Ook leuk!, Paarden en pony's

Indianen en totempaal hindernis zelf maken voor het paardrijden inclusief kampvuurtje.

Het jaarlijkse kamp van de paard rijvereniging van dochterlief zit er weer aan te komen dus begon ik na te denken over een hindernis. Indianen leek me een mooi thema bovendien had ik bij de vereniging nog niet iets gezien met Indianen als thema.

Het thema was bedacht, de materialen had ik ook zo bij elkaar en een vriendin wilde helpen met beton storten. Ik ben aan de slag gegaan en het eind resultaat ziet er zo uit….

hindernis Indiaan Totempaal

Nodig voor deze hindernis:

 • 2 emmers
 • 2 palen
 • plaatmateriaal
 • plaatjes van een totempaal en Indiaan
 • decoupeerzaag
 • accu schroefboormachine, boortjes, schroeven
 • verf
 • Lak om af te lakken
 • beton/cement dat je alleen maar met water hoeft aan te maken. Voldoende voor 2 emmers
 • Touw
 • Patroontekenpapier (of een rol papier waar je de Indiaan en totempaal op kun tekenen)
 • schuurpapier
 • Zwarte stof 150 cm x 80 cm
 • Restjes rode, gele, oranje, bruine stof. Ik gebruikte fleece voor de vlammen en bruine katoen voor de houdblokken
 • 2 handvatten

Stap 1: Beton storten.

Schroef een stuk of 8 lange schroeven een flink stuk in de paal. Vriendin nam berken stammetjes, ik 2 vierkante palen. Zorg dat deze palen rechtop blijven staan. Wij hebben ze onder de overkapping gezet en aan de bovenkant vast gemaakt mbv touw aan het balken plafond van de overkapping.

Maak het cement aan volgens de aanwijzingen op de verpakking en schep/giet dit in de emmers. Laat hard worden. Wij hebben het een week laten staan.


Stap 2: Indiaan en totempaal tekenen en zagen.

Om eerlijk te zijn ben ik best handig maar tekenen kan ik niet heel best. Daarom heb ik op internet een plaatje van een totempaal gezocht en een plaatje van een Indiaan. Deze heb ik verdeeld in hokjes en vergroot nagetekend op een groot stuk patroontekenpapier. Eén centimeter is in het groot 12 centimeter.

Neem deze tekeningen over op plaatmateriaal. Zaag de stukken uit met de decoupeerzaag en schuur de randen goed.


Stap 3: Schilderen.

Dit vond ik het leukste gedeelte. De onderdelen waren klaar en konden lekker geschilderd worden. Best leuk gelukt vind ik zelf!

De grote vlakken heb ik met kwastjes geschilderd. De details deed ik met Posca markers.

De Indiaan verfde ik eerst in een basis kleur. Hiervoor nam ik de bruine kleur van het pak dat de Indiaan draagt. Daarna bracht ik andere kleuren aan voor gezicht, veren etc.


Stap 4: De Indiaan en de totempaal aan de palen met betonvoet bevestigen.

Om de Indiaan en en totempaal aan de palen met betonvoet te schroeven heb ik eerst voorgeboord met een klein boortje. Zo maakte ik de kans dat het hout splijt het kleinst.

Voor de totempaal gebruikte ik wat opvul hout omdat de totempaal uit meerdere lagen hout bestaat. De Indiaan is 1 plaat en kon meteen op de paal geschroefd.

De schroeven heb ik aan de voorkant met wat verf aangestipt zodat ze minder opvallen. Om de emmer heeft vriendin een stuk jutte geknoopte zodat de emmer niet zo kaal is.


Stap 5: Het kampvuur naaien.

Voor het kampvuur onder de balk nam ik een lap zwarte stof van 150 cm x 75 cm. Deze vouwde ik dubbel en stikte ik op elkaar (goede kant tegen goede kant. Houd een stukje open om de lap te keren). Keer de lap en strijk de randen en stik door op de rand. Van de rest van de zwarte stof maakte ik 3 strikbanden. Elke band is 75 cm lang. Met deze strikbanden kun je het kampvuurtje onder de balk vastmaken.

Knip van de restjes stof houtblokken en vlammen alsof er een vuurtje brandt. Stik dit allemaal vast met de zigzag op de zwarte lap.

Het kan handig zijn aan de onderkant een loodveter vast te naaien zodat het kampvuurtje niet zo kan wapperen in de wind. De paarden kunnen daar bang van worden en weigeren over de hindernis te springen.

Zet te strikbanden stevig aan de bovenkant vast en klaar is je kampvuurtje voor de balk van de hindernis.


Stap 6: Alle onderdelen zijn klaar en kunnen op de foto!

Oja voor ik ze op de foto zette heb ik ze nog even afgelakt met blanke lak. Nu is de verf beter beschermd tegen een beetje regen of een sopje.

Om deze Indiaan en totempaal makkelijk te kunnen verplaatsen heb ik nog 2 handvatten aan de achterkant geschroefd. Wrikken aan de Indiaan of Totempaal is niet zo’n goed idee om de boel te verplaatsen. Daarvoor is de betonvoet veel te zwaar! Door de handvatten los je dit makkelijk op!


Tips:

 • Een tijd geleden maakte ik een spookjes hindernis op dezelfde manier. Deze kun je hier bekijken
 • Veel meer paarden/pony-dingen die ik bedacht en maakte zijn hier te zien
 • Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Het ponykamp van de PSVA Aalten was een succes en deze hindernis maakte daar wat Indianen sfeer 🙂

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie