Gehaakt vest maat M naald 4,5
Haken

Happy Flower vest gehaakt met naald 4,5 in maat M.

Mijn vriendin die ik het langste ken en lief heb gaat emigreren naar Noorwegen….slik…dat was nog eens nieuws. Ze droomde daar al jaren van maar nu is het echt! Ze heeft met haar partner een camping gekocht! Toen ik van haar hoorde dat het zover was besloot ik meteen iets voor haar te gaan maken.

Het Happy Flower vest van Roelke (RC Doetinchem) leek me een uitstekend cadeau! Lekker warm en lang want daar houdt ze van. Ik volgde eerst een workshop bij Studio Sier die Roelke gaf om het goed te snappen. Tijdens de workshop ging ik niet zo best maar thuis maakte ik nog eens een proeflapje en toen die foutloos ging kocht ik het garen in de kleuren waar vriendin van houdt!

Happy Flower vest gehaakt met naald 4,5
Deze leuke dame op de foto’s is overigens niet de vriendin waarvoor het vest gehaakt is. Dat moest nog een verrassing blijven daarom heb ik deze prachtige dame gevraagd model te spelen! Thanks Cin!

De haak techniek heet Tapestry. Je werkt dan met 2 draaden waarvan je er eentje haakt en de andere meeloopt zonder dat je die haakt. Google er maar eens op, genoeg over te vinden.

Het patroon kreeg ik tijdens de workshop maar is vast te bestellen bij Roelke van RC Doetinchem.


Ik wilde het patroon van de bloemen graag symmetrisch hebben en merkte al hakend dat dit niet zo is in de maat S. De schrik sloeg me om het hart. Dat kan ik niet maken dacht ik! Van origine ben ik costumière en daar leerde ik vroeger symmetrisch te werken met patronen….. Dikke paniek maar gelukkig waren daar Rianne en Annemieke die me al append door dit dal hielpen! De maten heb ik dus wat aangepast zodat het wel symmetrisch zou zijn. Alleen is het nu een M geworden. Dat kan vriendin ook prima hebben dus na de paniek stug door gehaakt!


Nodig:


Stap 1: Proeflapje haken.

Echt! Doe het! Ik haakte er twee voor ik het door had!


Stap 2: Haken, haken en nog eens haken.

Op onderstaande foto is het vest klaar om in elkaar gehaakt te worden. Zo is mooi te zien dat de panden symmetrisch zijn!


Stap 3: De mouwen.


Stap 3: De afwerking.

Het vest haakte ik met bruin garen in elkaar en tot slot haakte ik met bruin en oranje de rand.

gehaakt vest

Omdat ik de kreeftsteek (dit zijn vasten maar dan achteruit gehaakt) zo’n mooie afwerking vind haakte ik als allerlaatste rij een randje kreeftsteek langs de mouwen en de rand van het vest.

gehaakt vest maat M
gehaakt vest naald 4,5

Hoe ik de hoek precies haakte weet ik niet meer…… sorry gewoon zelf testen en proberen want dat deed ik ook. Eigen inzicht zou ik zeggen!


Nadat alle draadjes weggewerkt zijn zette ik het vest op de foto! Ik ben er echt trots op!

De achterkant is ook prachtig!

Happy Flower vest achterkant

Gebreide bijpassende muts en wanten naald 5.

Een paar bolletje garen had ik nog over en ik besloot een muts en wanten te breien.

Voor de muts zette ik 84 steken op en breide 2 steken recht, 2 steken averecht tot de hoogte van 18 cm.

In de volgende toer minderde ik door alle averechte steken samen te breien.

Daarna 1 toer 2 recht, 1 averecht.

De volgende toer minderde ik alle rechte steken door ze samen te breien.

Hierna breide ik een hele toer 1 recht, 1 averecht.

De volgende toeren minderde ik telkens door 2 steken samen te breien totdat de steken op waren.

De muts weegt 65 gram.

Het is een hele fijne muts geworden die ook nog in de jaszak past!

Gebreide muts en wanten

Voor de wanten zette ik 30 steken op. De boord (1 recht, 1 averecht) breide ik 10 cm lang.

Vervolgens 2 toeren recht breien en dan starten met meerderen. In de volgende toer meerderde ik 2 steken. Nog 5 keer 2 steken meerderden in elke vierde toer en in de laatste toer voor de splitsing van de duim en hand rondbreien tot een hoogte van 20 cm in totaal.

Voor de duim zette ik 12 steken apart op een draadje. Deze laat ik even voor wat ze zijn zodat ik de hand kan breien. Voor de hand zette ik 5 steken (bij het gat waar de duim zit) extra op en breide de hand verder af (alleen recht breien) tot 8 cm lengte. Mijn pink zat nu al helemaal in de want. Als je handen langer zijn brei je gewoon een stukje verder totdat jouw pink in de want zit.

Verdeel de steken in tweeën en minder aan de zijkanten totdat de steken op zijn.

Werk de draadjes weg. De wanten wegen 80 gram.

Dit is een grove beschrijving van het breien van de wanten. Kijk hier voor andere wanten die ik ook breide voor meer info.


Tips:

 • Kijk geen tv als je dit vest haakt
 • Praat met niemand want dan kun je zeker achteruit haken (tenminste daar heb ik last van!)
 • De techniek heet tapestry haken
 • Met dank aan Rianne en Annemieke voor de vele appjes om me te helpen met de maten. Zonder jullie had ik nachten wakker gelegen!
 • Dit vest is bedacht door Roelke Kup
 • Aan haar kun je ook al je vragen stellen! Ze is makkelijk te vinden op facebook!
 • Patroon van Roelke RC Doetinchem
 • Die is te koop bij Aan de Haak en Hobbyou
 • Roelke bedankt voor het patroon, ik ben zoooo trots dat het me gelukt is!
 • En vriendin in Noorwegen is super blij met het vest!
 • Alles wat in nog meer haakte is hier te vinden.
Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk