
  Ik krijg ook via Facebook en marktplaats kaarsvet, zo leuk! Om te herbruiken en je eigen gezelligheid te maken ???

  • Reageer rinimaakt 3 januari 2023 op 19:49

   Hoi Kathy,
   Mooi dat je ook bezig bent met het maken van kaarsen.
   Hopelijk werken de echte mallen ook als een malle! 😉

   Ik maak ze nog steeds om af en toe privé als cadeautje weg te geven.
   Veel plezier er nog mee.
   Groetjes Rini

  Plaats een reactie