jeans Gekko
Spijkerbroeken

Een Gekko gemaakt van oude spijkerbroeken.

De gekko is een hagedisachtig diertje dat voorkomt in warme streken en leeft van insecten. Er zijn enorm veel soorten gekko’s. Wikipedia heeft het over meer dan 1200. Ik maakte een jeans gekko.

Jaren geleden maakte ik deze van een batikstofje in het klein, zoals het patroon is. Afgelopen zomer bedacht ik dat een reuze gekko ook leuk zou zijn maar waar haal ik al die vulling vandaan??? Het idee werd even geparkeerd maar ineens vielen alle puzzelstukjes in elkaar en kon ik beginnen.

rinimaakt.nl gekko jeans spijkerbroeken
iemand een gekko kwijt?

Het patroon werd vergroot met een plotter (Rinke bedankt) maar het was nog niet groot genoeg dus ging ik aan de slag met vierkantjes tekenen. Een flinke hoeveelheid spijkerbroeken zijn verknipt en aan elkaar gestikt en zo is deze gekko ontstaan. Zelf doen? Lees maar verder!


Wat heb je nodig:

 • Een flink aantal spijkerbroeken
 • Een naaimachine en alles wat je nodig hebt om te naaien
 • Vulling (in deze zit de vulling van ongeveer 30 sier kussentjes)
 • Behang of ander groot papier om het patroon op te tekenen
 • Het patroon

De hokjes van dit patroon zijn 2 x 2 cm. De hokjes die gebruikt werden voor de grote gekko zijn 15 x 15 cm. De grote gekko is ongeveer 190 cm hoog, gemeten van de bocht (rood sterretje) tot het puntje van de neus (rood sterretje).


Stap 1: Vergroten van het patroon.

Om de hokjes van 15 x 15 cm te kunnen tekenen werden 2 stroken behang aan elkaar geplakt. Met behulp van de hokjes kan het patroon makkelijk nagetekend. (Let op in stap 3 is te zien dat de poten anders zijn gemaakt dan hier afgebeeld. Ik ontdekte dat de poten op deze manier voor een reuze gekko niet handig zijn.)

zoiets….

Stap 2: Boven- en onderkant naaien.

Maak nu van allerlei stukken van verschillende spijkerbroeken of -jasjes deze patroondelen na. De bovenkant van de gekko met alle knopen, studs, stiksels en zakken er op. De onderkant van de gekko alleen van gladde jeans. Bijvoorbeeld van de broekspijpen. De onderkant komt op de grond en knopen en studs kunnen krassen veroorzaken op de vloer of blijven haken in tapijt.

Bovenkant met alle zakken, studs etc. De onderkant zonder.

Vergeet nu niet de onderkant in spiegelbeeld van de bovenkant te maken. Zie foto boven.

Werk alles zoveel mogelijk af met een zig-zag steek of lock steek. Dit voorkomt rafelen van de stof.

Alle onderdelen zijn in de wasmachine gewassen toen ze klaar waren. Zo is alles schoon en fris.


Stap 3: Poten en voeten naaien.

De poten werden anders gemaakt dan het originele patroon. Toen alles genaaid en opgevuld was bleken de poten te kwetsbaar om aan de zijkant met de hand vast te naaien. Het lijf stond te hoog op de poten of de poten stonden te ver naar de zijkant. Daarom zijn van de voorpoten en achterpoten één geheel gemaakt. Zie foto onder.


Stap 4: Vullen.

De poten zijn stevig opgevuld. Het middenstuk losjes. Door het middenstuk losjes op te vullen en door te stikken komt de romp van de gekko lager op de grond te liggen.

De voeten werden ook losjes opgevuld en in het midden doorgestikt.

De gekko zelf werd stevig opgevuld. Nu zou die niet zo zacht aanvoelen maar ook niet als een plumpudding in elkaar zakken als deze gebruikt zou worden.

Met de hand werden de vulopeningen dichtgemaakt.


Stap 5: Onderdelen aan elkaar naaien.

Naai met de hand de poten en ogen aan het lijf.

De ogen zijn een verhaal apart. Zijn ze niet schattig?

Het lievelingsjack van Tonny mocht ik gebruiken voor dit werk. De ogen van de gekko zijn de zakken die op de voorkant van het jack zaten. Ook de neus is van dat jack gemaakt. Verder zijn de mouwen en de sluiting met knopen in deze gekko verwerkt. Leuk toch!?

Hoewel de ogen op bovenstaande manier erg schattig lijken zijn ze toch, zoals in het echt, aan de zijkant van de kop genaaid.


Stap 6: Gek(ko) op de foto.

Alles is klaar, mevrouw weegt 16 kilo, en ik wil natuurlijk dolgraag met haar op de foto.


de kleine gekko maakte ik er ook bij, gezellig saampies.

Tips:

 • Naai alle sluitingen dicht. Check de broek op gaten en check ook of de zakken heel zijn. Het zou zonde zijn dat de vulling er uit komt door een gat in de broek.
 • Maak een grotere bocht in de staart als je deze gekko ook wil maken. Bij mijn gekko zit de staart best dicht op de achterpoot wat ik minder mooi vind.
 • Om deze dame water en vuil afstotend te maken is ze met 2 bussen “MPPLUS Meubelstof vuil afstotend maken” ingespoten.
 • Lex van Kringloop Actief heel erg bedankt voor alle vulling! Zonder jou was het zeker niet gelukt!
 • Het patroon van deze gekko heb ik in de jaren 80 uit het tijdschrift “De Margriet” gehaald.
 • Nog meer dingen die ik maakte van spijkerbroeken zijn hier te bekijken.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.


Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie