tas gemaakt van touw en stof
Ook leuk!, Tassen

Maak je eigen touwtas van touw en een stof met de naaimachine.

Op facebook zag ik dat een creatief vriendinnetje zelf een tas kon maken van touw en stof. Meteen aan haar gevraagd of ze het mij ook wilde leren. Zo gezegd zo gedaan.

Zij kocht 40 meter touw en ik sneed ongeveer 2 meter stof aan reepjes van 2,5 cm breed. Met de naaimachine onder de arm ging ik naar haar toe. Ik nam een andere creatieve vriendin mee en samen hadden we een fijne dag.

tas die gemaakt is van touw en stofreepjes
Mijn tas is ongeveer 50 cm x 20 cm op het breedste deel gemeten en 26 cm hoog.


Nodig:

 • naaimachine met zigzag mogelijkheid en alles wat je nodig hebt om te naaien
 • naaimachinenaalden 90 of 100 (even zelf testen)
 • grote klos naaigaren
 • stuk stof van katoen zonder rek (ongeveer 2 m x 1.10m)
 • 40 meter touw van de HEMA
 • Pritt plakstift (geen ander merk want die geven vlekken)
 • 2 hengsels
 • 1 of 2 wasknijpers

Stap 1: Knippen van de reepjes stof en wikkelen om het touw

Knip (of snijd) de stof aan repen van 2,5 cm breed. Knip het topje van het touw af als deze hard is anders breekt je naald! Lijm het uiteinde van een strookje stof goed in en plak deze rond het begin van het touw. Zorg dat het zachte topje helemaal ingepakt is. Wikkel het touw goed in de stof. Zorg dat de reepjes stof iets over elkaar heen gaan. Je kunt er even een wasknijper op doen zodat het niet meer uit kan rollen. Als de eerste reep op is lijm je het uiteinde weer in en plak je de volgende reep vast aan de eerste. Rol deze reep ook weer helemaal om het touw. De wasknijpers kun je erop zetten zodat het niet verder afrolt.


Stap 2: Starten met de bodem van de tas.

De bodem van mijn tas is ongeveer 29 cm x 16 cm. Het touw dat ik met stof klaar had gemaakt om te naaien vouwde ik op ongeveer 12 cm dubbel en naaide dit plat aan elkaar met een zigzag (6 mm breed). Naai met een brede zigzag al het touw aan elkaar terwijl je rondjes (in mijn geval ovalen) draait.


Stap 2: De rechtopstaande kant naaien.

Als de bodem groot genoeg is moet de rand rechtop staand worden. Hiervoor lift je de bodem op (met je linker hand) zodat de bodem bijna rechtop staat. Ondersteun met je rechter wijsvinger onder het touw bij het voetje zodat het touw wat omhoog komt.

Als je een paar keer op deze manier rond genaaid hebt zie je dat er een opstaande rand ontstaat. Als de rand eenmaal rechtop staat kun je weer gewoon naaien zonder moeite te doen dat het rechtop komt.

Wikkel tijdens het naaien regelmatig de stofreepjes om het touw en naai dan weer verder. Plak de reepjes steeds aan elkaar met de plakstift.

Als de eerste 20 meter van het touw op zijn lijm je ongeveer 10 cm van de stof in en daarin leg je het nieuwe stuk touw tegen het vorige stuk aan. Wikkel de reep stof om beide uiteinden en houd het vast met de wasknijpers. Zorg dat de 2 topjes niet van elkaar af schuiven. Knip wel even de harde topjes van het touw! Anders breekt je naald als je over de harde topjes naait. Ik naaide verder en maakte de totale 40 meter touw op! Mijn tas is ongeveer 29 cm hoog.

Het einde van het touw pak je weer in het laatste stukje stof met lijm zodat je geen wit van het touw meer ziet. Net zoals je begonnen bent laat ik maar zeggen. Het is een goed idee het laatste stukje touw wat uit te rafelen en wat dunner te knippen zodat het langzaam overgaat in niets. Ik heb ervoor gezorgd dat het einde van het touw achter een hengsel zit zodat het niet opvalt. Dat kan natuurlijk ook.


Stap 3: Binnenzak met rits.

Omdat ik ervan houd in elke tas een binnenzak met rits te hebben maakte ik van 2 restjes stof een binnenzak met rits. Deze naaide ik met een recht stiksel in de tas op de juiste plek. Het bovenste stukje van de zak is zwart en de rest van het zakje (onder de rits) is oranje. Dit heb ik op de rand gestikt zodat het zwart van de binnenzak doorloopt in de rand van de tas. Vond ik een geinig detail.

Stap 4: Hengsels aan de tas maken en klaar!

Deze hengsels kocht ik kant en klaar op de handwerkbeurs en de zilverkleurige studs heb ik erin geslagen maar deze hebben geen functie. De hengsels naaide ik aan de tas met een leernaald.

tas gemaakt van touw en stof


Aan het einde van onze creatieve middag hadden wij onderstaand resultaat. Thuis heb ik de tas verder afgemaakt. Links is mijn tas (maar de kleur is in het echt veel mooier). In het midden een mandje waar de hengsels ook van het touw gemaakt zijn. Rechts een ronde mand die als bloempot dienst doet.

Onderstaande bloempot is ook gemaakt door Karin in één middag.

Voor nog meer leuke touwtasfoto’s kun je even naar beneden scrollen want ik was gegrepen door de techniek en kreeg heeeeeel veel leuke reepjes stof.


Tips:

 • Oef wat leuk weer om te doen.
 • Hiermee kun je alle restjes stof opmaken. Super leuk.
 • Je kunt ook alle kleding van de kinderen in reepjes knippen en gebruiken (al gaan rekbare stoffen niet zo goed)
 • Kleine motiefjes op de stof werken erg leuk.
 • Mijn stof had ruitjes maar daar zie je nu helemaal niks meer van. Ik vind het erg jammer dat ik niet een stukje bewaarde voor de binnenzak. Anders had je het verschil mooi kunnen zien. Daarom deze tip voor jou!
zelf touwtassen naaien van touw en strookjes stof
zelf een touwtas naaien van touw en strookjes stof
zelf een touwtas naaien van touw en strookjes stof
zelf een touwtas naaien van touw en strookjes stof
Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie