babytruitje maat 50 gebreid op naald 2 1/2
Breien, Gebreide baby/kindervestjes

ISABEL, een makkelijk gebreid babytruitje in maat 50 op naald 3.

Een lief, eenvoudig truitje met knoopjes op de schouders zodat het makkelijk aan en uitgaat bij de baby.

Als een blok viel ik voor dit mooie glanzende garen al vond ik het in het begin wel een gepriegel. Maar zoals dat wel vaker gaat ging het als een trein toen ik de slag te pakken had. Ik noemde dit truitje ISABEL.

babytruitje maat 50 gebreid op naald 2 1/2

Ik breide met 4 naalden rond zodat er geen zijnaden in het truitje zitten. Sommige mensen kunnen zoiets op rondbreinaalden maar dat lukt mij niet, daarom nam ik (lekker ouderwets) 4 naalden van 2 1/2 mm.


Nodig:

 • 40 gram garen voor naald 2 1/2-3 (Lace Lux Lana Grossa 50 gram is 310 meter)
 • breinaalden 3 mm
 • Meetlint
 • Stopnaald
 • Schaar
 • Haaknaald 2 of 2 1/2 mm
 • 4 knoopjes en naald en draad om ze aan het truitje te naaien

Stap 1: Het lijfje breien.

Zet 110 steken op en verdeel deze over 3 naalden. Brei met de 4de naald een boord in boordsteek (2 recht, 2 averecht) van 3 cm hoog. Brei hierna recht verder tot een totale hoogt van 15 cm. Je bent nu bij de oksel. Omdat ik rond breide hoefde ik alleen maar recht te breien.

Verdeel de steken over 2 naalden. Op elke naald staan nu 50 steken. Brei beide delen 3 cm hoog. Brei aan de goede kant van het werk recht en aan de binnenkant van het werk averecht. Nu ben je bij de juiste hoogte om de ronding te breien voor de hals en de nek. Beide kanten zijn in dit geval hetzelfde.

Kant de middelste 14 steken af en brei verder. kant vervolgens aan de kant van de hals in de eerste toer waar het weer kan nog een keer 4, 3 en 2 steken af. Er zijn 9 steken over voor de schouder. Brei deze 1 keer heen en weer en kant ze daarna ook af. De andere schouder is hetzelfde maar dan in spiegelbeeld. Brei voor en achterpand op dezelfde manier af.

Hopelijk helpt bovenstaande foto waar allerlei maten in centimeters in staan genoteerd!


Stap 2: Halsboord breien.

De halsboord is gebreid in de boordsteek 2 recht, 2 averecht.

Neem de steken van de schouders en de hals/nek op met behulp van een haaknaald. Zorg dat links en rechts gelijk zijn en zorg dat het een even aantal steken is. Brei de halsboord 2 1/5 cm hoog en kant alles af. Brei in de boord van het achterpand knoopsgaten voor de knoopjes. Ik deed dit in toer 5. Van steek 7 en 8 maakte ik een knoopsgat en van steek 15 en 16. Dit deed ik aan de linker en rechter kant hetzelfde.

Het lijfje is klaar! De knoopsgaten zitten aan de achterkant en zijn in de boord ingebreid.

Stap 3: Mouwen breien.

Ik startte bij de schouder en breide naar de polsen toe. Zet hiervoor 42 steken op en brei 12 toeren. Minder nu aan beide kanten 1 steek. Je bent nu bij nummer 1.

Brei 5 toeren verder en minder in de 6de toer ook weer aan beide kanten 1 steek. Je bent nu bij nummer 2.

Hierna minder je in de 12de toer 2 steken (nummer 3 op de foto) en ook in toer 22. Als je nog eens8 toeren hebt gebreid ga je over op de boordsteek (2 recht, 2 averecht). Deze breide ik 12 toeren hoog.

Het mouwtje breide ik vrij lang zodat het lekker omgeslagen kan worden. Dat vind ik leuk maar als je dit niet leuk vind kun je daar nu nog rekening mee houden.


Stap 4: In elkaar zetten en draadjes wegwerken.

Zet het truitje in elkaar. Naai (of haak) hiervoor eerst de mouwtjes dicht en zet ze daarna in het armsgat. Houd hierbij de over- en onderslag van de schouders goed op elkaar. De overslag heeft knoopsgaten, de onderslag niet.

Zet ook de knoopjes aan en klaar is het ieniemienie babytruitje!

gebreid babytruitje maat 50 naald 2 1/2

Tips:

 • Brei eerst een proeflapje van het garen dat je hebt want het ene garen is het andere niet.
 • Zo kun je nauwkeuriger uitrekenen hoeveel steken je nodig hebt met het garen dat je zelf hebt.
 • Eventuele aanhechtingen voor een nieuw bol maak ik bij voorkeur niet middenin het breiwerk. Met dit soort dun garen kun je dit niet mooi wegwerken. Als het nodig is doe ik dit in de zijkant zodat het in de naad weggewerkt kan worden.
 • Dit truitje noemde ik ISABEL
 • Alle kindertruitjes of vestjes die ik breide zie je hier.
 • Wil je alles bekijken wat ik breide dan is dat hier te zien.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie