gehaakte lampionnen en kroonluchter
Haken

Gehaakte lampionnen met haaknaald 5.

Een vriendinnnetje vroeg of ik voor haar zo’n lampion wilde haken. Er was een leuk boekje van Antoinette van Schaik uitgekomen met patroontjes dus ging ik aan de slag.

De originele kroonluchters die beschreven zijn in het boekje vond ik een beetje klein, daarom heb ik er een grotere versie van gemaakt. Dat was even puzzelen maar als de eerste gelukt is komt de rest vanzelf. Dus haakte ik stug door totdat ik er 5 gehaakt had!

gehaakte lampionnen en kroonluchter

Nodig:

 • 200 gram garen voor haaknaald 5
 • haaknaald 5
 • het boekje van Antoinette van Schaik “gehaakte kroonluchters en andere lampen”. (ISBN 9 789090 322230)
 • Schaar
 • Stopnaald

Stap 1: Start met de onderkant.

Volg de instructies in het boekje tot en met de 11 de toer. Een heerlijk werkje en het gaat best snel!

De grote ring die ik gebruikte is 35 cm doorsnee en de kleine 15 cm. Dat is net wat groter dan in onderstaand boekje van Antoinette van Schaik gebruikt wordt. De kroonluchter die ik koos uit dit boekje heet Saartje. Een schatje vond ik zelf.

boekje kroonluchters haken

Stap 2: Afwijken van het patroon.

Tot en met de 11 de toer volgde ik het patroon van Antoinette van Schaik. Daarna haakte ik 3 toeren die ik zelf bedacht. Schrik er niet van want het is heel logisch als je er mee bezig bent. Onderstaande foto helpt je vast op weg!

gehaakte lampionnen en kroonluchter

De blauwe pijl wijst toer 11 aan. Daarna heb ik een aantal toeren extra gehaakt om de cirkel groter te krijgen zodat die in een ring van 35 cm doorsnee past. Als je goed kijkt naar de foto wijst het zich vanzelf.

De laatste toer is weer hetzelfde als toer 14 van het patroon maar dan met veel meer boogjes. Daarna wordt de onderkant aan de ring gehaakt volgens het patroon maar dan met meer steken omdat de doorsnee van de gehaakte cirkel groter is!


Stap 3: En doorrrrrr

Als de onderkant aan de ring zit haak je gewoon verder volgens het patroon maar ook hier geldt weer dat het meer steken zijn dan in het patroon!

Het wijst zich vanzelf denk ik!


Stap 4: Draadjes afhechten en klaar!

Hecht de draadjes af met de stopnaald. Haak eventueel een koord om de lampion aan op te hangen.

gehaakte lampionnen en kroonluchter

Tips:

 • Ik vond het leuk een schelp aan de onderkant te hangen. Dit kan natuurlijk ook iets anders zijn!
 • Een paar lampjes maakt het ’s avonds extra gezellig!
 • Trek even onder aan de punt als de lampion klaar is. Dan wordt de vorm mooier!
 • Een gaatje in een schelp boor je makkelijk met een betonboortje (ik gebruikte een 5 mm boortje)
 • Heb je op- of aanmerkingen? Heb je tips? Erg leuk dus reageer dan hieronder.
 • De andere projecten die ik haakte vind je hier.
https://www.rinimaakt.nl/category/haken/

Heel erg bedankt voor jullie hulp buurman en buurvrouw!!

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Simone 2 maart 2021 op 09:49

  Wat een toffe luchters! Ik zou graag willen weten met welk garen je ze maakt, als je ze gewoon het hele jaar buiten laat hangen. Heb jij een idee?

  • Reageer rinimaakt 2 maart 2021 op 16:24

   Hoi Simone,
   Leuk dat je de kroonluchters ook zo tof vindt. Ik heb ze met dikke katoen gehaakt en ik heb geen idee hoe lang dit buiten mooi blijft.

   Waarmee je ze zou kunnen haken om zodat ze permanent buiten kunnen haken weet ik niet. Daar heb ik ook vaak over gedacht….
   Wie het weet mag het zeggen.
   Bedankt voor je berichtje.

   Groeten Rini

  Plaats een reactie