Haken, Paarden en pony's

Gehaakte oornetjes voor paarden en pony’s.

Dochterlief heeft gesmeekt of ik nou eens ein-de-lijk oornetjes wilde haken voor haar verzorgpony. Nou hier zijn ze dan!

gehaakt oornetje voor paarden pony's en Shetlanders

Dit soort oornetjes dragen de paarden en pony’s zodat ze minder geluid horen en misschien ergens van zouden kunnen schrikken. Zo in de groene wei buiten bij de stal is dat niet nodig natuurlijk maar de foto’s zijn zo wel leuk met die groene achtergrond. Bij wedstrijden zou het voor sommige paarden en pony’s écht nodig zijn. Ik heb er vooral geen verstand van en houd het dus maar bij het maken van dit soort oornetjes.


Weetje voor je begint:

In de beschrijving is eerst het aantal steken voor Pony maat genoemd. Daarna (tussen haakjes) de Cob maat en als laatste voor de Shetlander.

Er kwam een opmerking van een kenner, een paard is een vluchtdier dus maak het oor-gedeelte niet te dik.


Nodig:

 • 40 gram Pony maat (Cob maat 40 gram en Shetlander maat 30 gram) katoen voor haaknaald 3,5 mm
 • Haaknaald 3,5 en 4,5 mm
 • Stopnaald om de draadjes weg te werken
 • Schaar
 • Stukje dunne katoenen stof 40 x 20 cm
 • Naaimachine en alles wat nodig is om te kunnen naaien
 • Eventueel een koord als versiering in de boog op het voorhoofd

Stap 1: Starten met lossen ketting en stokjes.

Start met haaknaald 4,5 mm en haak 54 (63, 39) lossen.
Haak verder met haaknaald 3,5 mm en haak een stokje in de 6de losse vanaf de naald. Dit is je eerste blokje.

Ga verder met 1 lossen en 1 stokje in de tweede losse die je nu ziet.

Haak telkens 1 losse en 1 stokje tot het eind van de lossen ketting. Dit is de eerste rij blokjes.

Keer je werk en haak 4 lossen, haak 1 stokje in het stokje van de vorige toer. Haak telkens 1 losse en 1 stokje tot het eind van de rij. Op deze manier haakte ik 5 rijen blokjes boven elkaar.


Stap 2: Middenstuk haken.

Knip het garen af en start bij het 7de blokje met het haken van het middenstuk. Zie onderstaande foto. Start het middenstuk met een stokje gevolgd door 1 losse en weer een stokje. Haak 13 (14, 8) blokjes voor het middenstuk.

Het middenstuk bestaat uit 4 (5, 3) rijen blokjes boven elkaar.


Stap 3: Overgang voor de oren haken.

Knip het garen af en begin aan de rechter zijkant (zie rode pijl van onderstaande foto). Start met een stokje en 1 losse. Ga verder met een stokje en een losse tot het eind van de zijkant (zie blauwe pijl van onderstaande foto).

Maak zoveel blokjes als nodig zijn aan de zijkant en haak vervolgens 11 (14, 11 lossen zie roze pijl van bovenstaande foto). Ga verder met een stokje en losse in de bovenkant van het tussen stuk. Zie zwarte pijl van bovenstaande foto.

Het driehoekje dat nu ontstaat is de opening voor het oor.

Haak na alle blokjes voor het tussenstuk weer 11 (14,11) lossen voor het andere oor en haak de blokjes voor de andere zijkant.

Het ziet er nu zo uit:

Bedenk wel dat de oren van elke pony en van elk paard anders is! Ze verschillen allemaal van maat. Bij de pony’s en paarden waarvoor ik deze oornetjes haakte paste het maar ik weet niet hoe het bij jouw pony of paard is. Een paar keer passen in het echie raad ik je aan.


Stap 4: Voorstuk haken.

Haak nog 2 of 3 rijen blokjes en start vervolgens met het minderen aan beide zijkanten. (heeft je paard een klein en smal hoofd dat kun je na de eerste rij blokjes van het voorstuk ook meteen beginnen met minderen!)

Minder elke heen en terug weg! Anders wordt het voorstuk te lang.

Om te minderen haakte ik aan het begin van de nieuwe toer 2 lossen (of 3, kijk even hoe het bij jouw haakwerk gaat, misschien haak jij vaster of juist losser dan ik?) en dan meteen een stokje in het 2de stokje van de vorige toer. Zie onderstaande foto.

Aan het einde van de toer haakte ik na het één na laatste stokje geen vaste maar meteen een stokje in het laatste stokje.

Als het goed is ziet je oornetje er nu zo uit, zie onderstaande foto:


Stap 5: Rand haken.

Haak rondom het oornetje allemaal vasten. Ik haakte 3 rijen maar dit kunnen natuurlijk meer rijen zijn of een sierrandje met boogjes of iets dergelijks.


Stap 6: Rand voor de oren haken.

Om een mooie rand voor de oren te krijgen haakte ik langs de blokjes in de openingen waar de oren door moeten 3 rijen vasten. Er is nu een mooi opstaand randje ontstaan waar straks de oren van stof netjes ingenaaid kunnen worden. Zie foto stap 5.

Werk nu alle draadjes weg met de stopnaald.


Stap 7: Oren knippen en naaien.

Knip de oren en vouw ze in de lengte dubbel. Naai de ronde kant dicht en werk af met een zigzag zodat het niet meer kan rafelen. (De oren knipte ik 19 cm breed en 17 cm lang exclusief naadtoeslag.)

Keer de oren en zet ze met de naad naar achteren vast in de opening van het gehaakte netje.

Onderstaande foto is van de voorkant van het oornetje.

En deze foto is van de achterkant van het oornetje.


Stap 7: Klaar maar nu in het oranje!

gehaakt oornetje voor paarden pony's en Shetlanders

Bovenstaande foto is gemaakt zoals het hoort. Het oornetje ligt onder het hoofdstel.

Onderstaande foto is gemaakt terwijl het oornetje bovenop het hoofdstel ligt. De afgeronde zijkant is nu goed te zien.

gehaakt oornetje voor paarden en pony's

Variaties:

Je kunt ook variëren met het haakpatroon ontdekte ik! Erg leuk om te doen!

Helaas is dit op de foto niet goed te zien maar het is een patroontje met gehaakte boogjes hier te vinden op mijn website. Het was een gepuzzel met de mindering aan de voorkant. Dat vind ik te lastig om uit te leggen, daarom alleen een foto ter inspiratie. De rand van de voorkant is verder afgewerkt met een satijn biaisband voor extra chique effect.

Heb je een ponykamp met als thema Halloween, Witte wieven of spoken dan zijn oornetjes heel makkelijk op te leuken met spinnenweb en dikke vlieg op het ene oor en een dikke spin op het andere. Het web en de poten van de spin tekende ik met watervast stift. De vlieg is van plastig en gekocht bij een feestwinkel. Het lijf van de spin is een zwart bolletje dat uit de knutseldoos van de kinderen kwam.


Onderstaande foto kreeg ik van Alice die het haakte voor haar pony. Heel mooi geworden!


Tips:

 • Oren verschillen nogal van formaat heb ik gemerkt. Ze worden snel te smal en te lang. Opmeten bij je eigen model is het beste.
 • Heb je op- of aanmerkingen? Heb je tips? Erg leuk dus reageer dan hieronder.
 • Alles wat ik maakte voor paarden en pony’s is hier te zien.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

4 Reacties

 • Reageer Willemijke 10 oktober 2022 op 22:22

  Hoi ik snap stap 3 van het oornetje niet zo goed kan u die aan mij beter uitleggen
  Groetjes willemijke

  • Reageer rinimaakt 11 oktober 2022 op 17:53

   Hoi Willemijke,
   Wat leuk dat je bezig bent een oornetje voor een paard of pony te haken.
   Ik zal proberen het beter uit te leggen maar zag ook dat er een andere foto tussen zat die daar niet hoorde. Misschien ben je daardoor in de war gekomen? (deze foto heb ik verwijderd!)

   Je hebt in stap 1 een rechthoek van stokjes en lossen gehaakt.
   In stap 2 heb je daar bovenop een nieuwe rechthoek gehaakt.
   In stap 3 begin je aan de rechterzijkant onderaan. Bij het aller eerste hokjes helemaal rechts onderaan. Je haakt nu 5 hokjes naar boven. Daarna haak je 11 of 14 lossen. Nu haak je bovenop het rechthoek van stap 2 verder met de hokjes die bestaan uit stokjes en lossen. Er ontstaat nu een driehoek waar een oor door kan.

   Kijk hiervoor ook nog even goed naar de foto in stap 3.

   Als je aan de linkerkant van de kleine rechthoek uit stap 2 bent gekomen met je gehaakte hokjes haak je weer 11 of 14 lossen (ligt aan het formaat van de oren van je paard/pony). Met deze lossenketting maak je weer een opening voor het andere oor. Je haakt nu aan de linkerkant weer 5 hokjes als het ware naar beneden.

   Hopelijk kun je hiermee uit de voeten.
   Hopelijk lukt het!
   Als dat het geval is vind ik het erg leuk een foto te zien van jouw paard/pony met het oornetje.

   Succes in ieder geval!
   Groetjes Rini

 • Reageer Djamilla 16 januari 2024 op 17:37

  Hi, ik zou graag willen weten welke maten ik kan gebruiken voor een paard met maat full.

  • Reageer rinimaakt 16 januari 2024 op 18:25

   Hoi Djamilla,
   Wat leuk dat je met een oornetje bezig bent.
   De maat full is groter dan Cob heb ik me laten vertellen dus zou je in stap 1 een paar blokjes moeten toevoegen, dus meer lossen haken zodat je meer hokjes krijgt.
   Bij het eerste oornetje dat ik haakte ben ik verschillende keren naar de pony gegaan om het te passen. Zo kon ik het beste zien of ik goed bezig was. Dat is voor jou denk ik ook de beste optie.

   Je zou ook kunnen proberen met een strook papier het hoofd van je paard op te meten en zo de breedte van de start van het haakwerk bepalen.
   Hopelijk heb je wat aan deze info.

   Als het oornetje klaar is zie ik natuurlijk graag een foto
   Groetjes Rini

  Plaats een reactie