jeans pony Lex
Paarden en pony's, Spijkerbroeken

Jeans pony Lex. Gemaakt van oude spijkerbroeken.

De laatste jaren ben ik regelmatig in de weer met paarden, pony’s en het berijden van deze edele dieren. Onze dochter droomt over niets anders meer.

Ik moet zeggen, als het lekker weer is snap ik het allemaal best maar als het slecht weer is…

Dochter lief vond de grote gekko van jeans best aardig maar een paard was veel leuker geweest! Ze had zelf jaren geleden een paar mooie paarden getekend dus het zou moeten kunnen. Ze vond wel dat het paard zelfstandig zou moeten kunnen staan….. slik….. eigenlijk is dat ook zo…..

Oké dan, er is een nieuw plan ontstaan….. dus daar gaan we!


Wat heb je nodig:

 • Een flink aantal oude spijkerbroeken
 • Naaimachine en alles wat nodig is om te naaien
 • Patroon van een pony/paard (kleurplaten kunnen ook handig zijn!)
 • Behang of ander groot papier om het patroon op te tekenen
 • Vulling (hier ging de vulling van ongeveer 30 sierkussentjes in)
 • Voor de vulling van de oren werd gelamineerd dek gebruikt (te koop bij de meubelstoffeerder)
 • Misschien is het handig eerst te lezen hoe de gekko werd gemaakt
 • Stevig multiplaat, balkjes, metalen buizen (voor het frame van de pony aan de binnenkant zie stap 6)
 • Houten ondergrond waarop de pony kan staan. Dit bepaal je als de pony klaar is om op de ondergrond te maken. Zo is de maat makkelijk te bepalen
 • Eventueel wielen

Stap 1: Vergroten van het patroon.

De paarden op onderstaande foto werden getekend door onze jongste dochter toen ze 9 jaar oud was. Het grootste paard werd gebruikt. De manen, staart en oren werden er af geknipt. Met behulp van 3 banen behang werd het paard vergroot naar ongeveer 1.50 m schoft hoogte. Het grote patroon werd uitgeknipt. De oren werden op maat geknipt.


Stap 2: Knippen en naaien.

Knip de broeken open en leg de onderdelen op het patroon. Pas en meet net zo lang totdat er een leuke en stevige pony van spijkerbroeken is geboren. Stik alles vast. Doe dit met de voor- en achterkant. Vergeet niet dit in spiegelbeeld te doen! Werk de naden zo veel mogelijk af met een zigzag of lock steek.

Knip voor de manen en de staart allemaal zij-naden uit de broeken.

Knip de oren uit een spijkerbroek en uit het gelamineerde dek. Kijk goed of het formaat klopt.


Stap 3: Scheuren van tussenstrook.

Om de pony wat body te geven kreeg hij een baan van 10 cm tussen de beide zijkanten. Deze werden gescheurd uit de broekspijpen. Er zitten niet veel zakken, studs en ritsen in dit tussenstuk. Ik was bang dat het te dik zou worden om aan elkaar te naaien. Dit tussenstuk werd recht van draad gescheurd zodat het niet kan gaan draaien als de pony klaar is.

Deze stroken zijn 12 cm breed gescheurd.
Voor de lange strook waar de manen tussen gestikt zitten werden 2 stroken van 7 cm gescheurd.


Stap 4: Manen en staart.

Stik de stroken aan elkaar maar houd rekening met de plek van de manen en de staart! Stik de uitgeknipte zij-naden in het tussenstuk van de pony op de plek waar de manen komen. Zie foto’s.

Stik de uitgeknipte zij-naden van de staart ook op de goede plek. De staart is in 3 banen op de goede plek gestikt. De foto’s laten het zien.


Stap 5: Pony in elkaar zetten.

Stik beide zijkanten van de pony aan de tussenstrook. Begin onder aan het voorbeen omhoog via de snuit en het hoofd (vergeet de oren niet mee te stikken) via de rug en kont naar de hoef van het achterbeen. Deze strook stik je aan de voor en achterkant van de pony.

Stik ook een tussenstrook aan de voorbenen, buik en achterbenen van de pony doe dit aan 1 kant want er moet een opening zijn om de pony over het frame te hangen. De benen/hoeven blijven aan de onderkant open. Werk zo veel mogelijk alles af met zigzag of lock steek. Dit voorkomt rafels.

Gooi de hele pony in de wasmachine en was alles schoon en fris.

Er komen heel veel draadjes van de manen en staart in de machine dus werd de machine na dit wasje gecheckt op draadjes.

Nu is er een leeg omhulsel ontstaan die al echt op een pony lijkt!


Stap 6: Frame maken.

Het frame van de pony is door Henk gemaakt. Dezelfde Henk die de AZSV letters maakte. Hij maakte de pony 5 cm rondom kleiner dan het patroon dat voor de jeans pony is gebruikt. Hij kan dat veel beter dan ik dat kan! Kijk maar….


Omdat de pony zelf moet kunnen staan laste een kennis van Henk de onderste ijzers aan de benen. Met grote bouten kunnen we de pony vastzetten op de ondergrond.


Stap 7: Vullen van de pony.

Hang het lege omhulsel om het frame. Zo is al aardig in te schatten of de verhouding klopt. Ik ontdekte dat de staart te laag zat, er een vouw ergens gestikt was waar het niet moest en de staart wat dun was.

Deze zaken zijn eerst verholpen voor de pony werd opgevuld met heel veel vulling. Begin het vullen bij de snuit en werk dan naar de oren toe. Vul beide kanten afwisselend op zodat het hoofd aan beide kanten hetzelfde is.

Zorg dat er een flinke laag vulling op de bovenkant van het hout komt zodat het hout bijna niet te voelen is als je de pony aait. Werk systematisch via het hoofd, de nek en rug naar de kont toe. Keer de pony regelmatig zodat beide kanten evenveel vulling krijgen. Ik checkte telkens of de pony zelfstandig kon staan. Als dit kan is hij aan beide zijden in evenwicht.

Om te checken of de pony zelfstandig kan blijven staan maakte ik de opening van de buik af en toe dicht met veiligheidsspelden. Zo valt niet alle vulling er uit.


Stap 8: Dicht naaien van de buik en benen.

Begin met het dichtnaaien van de vulopening in het midden van de buik. Naai de opening naar de voorbenen dicht. Zo kan de buik nog mooi rond gevuld worden. Naai ook de opening van de buik naar de achterbenen dicht. Door telkens een stuk dicht te naaien kan de pony nog steeds mooi opgevuld worden.

Werk de onderkant van de benen/hoeven mooi weg en naai zoveel mogelijk dicht. Vul de benen mooi rond op.

onderkant van de hoef.

Stap 9: Pony monteren.

Monteer de wielen en de pony stevig vast op de grondplaat.


Tips:

 • De pony heet Lex. Omdat dit project zonder Lex van Kringloop Aktief in Gendringen en Doetinchem geen body zou hebben! Lex bedankt!!
 • Neem de tijd voor dit project want het duurt even voor het af is.
 • Lees en bekijk eerst hoe de gekko gemaakt is. Daar staan vast veel handige tips en weetjes in voor je aan dit project begint
 • Werk zo veel mogelijk recht van draad zodat het niet kan gaan draaien als de pony klaar is
 • Alles is zo veel mogelijk afgewerkt met zigzag of locksteek dit voorkomt rafelen van de stof
 • Als ik geweten had dat Lex zo prachtig zou worden had ik 4 benen gemaakt. Maar ik had geen idee…. dus heeft Lex de voor en achterbenen strak tegen elkaar aan staan… Soms wordt iets mooier dan je in je hoofd had!
 • Nog meer dingen die ik heb gemaakt kun je hier bekijken.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie